Film / seriál

Malostranský diabol sa neštítil ničoho

Arvéd – česká psychologická dráma

O reklamu sa Arvédovi postarali ceny Český lev. Získal trinásť nominácií, z ktorých štyri, vrátane tých pre najlepšieho herca alebo scenár, premenil.

S lepšou vizitkou dlho žiadny film na televízne obrazovky nevstupoval. A je prekvapujúce, že nakoniec bral len štyri sošky, konkrétne za najlepšiu hudbu, scenár, filmový plagát a najlepšieho herca (Michala Kerna) v hlavnej úlohe, pretože napríklad aj kameru a strih má na svetovej úrovni. Sošku za najlepší film roku 2022 mu nakoniec vyfúkol historický veľkofilm s Vojtěchom Dykom Il Boemo, napriek tomu ho Arvéd v mnohých ohľadoch zatieňuje.

S nacistami aj komunistami

Novodobý pražský Faust, malostranský diabol, diabol s modrými očami, diablov priateľ, diablov syn, malostranský vrah. Aj tak Arvédovi hovorili. Celým menom bol Jiří Arvéd Smíchovský, a podľa všetkého to musel byť hrozný človek. Bol síce mimoriadne vzdelaný, s geniálnou pamäťou, ale tiež sa stal vyznávačom čiernej mágie, satanistom, homosexuálom i manželom, a hlavne mužom, ktorý túžil po sláve a na svojej životnej ceste neváhal zájsť až k hraniciam samotného pekla.

Vraj ste sa tu na vedení dobre zapísali. Počul som, že z vás je zase snaživý bonzák.
jeden z pohlavárov Štátnej bezpečnosti

Počas vojny sa stal nacistickým konfidentom, aktívne spolupracoval s nemeckou bezpečnostnou službou. Zachránil však pred koncentračným táborom Štěpána Plačka (vo filme Saša Rašilov). Po vojne sa ich roly otáčajú, Plaček spláca dlh a zariadi, že súd za spoluprácu s nacistami nepožaduje pre Arvéda smrť, ale odsudzuje ho iba na doživotie. Tým sa však vzájomné služby nekončia. Plaček ako vyšetrovateľ štátnej bezpečnosti využíva Arvéda na svoje ciele a na usvedčovanie nepohodlných osôb. Za jeho služby mu opláca výhodami prominentného väzňa, a predovšetkým Arvédovou najväčšou drogou – vzácnymi okultistickými knihami zo skonfiškovaných knižníc…

Privolával diabla

Pátrať po Arvédovom príbehu nebolo nijako jednoduché, jeho život aj smrť sú dodnes obostreté záhadami a tajomstvom. „Arvéd bol po tom, čo spolupracoval s okupantmi, aj spolutvorcom vznikajúcej komunistickej tajnej bezpečnosti. Bol využitý v rade procesov so skutočnými kolaborantmi, ale aj pre nastupujúci režim nepohodlnými osobami. Svedčil údajne na asi štyristo povojnových súdoch a v cele tvrdil, že zapríčinil smrť desiatok ľudí. Hral hru, ktorá sa mu neskôr vymkla z rúk, a tak sa snažil za pomoci čiernej mágie privolať na pomoc aj diabla. Pre mňa to znamenalo pokúsiť sa Arvéda pochopiť a s pomocou faktov, dobových reálií a fantázie vytvoriť príbeh,“ zveruje sa Jan Poláček, spoluscenárista filmu a autor knihy o neslávne preslávenom hrdinovi Malostranský diabol.

Veriť klamárovi?

Michal Kern, ktorý v úlohe Arvéda predvádza vrchol moderného herectva, za ktoré bol tiež náležite odmenený, priznáva, že ho rola úplne pohltila. Zároveň poukazuje na to, že ani príbeh takej skety, ktorá predniesla vetu „49 ľudí som dostal na šibenicu vrátane svojho priateľa…“, nie je čiernobiely. „Otázkou je, či sa dá všetkému, čo Arvéd povedal, veriť. Nesmieme zabúdať, že to bol patologický klamár. Domnievam sa, že v tomto prípade chcel vzbudiť obdiv spoluväzňov, že si chcel pridať na desivosti, nebezpečnosti. Práve pochybnosti o pravdivosti jeho výrokov otvárajú dostatočný priestor na jeho obhajobu. Podobne ako dobré skutky, ktoré vykonal, v období Protektorátu napríklad zachránil niekoľko židovských občanov. Jeho obhajoba je pre mňa dôležitá, aby som mohol hrať ľudskú bytosť, a nie monštrum. Človeka, nie obludu. Hľadal som v jeho životnom príbehu svetlé momenty, ktoré by tú temnotu aspoň trochu vyvážili. Zakázal som si súdiť ho,“ vysvetlil Michal Kern.

Michal Kern (* 25. júla 1979)

Arvéd je pre rodáka z moravských Valtíc zatiaľ najväčšou, a plne využitou, hereckou príležitosťou. Poznajú ho ale ako divadelní, tak aj televízni diváci. Detstvo prežil v Podivíne, neskôr vyštudoval pražskú DAMU. Pôsobil v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem, ale zahral si aj na mnohých scénach v Prahe, vrátane Zlatej kaplnky. Televízni diváci ho poznajú z vedľajších úloh v seriáloch Poisťovňa šťastia, Ordinace v růžové zahradě alebo Ulica. Mihol sa aj v americkom filme Aféra s náhrdelníkom s Hilary Swank.

Arvéd

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64,2 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Vojtěch Mašek

Obsadenie Michal Kern, Saša Rašilov, Vojtěch Vodochodský, Martin Pechlát, Marián Labuda, Václav Rašilov, Ivana Uhlířová

Dĺžka 120 min.

Rok 2022

Cinemax štvrtok 18. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC