Film / seriál

Mali ste zlý deň v práci?

Bod varu – britská dráma

Určite nie taký zlý ako Stephen Graham v úlohe šéfkuchára Andyho. Unikátna britská dráma natočená tzv. na jeden záber odhalí, čo všetko sa môže pokaziť za jeden večer v luxusnej reštaurácii a ako to vyzerá, keď šéfkuchára, personál i hostí pohltí stres.

Režisér Philip Barantini sa ukázal ako odvážny tvorca, pretože pre svoj prvý celovečerný film si zvolil metódu jedného záberu a rozhodne sa to oplatilo. Bod varu je veľmi autentický film, a keď vám pri jeho sledovaní bude práve niečo voňať v kuchyni, úplne zabudnete, že ste doma, a nie v reštaurácii s Andym.

Stredobodom všetkého diania je šéfkuchár Andy (Stephen Graham), ktorému všetko obrazne povedané padá na hlavu už cestou do práce. Tam dorazí s oneskorením a nestačí sa diviť. Toto bude veľmi zlá noc. Prišla hygiena a hľa, našli v jeho kuchyni nedostatok – niekto z personálu si umýval ruky v zlom umývadle a tiež teploty v chladničkách nie sú ideálne. Povedzte sami, trochu puntičkárstvo. Andy tak prichádza do napätej atmosféry, ktorá počas večera ďalej eskaluje. Všetky rezervácie sú obsadené, napriek tomu prichádzajú ďalší hostia, pretože hosteska ich prijala príliš mnoho. A navyše má doraziť ďalší, trochu škrobený a neobľúbený šéfkuchár. A ten so sebou privedie ešte vyhláseného gastrokritika. Ani na strane personálu nepanujú najvrelejšie vzťahy. Nie všetci prišli do práce včas, v kuchyni robí zmätok Francúzka, ktorá úplne nerozumie všetkým pokynom (mimochodom, to ona si umývala ruky v zlom umývadle), chýba tovar atď. atď. Proste klasická reťazová reakcia, kedy jeden problém nadväzuje na druhý, a Andy má pocit, že drží v rukách odistený granát.

Pritom sa celý film odohráva v podstate len na dvoch miestach – v kuchyni, kde sa to hemží ľuďmi, emóciami a problémami, a v samotnej reštaurácii, kde všetko musí vyzerať uhladene a pokojne. Občas si budete pripadať ako pri sledovaní tenisu, ako kamera prechádza z jednej strany na druhú.

Tým najpodstatnejším, čo robí tento film takým výnimočným, sú herecké výkony. Jednotlivé postavy sú jasne dané, rozpoznateľné, takže ani v spleti ľudí v rovnošatách v kuchyni si nikoho nepomýlite. Ako z iného sveta napríklad pôsobí nezvyčajne pokojný cukrár, ktorého maličká časť pracovnej plochy je ako ostrovček pokoja v rozbúrenom mori. Vlastne by ste nepovedali, že sledujete hercov, a nie profesionálnych kuchárov. Bod varu jednoducho predstavuje filmovú lahôdku, v ktorej nájdete vyvážený pomer chutí. Všetko je ale natočené s takou nečakanou ľahkosťou ako sú pripravené najvyberanejšie dezerty v najvyhlásenejších podnikoch.

Zaujímavosť

Aby bolo všetko dokonalé, všetci herci strávili dosť času v kuchyni tzv. tieňovaním profíkov vo svojom odbore. Osvojili si nielen pohyby, ale aj spôsob komunikácie.

Bod varu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,3 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, Cinemax

Réžia Philip Barantini

Scénár Philip Barantini, James Cummings

Obsadenie Stephen Graham, Vinette Robinson, Jason Flemyng, Lourdes Faberes, Ray Panthaki, Malachi Kirby, Áine Rose Daly

Dĺžka 92 min.

Rok 2021

Cinemax sobota 18. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC