Film / seriál

Malá veľká dráma o obyčajných ľuďoch

Malá veľká dráma o obyčajných ľuďoch

Aby ste mali z filmu veľký zážitok, nie sú k tomu potrebné nákladné triky alebo účasť tých najväčších hollywoodskych hviezd. Často stačí len prepracovaný scenár a herci, ktorým jednoducho veríte to, čo sa vám na plátne snažia oznámiť. To je presne prípad filmu Miesto pri mori.

Zápletka filmu Miesto pri mori je veľmi jednoduchá. O príbeh ako taký totiž vlastne až tak nejde, ide skôr o jednotlivé postavy, ich vnútorné citové prežívanie a dokonalé herecké výkony. To je to, čo z filmu robí naozajstný zážitok.

Lee je údržbár, ktorý žije veľmi samotársky život. Hneď na začiatku filmu vidíme niekoľko scén, v ktorých prežíva interakciu s ľuďmi okolo seba a dochádza nám, že ho niečo veľmi trápi a pri kontakte s ľuďmi skôr trpí. Jeho život sa obráti hore nohami, keď zomrie jeho brat Joe, a Lee je tak nútený vrátiť sa do mestečka Manchester by the Sea, kde kedysi žil spoločne so svojou manželkou Randi. Lee si myslí, že práve konfrontácia s exmanželkou a deťmi pre neho bude v mestečku to najnáročnejšie. Aké je ale jeho prekvapenie, keď zistí, že podľa bratovej poslednej vôle sa stáva opatrovníkom svojho šestnásťročného synovca Patricka. Patrickova matka Elise je totiž alkoholička a už pred nejakým časom zmizla, a nikto o nej nič nevie.

Film je rozprávaný v súčasnosti na striedačku s flashbackmi, ktoré postupne odkrývajú, prečo sa vlastne Lee príliš nechcel vrátiť do Manchestru. Jeho vzťah s Patrickom je normálny. Nie sú si extra blízki, ale nejaké spoločné zážitky z minulosti majú, a tak sa snažia vytvoriť si hlbšie puto, a hlavne so cťou prekonať situáciu, do ktorej sa obaja nechtiac dostali.

Autor scenára Kenneth Lonergan je pôvodne divadelný dramatik, ktorý má naozaj výnimočný talent na napísanie plastických a vierohodných charakterov svojich postáv. Interakciou medzi nimi zvláda skvele vystihnúť ich povahové rysy, spory a problémy, a v kombinácii s veľmi obratnou réžiou a kamerou je tak Miesto pri mori filmom, ktorý je komorný a nenápadný, ale vlastne veľmi veľký, a ak mu dá divák šancu, dostane sa mu pod kožu. Celkový dojem navyše podporuje skvelý Casey Affleck v hlavnej úlohe, ktorý dokáže ako málokto iný vystihnúť postavu smutného a nešťastného samotára bez toho, aby bol melodramatický alebo skĺzaval k paródii. Miesto pri mori je jednoducho malý, ale vlastne strašne veľký film o tom, čo sa stane s obyčajným ľudským životom, keď sa ocitne v neobyčajných podmienkach.

Zaujímavosti o filme

Casey Affleck získal za svoju úlohu nielen Oscara, ale aj Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.

Film, ktorého originálny názov znie Manchester by the Sea, podľa mesta na severnom pobreží Massachusetts, bol natočený za iba 32 dní.

Pozrite si aj

Žiť po svojom

Robert Redford a Morgan Freeman v hlavnej úlohe príbehu o rodine rančerov, ktorej členovia sa snažia zahojiť staré rany a odpustiť si dávne krivdy. Einar žije na svojom ranči a trápi sa spomienkami na svojho mŕtveho syna, život mu ale obráti naruby jeho nevesta, ktorá prichádza aj so svojou jedenásťročnou dcérou. Dokáže vnučka vytrhnúť Einara z už zažitého stereotypu?

Miesto pri mori

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,6 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Kenneth Lonergan

Scénár Kenneth Lonergan

Obsadenie Kyle Chandler, Michelle Williams, Casey Affleck, Matthew Broderick, Gretchen Mol, Kara Hayward, Tate Donovan

Dĺžka 135 min.

Rok 2016

Cinemax nedeľa 12. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC