Film / seriál

Ľud verzus Larry Flynt

Ľud verzus Larry Flynt

V 70. rokoch sme si o absolútnej slobode slova mohli v strednej Európe nechať akurát snívať, zato Amerika pre nás bola v tomto nedostihnuteľným symbolom.

Lenže nič nie je len čiernobiele. Práve v 70. rokoch sa zviedol jeden z najväčších bojov o slobodu slova a tlače v Spojených štátoch. Drobný podnikateľ bez vzdelania, majiteľ striptízového baru Larry Flynt, sa vtedy rozhodol, že skúsi preraziť na trhu s časopisom plným šteklivých fotografií a bulvárnych senzácií – Hustler. Málokto očakával nejaký výraznejší úspech, lenže Flyntovi sa darilo až neuveriteľne. Popularita aj peniaze však vždycky vzbudzujú nielen obdiv, ale aj nevôľu. Proti Flyntovi sa postavila nemalá časť verejnosti v USA a začal dlhoročný kolotoč súdnych sporov, ktoré nakoniec viedli k jedinému: sloboda slova nesmie byť spochybnená!

Tak dlho sa chodí s džbánom po vodu...

„To je ono?“ pýtajú sa v tlačiarni v Cincinnati, keď držia v rukách predlohu k Flyntovmu magazínu. „Musíš mať texty, ako má Playboy.“ Flynt je ale neoblomný a jeho nahotinky a články nijako nereflektujúce sociálne problémy sú stále populárnejšie. Každý časopis má však aj svoje ťažkosti, napríklad v redakcii Hustleru sa raz muselo riešiť, prečo má byť počet strán deliteľný dvoma. Úsmevné a tiež trochu absurdné, že? Ale presne taký bol aj Flyntov život. Nikdy si nebral servítky a chcel si len užívať, baviť sa a zarábať kopu peňazí. Preto boli karikatúry v jeho časopise stále odvážnejšie, až jedného dňa prestrelil a prišlo mu predvolanie so žalobou na 40 miliónov dolárov od reverenda Jerryho Falwella.

Sex, drogy a sloboda

Mal Falwell právo sa uraziť? Určite áno, tá parodická reklama bola nevkusná. A mal Flynt právo niečo také odtlačiť? Najvyšší súd nakoniec rozhodol, že áno, keďže právo na slobodu slova zahŕňa aj právo môcť niekoho pohoršiť či uraziť.

Larry Flynt: Čo je viac obscénne: sex, alebo vojna?

Režisér filmu Miloš Forman, ktorý mal s cenzúrou svoje skúsenosti z Československa, tak vo svojom filme len potvrdil, že sloboda musí platiť aj pre nepríjemné alebo nepopulárne veci. Navyše vytvoril portrét človeka, ktorý je svojím spôsobom tiež jednou z verzií amerického sna – jednoduchý chlapík sa úplne od nuly vypracuje na jedného z najbohatších aj najmocnejších mužov Ameriky. Čo na tom, že sa zamiloval do bisexuálnej striptérky (Courtney Love), čo na tom, že si užíval drogy a sex, čo na tom, že sa v jednej životnej fáze úplne fanaticky obrátil k Bohu, čo na tom, že na svoj divoký životný štýl doplatil zdravím, hlavné je, že obhájil precedens o zachovaní slobody slova. A v tomto mu mimochodom pomáhal výborný právnik Alan Isaacman (Edward Norton), ktorý sa nakoniec stal aj Flyntovým najbližším priateľom.

Film Ľud verzus Larry Flynt je presne taký, akým bol sám Flynt, je to divoká, škandalózna jazda, ktorá má neskutočnú energiu a srší nádejou. Navyše trojlístok Forman, Harrelson, Norton je už sám o sebe zárukou parádneho zážitku.

Ľud verzus Larry Flynt

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Miloš Forman

Scénár Scott Alexander, Larry Karaszewski

Obsadenie Woody Harrelson, Courtney Love, Edward Norton, James Cromwell, Crispin Glover, James Carville, Brett Harrelson

Dĺžka 127 min.

Rok 1996

Cinemax streda 24. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC