Film / seriál

Lesný duch: Na samote u lesa

Lesný duch

Séria hororov režiséra Sama Raimiho odkazuje na klasiku literatúry tohto žánru a patrí k jeho najlepším filmovým podobám.

Hľadáte pútavé čítanie na leto? Skúste napríklad Necronomicon, známy tiež ako Kniha mŕtvych. Dozviete sa aj tie najintímnejšie tajomstvá démonov a prastarých božstiev, ktoré spia pod svetom ľudí. Kniha viazaná do ľudskej kože má len trochu nepraktické rozmery a jej čítanie spravidla vedie k šialenstvu, prípadne prebudeniu temných síl.
 
S mýtom o knihe starej tisícky rokov, objavenej kdesi v Arábii, prišiel na začiatku minulého storočia legendárny autor hororov H. P. Lovecraft. Už vtedy sa našli takí, ktorí boli ochotní veriť v jej skutočnú existenciu; vtipkári pašovali kartičky s jej popisom do katalógov knižníc, niektorí podnikavci však dokonca predávali jej údajné výtlačky. Kniha mŕtvych sa stala často prijímaným motívom anglofónnej popkultúry.
 
Koncom sedemdesiatych rokov, sa do Lovecraftovho univerza ponoril aj budúci úspešný režisér hororov a fantasy filmov Sam Raimi. Necronomicon, ktorý patrí k základným rekvizitám Lovecraftových diel, študenta anglickej literatúry hlboko zaujal. Urobil z neho ústredný motív nízkorozpočtového filmu, ktorý natočil s partiou ďalších amatérov na jar roku 1978. Pár stoviek dolárov stačilo sotva na filmový materiál a základný make-up, takže sa napríklad tyč ktorá prebodla hruď jedného z protagonistov hercovi pripevňovala lepiacou páskou. Raimimu sa napriek tomu podarilo dohovoriť niekoľko verejných premietaní, okrem iného na jeho bývalej strednej. Diváci boli nadšení a filmoví samoukovia dostali peniaze na natočenie celovečerného filmu s rovnakým námetom. 
 
Vo filme sa partia študentov vydá kam inam než na chatu uprostred lesov, kde nájdu a otvoria záhadnú knihu, a následne sa začnú diať šialené veci. Medzi drastické scény, ktoré sa vo filme objavia, patrí rozrezanie jazyka kutilským nožíkom či znásilnenie jedného z dievčat tŕnistým výhonkom v démonom ovládnutom kroví. 
 
„Mali sme v tom jasno: Rýchlo to rozbehnúť a ďalej čo najviac tlačiť na pílu,“ vysvetľuje Raimiho kamarát z detstva Bruce Campbell, s ktorým Sam Raimi dodnes spolupracuje. „Čím drsnejšie, tým lepšie, to bola naša úvaha.“ Film sa stal jedným z najkontroverznejších filmových diel svojej doby, v amerických obchodoch i videopožičovniach sa krčil v regáloch s pornofilmami.
 
Možno práve preto sa dočkal hneď dvoch pokračovaní, medzi ktoré patrí aj hororová komédia Armáda temnôt z roku 1992. V roku 2013 bol navyše nakrútený remake prvého filmu série, ktorý so slovenským názvom Lesný duch v auguste vysiela stanica Cinemax. Medzi fanúšikmi sa už nejaký čas šíria zvesti o tom, že Sam Raimi a jeho spolupracovníci pripravujú ďalší film s týmto námetom. Nechajme sa prekvapiť, čo sa v Knihe mŕtvych ešte dočítame.
 

Lesný duch

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,7 %
Foto Cinemax

Réžia Fede Alvarez

Obsadenie Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore

Dĺžka 91 min.

Cinemax piatok 8. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC