Film / seriál

Kým sa skončí vojna

Kým sa skončí vojna – španielska vojnová dráma

Španielske dejiny sú veľmi farbisté, ako uvidíte vo výpravnej historicko-vojnovej dráme Kým sa skončí vojna. Vynikajúci film vám možno pomôže lepšie pochopiť horkokrvných Španielov.

Španielsko-argentínsky film sa vracia k udalostiam, ktoré predznamenávali diktatúru generála Franca v Španielsku. Kto vlastne nechtiac umietol tomuto „predátorovi“ cestičku do čela štátu? Možno vás prekvapí, že to bol slávny spisovateľ Miguel de Unamuno.

Uznávaný režisér Alejandro Amenábar sa vo svojej filmografii zameriaval skôr na thrillery (Diplomová práca, 1996; Tí druhí, 2001), tentoraz vystúpil zo zabehnutých koľají a natočil historickú životopisnú drámu, ktorej hlavné postavy sú dve – renomovaný spisovateľ a filozof Miguel de Unamuno (Karra Elejalde) a španielsky puč v roku 1936.

Amenábarovi sa podarilo vytvoriť mimoriadne vydarený portrét ušľachtilého mysliteľa, ktorý je chytený medzi dve mlynské kolesá, medzi fašistické pravé krídlo a ľavé komunistické. To nie je úplne ideálna situácia. V kontraste s udalosťami a uvažovaním pohlavárov oboch krídel pôsobí Miguel ešte charakternejšie a veľkolepejšie. O to bolestivejšie je uvedomenie, komu a čomu pomáha uchvátiť v Španielsku moc. Sám si to však uvedomí príliš neskoro, napriek tomu sa nebojí ďalej a verejne stáť si za svojimi názormi (záverečný prejav je naozaj dychberúci).

Veľkolepé Španielsko

Film vás zavedie do úžasných kulís, na nádherné miesta (nie je sa čomu čudovať, že film premenil všetky nominácie na cenu Goya za najlepšiu produkciu, výpravu, kostýmy, masky), je to naozaj vizuálny skvost. Dýchne na vás atmosféra predvojnového Španielska a spolu s davom na námestí pri speve hymny uveríte, že teraz prichádza konečne tá lepšia budúcnosť. Bohužiaľ, Miguel presne vie, čo jeho krajinu čaká, a nebude to nič pekné.

Film tak sleduje vnútorný boj veľkého mysliteľa s vlastnými želaniami, ideológiami aj politickými tlakmi. Vlastne by z toho mohol byť celkom dobrý thriller, ale všetko sa odohráva na pozadí „veľkých dejín“. A tak je film Kým sa skončí vojna predovšetkým obrazom veľkolepého Španielska nezadržateľne sa rútiaceho do horúcich pekiel. Ale rozhodne je to zaujímavý zážitok nielen pre milovníkov histórie.

Zaujímavosť

Film sa odohráva v reálnych kulisách na miestach, kde sa o osude Španielska rozhodovalo aj v skutočnosti, a to v meste Salamanca.

Kým sa skončí vojna

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Alejandro Amenábar

Scénár Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández

Obsadenie Karra Elejalde, Eduard Fernández, Luis Bermejo, Tito Valverde, Nathalie Poza, Patricia López Arnaiz, Inma Cuevas

Dĺžka 107 min.

Cinemax štvrtok 3. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC