Film / seriál

Bez peňazí do vzťahu nelez

Krídla vášne – romantická dráma

Kate a Merton sú šťastne zamilovaný pár. K úplnej spokojnosti im chýba jediné – peniaze. Oproti tomu Millie je bohatá. Má všetko, okrem lásky. Kate preto vymyslí diabolský plán, ako sa zmocniť majetku Millie.

Krídla vášne nie sú žiadnou nežnou romantikou, ale príbehom dvoch vypočítavých milencov, ktorí plánujú pripraviť bohaté americké dievča o srdce aj dedičstvo. Film nakrútený podľa románu Henryho Jamesa ukazuje, že keď ide o peniaze, sex, lásku a smrť, väčšina ľudí je pripravená v intrigách zájsť oveľa ďalej, než si pôvodne myslela.

Šťastie si nekúpiš

Kate, ktorú s vášňou a elánom sebe vlastným hrá vynikajúca Helena Bonham Carter, je chudobné dievča z nižšej spoločnosti. Teda jemne povedané, lebo jej otec je nemajetný opilec a jej matka je už mŕtva. Má však šťastie, že sa dostane k bohatej tete Maude (Charlotte Rampling), ktorá sa ju rozhodne čo najlepšie vydať. Kate už svojho vyvoleného má, je ním Merton Densher (Linus Roache), zle platený novinár, ktorý bez okolkov priznáva, že vôbec neverí tomu, čo píše. Tetuška Maude taký sobáš odmieta, dokonca ho Kate zakazuje pod vyhrážkou, že úplne odreže jej otca od peňazí.

Neverím v nič z toho, o čom píšem. Predstieram vášeň. Predstieram presvedčenie.
Kate však nie je naivná husička a rozhodne sa využiť známosť s bohatou mladou Američankou Millie Theale (Alison Elliott), ktorá je údajne nevyliečiteľne chorá. Katein plán je jasný. Odíde s Millie do Benátok, tam sa k nim pridá Merton, Millie sa do neho zamiluje, vezmú sa, ona zomrie a bohatstvo spadne do lona Mertonovi. Udalosti sa dajú rýchlo do pohybu a podivný milostný trojuholník je na svete. Lenže každý dokonalý zločin má nejakú trhlinku.

Adaptácia režiséra Iaina Softleyho je vo všeličom citlivejšia ako predloha. Dáva väčší priestor postavám a ich emóciám. Napríklad Kate je oveľa viac zúfalá a diváci s ňou môžu súcitiť. Naopak Millie sa ukazuje ako oveľa silnejšia osobnosť, ktorá akosi vedome prepadá Mertonovmu kúzlu v snahe zakúsiť skutočnú vášeň skôr, než príde jej koniec. Navyše medzi Kate a Millie sa vytvorí zvláštny vzťah, aj keď sú sokyne v láske, svojím spôsobom sa majú rady. To dodáva ich vzťahu absurdnosť, ale taktiež zvláštne napätie.

V súčasnosti by to bol príbeh ako vystrihnutý z bulváru. Na prelome 19. a 20. storočia takéto intrigovanie nebolo ničím neobvyklým, ale zabalené do hodnôt viažucich sa k vernosti, cudnosti, poctivosti nič z toho nepôsobí tak vulgárne, ako by to zrejme bolo dnes. Snáď preto sú filmové adaptácie nielen Jamesa, ale napríklad Austenovej či Forstera stále také obľúbené.

Krídla vášne

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Ian Softley

Obsadenie Helena Bonham Carter, Linus Roache, Alison Elliott, Charlotte Rampling, Elizabeth McGovern, Michael Gambon, Alex Jennings

Dĺžka 96 min.

Rok 1997

Cinemax2 pondelok 29. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC