Film / seriál

Korporácia – Hovorievalo sa, že práca šľachtí…

Korporácia – Hovorievalo sa, že práca šľachtí…

Filmové thrillery z prostredia zamestnania sa v posledných rokoch stali špecializáciou francúzskej kinematografie. Patria medzi ne aj filmy ako Ressources humaines (Ľudské zdroje) Laurenta Canteta. Tie vyvolávajú v divákoch pocity úzkosti a strachu z bežnej práce. Či už vďaka kriminálnym aktivitám, alebo ľudskému faktoru.

Najnovším prírastkom do tejto zostavy je intenzívna dráma Korporácia, kde vidíme nie práve sympatickú HR manažérku Emiliu (Céline Sallette). Tá pôsobí vo firme, kde jeden zo zamestnancov spácha samovraždu. Film sa do značnej miery inšpiroval udalosťami a praxou v súčasnej socioekonomickej klíme Francúzska.

Tento debutový kúsok režiséra a scenáristu Nicolasa Silhola ponúka presvedčivý a niekedy brutálny portrét ženy pod vplyvom korporačného sveta. Emilie, 30ročná karieristka, urobí čokoľvek, aby potešila svojho nadriadeného Stephana. To je muž, ktorý vládne nad oddelením ľudských zdrojov kombináciou šarmu a krutosti. Keď sa ale finančný manažér rozhodne vyskočiť z najvyššieho poschodia sídla spoločnosti v Paríži, dostanú sa Emilie a Stephane do hľadáčika inšpektorky práce. Podstata filmu Korporácia je však oveľa zložitejšia, ako sa môže na prvé pozretie zdať. Okrem iného rozpráva príbeh emancipácie.

V dnešnom pracovnom prostredí je extrémne ťažké zachovať si ako osobnú morálku, tak ekonomickú zodpovednosť

Spočiatku sa zdá, že Emilie pre svoju prácu dýcha a že je jej životnou náplňou, že si život nedokáže predstaviť bez nej. Bezmedzne uctieva hodnoty spoločnosti. Ale okrem iného aj kvôli stále väčšiemu tlaku, ktorý na ňu spoločnosť vyvíja, jedného dňa povolí. Odloží masku korporačného robota a opäť sa vedome spojí so svojimi emóciami, telom a pocitmi. Akú veľkú vinu nesie za smrť zamestnanca? Mohla urobiť niečo pre to, aby k tomu nedošlo? A dokáže si niekedy odpustiť? Zámer Silholovho scenára je ukázať, ako sa Emiliina spoločnosť, ktorá je voľne inšpirovaná nadnárodnými korporáciami, snaží znížiť počet svojich zamestnancov a obchádzať drastické pracovné zákony Francúzska. Skôr než vyhadzovať zamestnancov, čo by ich stálo nemalé odstupné a veľa času na súdoch, tlačí Emilie a jej tím zamestnancov do kúta. Prakticky im dávajú na výber: odíďte, alebo sa vrhnite z okna.

Silholov film sa síce ku koncu stane možno až príliš melodramatickým, ale aj tak ako celok funguje. Najmä preto, že sa sústredí výhradne na Emilie. V tomto ohľade Sallette hrá ženu, ktorá sa pohybuje na pomedzí medzi osobnou morálkou a ekonomickou realitou. Bohužiaľ Korporácia ukazuje, že v dnešnom pracovnom prostredí je extrémne ťažké zachovať si oboje. Mentálny nátlak a biedne podmienky sú podľa autora scenára v dnešnom Francúzsku bežné, keď spoločnosti ako Renault alebo Orange zažívajú vlny samovrážd zamestnancov, spôsobených často práve pracovnými podmienkami. Podobnými podmienkami, aké uvidíme vo filme Korporácia.

Film ale až mrazivo zaujme nielen tých divákov, ktorí sú sami v útrapách kvôli práci či na pokraji vyhorenia. Ide totiž o príjemnejšiu alternatívu skoku z okna kancelárie vo forme emočne silného, ale stále realistického predstavenia.

Zaujímavosti

Režisér Nicolas Silhol je synom HR konzultanta a profesora manažmentu. Odmala ho zaujímali medziľudské vzťahy na pracovisku. A práve preto sa korporačné prostredie stalo aj témou jeho debutu Korporácia. Ten získal vlani na MFF v Karlových Varoch Krištáľový glóbus.

Herec Stéphane De Groodt sa živil ako profesionálny pretekársky jazdec a získal titul šampióna Belgicka na šampionáte BMW Procar.

Pozrite si aj

A Model Daughter: The Killing of Caroline Byrne

Skutočný príbeh austrálskej modelky, ktorú našli mŕtvu na mieste, kam chodia ukončovať svoj život samovrahovia. Nebyť presvedčenia jej otca, a hŕstky novinárov, ktorí prípad držali ďalej pri živote, by všetci verili, že spáchala samovraždu v dôsledku nadmernej pracovnej záťaže…

Korporace

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Nicolas Silhol

Scénár Nicolas Silhol, Nicolas Fleureau

Obsadenie Céline Sallette, Lambert Wilson, Stéphane De Groodt, Violaine Fumeau, Alice de Lencquesaing, Hyam Zeytoun, Edith Saulnier

Dĺžka 95 min.

Rok 2017

Cinemax pondelok 12. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC