Film / seriál

Keď miluješ film, nie je čo riešiť

Keď miluješ film, nie je čo riešiť

Láska ku kinematografii dokáže človeka pohltiť. Niekedy dokonca natoľko, že nezáleží na tom, ČO točíte, ale hlavne ŽE točíte.

Film Ed Wood rozpráva príbeh jedného takého amerického filmového „maniaka“. Je ním scenárista a režisér Edward D. Wood, Jr., ktorý v 50. rokoch minulého storočia patril k najplodnejším autorom Hollywoodu. Síce točil samé „béčkové“ filmy, horormi počínajúc a erotikou končiac, ale hlavné bolo, že točil a mal z toho nesmiernu radosť. A tak film o tvrdohlavom čudákovi asi nemohol nakrútiť nikto iný ako Tim Burton. A keď viete toto, určite neuhádnete, kto hrá hlavnú úlohu... Predsa legendárny Johnny Depp!

Slávnosť bezvýznamnosti

Burton mohol natočiť film, ktorý bude ironizovať Woodovo nadšenie i celú tvorbu, vlastne to mohla byť celkom dobrá komédia. Lenže Burton má čudákov v láske a výsmech im v jeho podaní nepatrí. Ed Wood je naopak film, ktorý oslavuje špecifické žánrovky z 50. rokov. Vtedy stačilo mať dobrý titul, hereckú hviezdu a šikovnú reklamnú kampaň. Keď ste chceli ísť do kina, nemohli ste si pustiť trailer, prečítať si hodnotenie tých, ktorí film už videli, vyhľadávať si zaujímavosti a reportáže z natáčania. Často diváci chodili práve na herecké hviezdy a filmy vyberali len podľa názvov. A tak aj malé kiná v zapadnutých kútoch USA nemali o divákov núdzu. A práve v tejto dobe „zasľúbenej“ tvoril Wood.

On sám a jemu podobní nevideli vo filmoch kategórie B nič podradné, neironizovali žiadne žánre, ale boli presvedčení, že robia to najlepšie, čo môžu, a svoju prácu brali naozaj vážne. Tak sa stávalo, že podradný horor mal v sebe viac napätia a energie ako súdobé hollywoodske trháky. A to je presne téma pre Burtona, ktorý má vyložene slabosť pre spoločenských vydedencov, ktorí išli proti prúdu. Tiež má slabosť pre Johnnyho Deppa, ktorý Wooda hrá úplne úžasne. V jeho podaní je to človek, ktorý jednoducho musí natáčať filmy a ktorého Hollywood očaril natoľko, že neváha investovať všetko, čo má, len aby mohol obsadiť napríklad už chudobného Bélu Lugosiho, ktorý v 20. rokoch stvárnil grófa Drakulu a pred vojnou si užíval nefalšovanú slávu hereckej superstar. A podobných už zapadnutých hviezd, ktorých slávu chce Wood znovu oživiť, je vo filme celý rad.

Veľmi výstredný

V Burtonovej verzii je Wood muž, ktorý nemá žiadne tajomstvá, miluje hviezdny lesk, a to doslova. Wood sa totiž príliš netajil svojou záľubou v ženských šatách a vlastne sa hrdo hlásil k tomu, že je transvestita. Občas tak chodil aj na pľac a niektorí sa ho pýtali: „Si homosexuál?“ „Nie!“ odpovedal vždy, „Som transvestita!“ Woodovou partnerkou bola dlhoročná priateľka a snúbenica Dolores Fuller (Sarah Jessica Parker), ktorá sa snažila nejako vyrovnať ako s jeho záľubou vo vysokých podpätkoch a šatách, tak aj s nezmyselným rozhadzovaním peňazí. Občas Wood míňal za pôžitky a drogy toľko, že nemal na zaplatenie hercov. Ich angažmán vo Woodových filmoch tak často hraničil s dobrovoľníctvom.

Je ťažké určiť, čo všetko je vo filme pravda a čo si Burton so scenáristami Scottom Alexandrom a Larrym Karaszewskim primyslel. Isté je len to, že Burton aj Wood zdieľajú rovnaké nadšenie pre film. Či ide o bizarnú tému alebo istý prepadák, keď ich to baví a majú z tvorivého procesu radosť, nič ich v nakrúcaní nezastaví. A táto radosť je vo filme Ed Wood všadeprítomná.

Zaujímavosť

Film je čiernobiely a paradoxom je, že práve kvôli tomu bol oveľa drahší, než keby Burton zvolil farebný formát.

Ed Wood

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Tim Burton

Scénár Scott Alexander, Larry Karaszewski

Obsadenie Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Jeffrey Jones, G.D. Spradlin, Vincent D'Onofrio

Dĺžka 125 min.

Rok 1994

Cinemax piatok 22. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC