Film / seriál

Keď ju nemiluješ, nie je čo riešiť

Keď ju nemiluješ, nie je čo riešiť

Presne ako napovedá názov filmu Manželia a manželky, ide o fascinujúcu psychologickú sondu do manželských vzťahov. Príbeh je navyše rozprávaný úplne inak, než sme u majstra žánru zvyknutí.

Keďže hlavnou hereckou aj autorskou hviezdou je v prípade tohto filmu legendárny Woody Allen, môžete sa tešiť na tradične prepracovanú „konverzačku“ s divadelnými prvkami. Tragikomický príbeh sa odohráva kde inde ako na newyorskom Manhattane a ústredné postavy tvoria dve manželské dvojice. Jedna hneď v úvode filmu oznámi rozchod, a tým vlastne naštartuje rozpad aj druhého manželstva. Dajú sa vzťahy vracať na začiatok a reštartovať? Ak poznáte Woodyho Allena, je vám jasné, že jednoduché to rozhodne nebude...

Čo oči nevidia...

Celý film pôsobí trochu nervózne, k čomu hneď od začiatku prispieva tiež kamera. Keď v úvodnej scéne začínajú dve manželské dvojice preberať rozvod, k ich zmätenosti sa pridáva tiež kamera. Trhane skáče z jedného herca na druhého, ako keby nikto v miestnosti (ani kameraman) nevedel, čo si so vzniknutou situáciou počať. Sydney Pollack a Judy Davis hrajú pár, ktorý sa rozvádza. Nie sú na seba nahnevaní, vedia, prečo sa chcú rozísť, sú dohodnutí, zostávajú priateľmi. Zato druhý pár, Woody Allen a Mia Farrow, je úplne v šoku. Mysleli si, že ich priatelia sú takí šťastní! A teraz prichádza hlavné sklamanie – ak sa tento šťastný pár musí rozísť, môžu spolu vôbec nejakí dvaja ľudia žiť v harmónii? Nie je všetko len márnosť nad márnosť a každý vzťah a každé manželstvo predurčené k rozpadu?

Toto je druhý termodynamický zákon. Skôr alebo neskôr sa všetko po****. To je moja formula, to nie je z encyklopédie Britannica.

A tak sa posunieme v čase dopredu. Kým Allen od osudnej večere stále pochybuje, či je jeho manželstvo plné kompromisov a často tiež hádok naozaj tým, čo chce, jeho starý priateľ svoju dilemu už vyriešil. Pollack žije s mladou inštruktorkou aerobiku a je totálne šťastný. Ktorý muž by tiež nebol, keď má vedľa seba ženu dokonalého výzoru, ktorá ho obdivuje, a ešte je schopná počúvať jeho „veľzaujímavé“ názory na svet. Proste intelektuálka v trikote, aké Allenovské. Toto spolužitie postupne mení aj Pollacka, ktorý teraz sleduje výživové trendy, cvičí a snaží sa držať krok so svojou novou partnerkou. Kto by po takomto vzťahu neprahol?

Allenova postava túži zažiť niečo podobné. Byť bezhranične milovaný a obdivovaný nejakou krásavicou. A že to nie je až také ťažké, jedna mladica si naňho zuby už brúsi. Teraz už len ostáva rozhodnúť sa, či pokušeniu podľahnúť, alebo nie. Veď aj on si zaslúži svoju stratenú mladosť! (Ako keby sa čas dal vracať...)

Prestaňme snívať

Lenže aj z neodolateľného dievčaťa sa časom stane síce krásne, ale obyčajné telo. Keď aj nadpozemská inštruktorka začne svojho postaršieho tatka nudiť hlúpymi rozhovormi o horoskopoch, zrazu sa mu zacnie po bývalej žene. A podobným vývojom prechádza tiež Allen. Celý film sa točí neustále okolo toho, čo od života chceme a čo od neho môžeme chcieť. Naše predstavy a túžby totiž veľmi často nepočítajú s realitou. Vidíme všetko idylicky a potom sme nahnevaní, že je všetko inak, než sme si vysnívali. V túto chvíľu sa z Allena stane nezvyčajne moralistický autor, pretože sa vykašle na snívanie a hľadá cestu späť do reality. Určite tušíte, čo to znamená.

Dosť kuriózny fakt je, že v rovnakom období prechádzalo krízou aj jeho skutočné manželstvo s filmovou aj reálnou manželkou Miou Farrow. Ako to dopadlo je asi všetkým známe. Brať Allenove filmy za morálne a akýsi vzťahový vzor by bola asi príliš silná káva. Radšej sa na Manželov a manželky pozerajte ako na zábavnú satiru každodennosti, ktorá môže aj nemusí mať dobrý koniec. Hlavné je sa pri všetkom dobre baviť.

Manželia a manželky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Woody Allen, Mia Farrow, Judy Davis, Sydney Pollack, Juliette Lewis, Liam Neeson, Lysette Anthony

Dĺžka 103 min.

Rok 1992

Cinemax utorok 22. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC