Film / seriál

Kafka z Kremľa

Kafka z Kremľa

HBO je vyhlásené svojimi seriálmi, ale aj filmami. Medzi jeho najlepšie počiny patrí mrazivý thriller z Ruska.

Odhaliť a dopadnúť masového vraha nie je nikdy ľahké. Ak sa o to však snažíte v Sovietskom zväze, je to ako keby ste sa snažili chytať do vreca svetlo. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami nie je len klasickým thrillerom, ale aj spoločenskou a politickou sondou. Byrokratický aparát spolu so sovietskou ideológiou je totiž nakoniec možno väčšie monštrum než vrah Andrej Čikatilo.

Od roku 1982 do roku 1990, približne 500 kilometrov južne od Moskvy, Andrej Čikatilo zavraždil vyše 50 ľudí – mužov aj ženy, ktorí navyše väčšinou nemali viac ako 17 rokov. Film Občan X sleduje neochvejné úsilie detektíva Viktora Burakova (Stephen Rea), ktorý sa snaží dolapiť sériového vraha stoj čo stoj. Pracuje bez moderných vyšetrovacích vymožeností, ktoré poznáme z kriminálnych seriálov, to ale nie je tá najväčšia komplikácia. Burakov musí predovšetkým bojovať s byrokratickou mašinériou, ktorá bola v Sovietskom zväze plná korupcie, mafiánskych praktík, a hlavne ľudí slepo veriacich propagande. Jeden úradník (Joss Ackland) dozerajúci na vyšetrovaciu komisiu dokonca odmieta veriť, že v krajine môžu existovať sérioví zabijaci, veď sú len „dekadentným západným fenoménom“.

Občan X sa natáčal v Maďarsku, pretože hoci je to film z deväťdesiatych rokov, tak v Rusku by asi takýto pomerne dosť kritický film radi nemali. Patrí však k tomu najlepšiemu, čo na HBO vzniklo. Atmosféra podivných úradov s až robotickými úradníkmi je skutočne desivá a v mnohom pripomína Kafkov Proces. Čikatilo bol samozrejme sériový vrah, no on vo filme nie je najdesivejším zlom. Tým je naopak štát, úrady, skorumpovaná polícia, jednoducho celý politický aparát, ktorý je pre slušného človeka nepriestupným bludiskom.

Nielen scenár, kamera a celkové spracovanie robia tento film výnimočným, Občan X stojí predovšetkým na skvelých hereckých výkonoch. Režisér Chris Gerolmo majstrovsky rozpráva príbeh inak celkovo tichého detektíva, z ktorého sa stáva úplne niekto iný a jeho posadnutosť prípadom zachádza tak ďaleko, až sa blíži nervovému kolapsu. Stephen Rea sa v úlohe Burakova doslova našiel. Jeffrey DeMunn ako šialený vrah je desivo strašidelný, avšak len preto, že je tak šikovne obyčajný. Vynikajúci sú tiež Donald Sutherland ako Burakovov trochu podráždený spojenec vo vyšetrovacej komisii a Max von Sydow ako odborník na abnormálnu psychiatriu, ktorý pre Burakova zostavuje profil „Občana X“.

Jednoducho Občan X je výborný film.
 

Občan X

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Chris Gerolmo

Scénár

Chris Gerolmo

Obsadenie Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, Jeffrey DeMunn, Joss Ackland, John Wood, Radu Amzuliscu

Dĺžka 103 min.

Rok 1995

Cinemax streda 19. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC