Film / seriál

Jeden koláč, prosím!

Jeden koláč, prosím!

Čo všetko by ste boli ochotní podstúpiť, aby ste uľavili milovanému človeku od bolesti, ktorá ho zožiera každý deň viac a viac? Mladý Vele je pre svojho otca odhodlaný vyskúšať všetko, čo sa dá, aj keď to znamená použiť Tajnú prísadu.

Vele pochádza z chudobných pomerov. Pracuje ako mechanik na trati, nedostal už niekoľko mesiacov zaplatené a čo je najhoršie, jeho milovaný otec pomaly a bolestivo umiera na rakovinu pľúc, ktorá už metastázuje po celom tele. Film Tajná prísada režiséra Gjorce Stavreskiho predstavuje biedu, bezmocnosť, boj človeka s neporaziteľnou chorobou a utrpenie jeho najbližších bez akéhokoľvek prikrášľovania. Hoci sa môže zdať, že sledovaním tohto filmu máte o depku postarané, opak je pravdou – je to milý, zábavný, vtipný, až by sa dalo povedať roztomilý film. Aj keď treba priznať, že len pre nátury, ktoré znesú čierny humor.

Svojráznosť jednej liečby

„Chutí to ako nejaký nechutný mix aspirínu a škorice…“, sťažuje sa Sazdo, Veleho otec, trpiaci veľkými bolesťami, ktoré mu spôsobuje stále sa rozširujúca rakovina, vo chvíli, keď prehĺta lieky. Vele len rozpačito odvráti hlavu nabok, aby si otec nevšimol výraz v jeho tvári. Rodina už totiž nemá na drahé lieky, a tak len rozdrvil liek proti bolestiam hlavy, pridal do neho trochu korenia a otcovi ho podáva ako nový liek na jeho chorobu.

Kamoš, zachrániť ťa môžu len drogy a rock‘n‘roll

Na začiatku filmu môžeme sledovať Veleho a jeho bratranca Dzehma, ktorí sedia v byte liečiteľa, ktorý im ponúka za ťažké peniaze malú fľaštičku plnú „pamäťovej vody“, ktorá má byť zázračným všeliekom. Vraj v tele naštartuje zázračný proces, vďaka ktorému si telo spomenie, ako proti akejkoľvek chorobe bojovať. Vele a Dzehm sa ale nakoniec s liečiteľom nedohodnú, a tak odchádzajú domov naprázdno.

Zázračná bylina

Jedného dňa Veleho a jeho kolegov požiada miestna polícia, aby im pomohli vypátrať úkryt drog, ktorý by sa mal nachádzať v jednom z vlakových vozňov. Náhoda tomu chcela, že Vele je tým, kto úkryt odhalí. Než aby nález ohlásil sa však v mikrosekunde rozhodne všetko poprieť, balíček schová späť na miesto a ostatným tvrdí, že nič nenašiel. Do skrýše sa potom vydá hneď po skončení šichty, aby zistil, čo vlastne našiel. Okrem niekoľkých stoviek piluliek s extázou nachádza aj vrecko plné marihuany, ktorú sa pokúsi hneď predať. To sa mu ale nie a nie podariť, a tak vymyslí pre marihuanu iné využitie – jeho otcovi je totiž každým dňom horšie a horšie, a tak mu upečie koláč s tajnou ingredienciou. A asi už všetci dobre tušíme, čo tou ingredienciou v skutočnosti je. Pred otcom ale musí pravé zloženie tajiť, ten totiž marihuanu nenávidí a jej užívateľov odsudzuje. Nahovorí mu teda, že koláč dostal od istého liečiteľa, ktorý si želá zostať v anonymite. Tráva má ale nečakané účinky – nielen, že otca postupne opúšťajú bolesti, ale vyzerá to, že mizne aj samotná rakovina. No, asi si viete predstaviť, že taký zázrak sa pred susedmi nedá len tak utajiť. A neutají sa to ani pred samotnými dealermi, ktorí medzitým už naštvane pátrajú po celom meste a hľadajú toho, kto im ich skrýšu vybielil…  

Balkánci čierne komédie robiť proste vedia, čo potvrdzuje vo všetkých ohľadoch aj Tajná prísada. Tak sa posaďte k televízoru, zahryznite si chleba s ajvarom, zapite to rakijou a pozor, nech vám nezaskočí, až vyprsknete od smiechu.

Blagoj Veselinov

Vyštudoval herectvo na Fakulte dramatických umení v macedónskom Skopje. Svoju kariéru odštartoval ako divadelný herec, ale vďaka talentu, obrovskému úsiliu a ľahko zapamätateľnej tvári mu dvere filmu nezostali dlho zatvorené. Okrem Tajnej prísady sa do pamäte divákom zapísal aj svojou rolou v úspešnom filme Akoby som tam nebola alebo o rok mladším Punk‘s Not Dead.

Zaujímavosť

Nápad zapiecť marihuanu do koláča a uzdraviť tak na smrť chorého otca režiséra napadol v súvislosti s tým, že v jeho krajine veľa ľudí nedosiahne na kvalitnú lekársku starostlivosť, a tak sa zverujú do rúk falošným doktorom a liečiteľom, ktorí prichádzajú často s absurdnými liečebnými postupmi.

Pozrite si aj

Klub poslednej nádeje

Píše sa rok 1983 a elektrikár Ron Woodroof sa dozvedá od lekárov nemilú správu – má AIDS a zhruba tak 30 dní života. Jeho stav je vraj neriešiteľný, a tak ho posielajú domov na dožitie. S tým sa ale Ron odmieta zmieriť a odchádza do Mexika, kde sa zapojí do obchodu s neschválenými liekmi. Na ceste stretne Rayona, ktorý má rovnakú diagnózu a s ktorým sa po krátkom uvážení rozhodnú tieto lieky dovážať aj do USA. Tu chcú pacientom s podobnou diagnózou dopriať možnosť posledného boja o život, ktorú im obyčajní lekári zobrali.

Tajná prísada

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Gjorce Stavreski

Scénár Gjorce Stavreski

Obsadenie Blagoj Veselinov, Anastas Tanovski, Aksel Mechmed, Aleksandar Mikic

Dĺžka 101 min.

Rok 2017

Cinemax štvrtok 5. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC