Film / seriál

Je mi zo seba zle

Je mi zo seba zle – komediálna dráma

Smiech, smútok aj znepokojenie – také pocity vyvoláva nórsko-švédska absurdná tragikomédia Je mi zo seba zle režiséra Kristoffera Borgliho.

Severské drámy či tragikomédie jednoducho Severania vedia. Sú to snímky, ktoré prinášajú divákom známe témy, ale ponúkajú ich s úplne odlišným pohľadom, než sme zvyknutí. Spomeňme napríklad divákmi i kritikou cenené Krásne bytosti alebo Najhoršieho človeka na svete. A medzi ne sa bezpochyby radí aj Borgliho satirická komédia Je mi zo seba zle z roku 2022, v ktorej zobrazuje toxický vzťah mladej dvojice, ktorý vyústi do desivých úrovní narcistickej sebaprezentácie. Je to prvý Borgliho celovečerný film, ktorý bol v roku 2022 vybraný na Filmový festival v Cannes do sekcie Un Certain Regard. V Česku získal prvú cenu na Festivale škandinávskych filmov SCANDI.

Hlavne aby ten druhý nevyhral

Mladý pár Signe a Thomas spolu nezdravo súťažia, kto na seba strhne väčšiu pozornosť. Thomas je konceptuálny umelec, ktorý robí inštalácie z kradnutého nábytku, Signe pracuje ako baristka a myslí si, že je vtipnejšia, charizmatickejšia a zaujímavejšia ako ostatní ľudia. Všetko naberie obrátky, keď sa Thomasovi začne dariť a prejavia o neho záujem médiá. Signe jeho úspech doslova ničí, a preto sa rozhodne pre zúfalý pokus všetko zvrátiť. Postupne si vymýšľa a vypúšťa okolo seba nepravdy vo svoj prospech. Zlatým finále je jej predstieraná choroba, ktorú si privodí vďaka ruským pilulkám, ktoré na jej tvári vytvoria vredovitú vyrážku, aby na seba pritiahla pozornosť a súcit nielen Thomasa. Práve tu začína režisér skvele vykresľovať charaktery oboch postáv v situáciách, keď sa chce človeku smiať, ale zároveň zažíva vlnu odporu a mrazenia. On už len pohľad na znetvorenú tvár Signe vyvoláva známy pocit: Nechcem sa pozerať, ale nedokážem odtrhnúť oči.

Narcisti sa vždy presadia.
Signe

Pre úspech všetko

Dnes tridsaťjedenročná nórska herečka Kristine Kujath Thorp svoju Signe zahrala brilantne, jej vnútorná zášť priamo prebubláva na povrch jej charakteru. A režisér Borgli jej prostredníctvom divákov nešetrí. V postave Signe nekompromisne vykreslí túžbu po úspechu, sebaprezentácii a pozlátkovej sláve. Na príklade jedného páru ukazuje, aký je dnešný svet, aké jednoduché je stať sa slávnym de facto pre nič, a aká povrchná je dnešná spoločnosť.

Niektoré scény sú drastické, Signe doslova deštruuje svoje telo. Nemôže poriadne jesť, zvracia krv, ale ani to jej nezabráni robiť ďalej všetko pre to, aby sa dostala na prvé strany bulváru či podpísala zmluvu s modelingovou agentúrou. V jej imagináciách, ktoré prechádzajú dejom, dôjde najďalej asi v prípade, keď si predstavuje svoj vlastný pohreb ako VIP udalosť.

Šialené, hovoríte si? V súčasnosti bohužiaľ reálne. The Hollywood Reporter o filme napísal: „Desivo, hanebne, zábavne povedomé. Malá zlomyseľná pochúťka, ktorú si užijete.“ Dá sa len podpísať.

Kristine Kujath Thorp (* 23. apríla 1992)

Po niekoľkých vystúpeniach v krátkych filmoch a televíznych seriáloch získala svoju prvú filmovú a zároveň svoju prvú hlavnú úlohu v nezávislej komédii Ninjababy (2021), za ktorú získala cenu Amanda, ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Nasledujúci rok si získala pozornosť svojou hlavnou rolou patologického narcisa v satirickom filme Je mi zo seba zle. V roku 2023 bola ocenená ako jeden z desiatich najsľubnejších európskych hercov cenou Shooting Stars a zahrala si po boku Madsa Mikkelsena v nemecko-škandinávskej dobovej dráme Bastard.

Je mi ze sebe špatně

Film / seriál
Hodnotenie FDB 55 % Hodnotenie redakce
Foto © 2022 Film i Väst, profimedia.cz

Réžia Kristoffer Borgli

Obsadenie Kristine Kujath Thorp, Henrik Mestad, Anders Danielsen Lie, Seda Witt, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen, Andrea Bræin Hovig, Ingrid Vollan

Dĺžka 95 min.

Rok 2022

Cinemax piatok 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC