Film / seriál

Idylka pre záporákov

Zlovoľné historky z predmestia – talianska dráma

Miestami až surrealistický taliansky film ocenený na festivale Berlinale je vlastne sarkastickým návodom na zlé rodičovstvo.

V idylickom prostredí bielych plotov a upravených záhradiek sa začnú diať nevídané veci. Čo v prípade tvorivého súrodeneckého dua, bratov D'Innocenzovcov, ktorí film Zlovoľné historky z predmestia napísali aj režírovali, nie je nič neobvyklé. Upozornili na seba už filmom Keď chlapci plačú (2018), ale až Zlovoľné historky z nich urobili filmové celebrity.

Grimmovci by sa divili

Originálny taliansky ani anglický názov nie sú také poetické ako ten slovenský. V oboch jazykoch sa však oveľa viac odkazuje na obsah filmu. „Zlé poviedky“ sú vlastne pomerne svižnou drámou odohrávajúcou sa počas letných prázdnin na rímskom predmestí Spinaceto v niekoľkých rodinách. Všetko poeticky otvára rozprávanie z dievčenského denníka. Ale žiadna romantika sa konať nebude. Miestne rodinky sú pravým opakom úhľadne upravených ulíc a pekných domov s predzáhradkami. Tieto rodinky sú prehnité, bezohľadné a sebecké. D'Innocenzovci však okrem ľudskej skazenosti ešte otvárajú ďalšiu tému, a to vzťah rodičov a detí. Samozrejme ani v tomto prípade nejde o žiadnu idylku.

Príbeh bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, skutočné udalosti boli inšpirované vymysleným príbehom.

Hlavné postavy predstavuje partička miestnej omladiny – Dennis (Tommaso Di Cola), Geremia (Justin Korovkin), Viola (Giulia Melillo) a Alessia (Giulietta Rebeggiani). Sú to hlavní darebáci, ale zároveň aj obete dysfunkčných rodín. Nemajú o nič naozajstný záujem, všetko ich nudí, chcú sa len tak flákať a experimentovať so všetkým možným. Ich tatkovia nie sú o nič lepší – hlavne Bruno (Elio Germano), Pietro (Max Malatesta) a Amelio (Gabriel Montesi) – sa často chovajú ako hoviadka božie, ktoré si nevážia manželky a deti im skôr pijú krv.

Znie to všetko trochu desivo? Tento malý spoločenský experiment je však nesmierne zaujímavý. D'Innocenzovci si dávajú záležať na prepracovanosti príbehu a vyložene ich baví pohrávať sa s vizuálom. Vaše oči sa môžu tešiť na farbistú pastvu, ktorá ponúka snáď všetko od krásnych záberov predmestia zaliateho slnkom cez expresívne detaily zachytávajúce desivé emócie až po farebné, takmer výtvarné pasáže v duchu klasického talianskeho filmu. Za také farbisté aj mrazivé rozprávanie by sa nemuseli hanbiť ani bratia Grimmovci.

Zlovoľné historky z predmestia

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Damiano D'Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

Scénár Damiano D'Innocenzo, Fabio D'Innocenzo

Obsadenie Elio Germano, Barbara Chichiarelli, Lino Musella, Gabriel Montesi, Max Malatesta, Tommaso Di Cola, Giulietta Rebeggiani

Dĺžka 98 min.

Rok 2020

Cinemax pondelok 24. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC