Film / seriál

Cesta do hlbín ľudského vnútra

Cesta do hlbín ľudského vnútra

Hypnóza fascinuje ľudí po stáročia, veľa z nich totiž verí, že sa človek počas tohto zmeneného stavu vedomia stáva bábkou, stráca sebakontrolu a prezradí na seba aj veci, ktoré by inak nikomu nepovedal. A práve touto terapeutickou metódou sa zaoberá nový seriál z originálnej produkcie HBO.

Do malého ospalého mestečka strateného v čase medzi vojnami prichádza cudzinec, tajomný muž, ktorý je schopný čítať a ovládať myseľ, ale zároveň má v sebe traumu, ktorá mu v noci nedá spať. Seriál Hypnotizér kombinuje tradičnú fikciu, fantasy a thriller a námetom mu bol rovnomenný kultový komiks argentínskeho spisovateľa Pabla De Santisa.

Osemdielna miniséria pochádza z produkcie latinskoamerickej HBO a zaujímavosťou je, že ide o jej prvý bilingválny projekt – herci totiž pochádzajú z Argentíny, Uruguaja a Brazílie, pričom každý z nich hovorí svojím vlastným jazykom, teda portugalsky, respektíve španielsky (s titulkami). Produkcia trvala viac ako dva roky a podieľalo sa na nej okolo dvoch stoviek ľudí, všetkých osem dielov sa potom stihlo natočiť počas jedenástich týždňov v uruguajskom Montevideu.

Seriál rozpráva príbeh záhadného a osamelého Natalia Arenasa, hypnotizéra, ktorý v bezmennom mestečku, kde sa usadí, čoskoro začne demonštrovať svoju schopnosť vo veľkom štýle a sám seba opisuje ako „detektíva nevedomia“. Scenáristi a herec v hlavnej úlohe, Argentínčan Leonardo Sbaraglia, ktorý získal nomináciu na Emmy za rolu v seriáli Epitaf (opäť od HBO Latin America), sa rozhodli zobraziť Arenasa ako muža, ktorý trpí ťažkou nespavosťou – nie je schopný zaspať. Preto sa každú noc, nech je kdekoľvek, namiesto spania prechádza a snaží sa hlboko v sebe nájsť stratenú spomienku, ktorá by mohla byť kľúčom k jeho utrpeniu.

V prvom diele nazvanom Žltá stuha (The Yellow Ribbon) sa Arenas ubytuje v starom hoteli Las Violetas, ktorého recepčný chvíľu pred jeho príchodom vyhlási, že tí, ktorí so sebou majú málo batožiny, vyvolávajú najviac otázok. Nový hosť so sebou skoro žiadnu nemá a múdro recepčného sa v priebehu seriálu stáva zlovestným tvrdením. Chvíľu po svojom nenápadnom príchode sa Arenas stáva – po boku tanečníc a kartárov, veštiacich osud pomocou tarotu – hviezdou varieté v Teatro Rex v miestnom polorozpadnutom divadle. Počas hypnotických seáns sa Arenas vnára do psyché divákov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili, aby na pódiu odhalili svoju trýznivú minulosť a spoznali svoje najvnútornejšie tajomstvá.

A práve prostredníctvom nešťastia ostatných sa Arenas snaží nájsť kľúč k vlastným problémom a odhaliť svoje tajomstvá. „Predstava bola, že okrem hypnotizéra by mal Arenas byť aj muž so záujmom o svojich blízkych, človek obdarený schopnosťou porozumieť druhým, niekto, kto je hlboko vo vnútri dobrým človekom. Aj keď sú v jeho osobnosti temné miesta, Arenas je ochotný pomáhať ostatným, vysvetľuje Sbaraglia. Jednotlivé epizódy divákom postupne odkrývajú viac z Arenasovej minulosti, ktorá je ako puzzle s chýbajúcimi dielikmi. A problémy návštevníkov divadla sa stávajú tými chýbajúcimi dielikmi, časťami Arenasovho života, na ktoré si nie je schopný spomenúť.

Zaujímavosti

Herec Leonardo Sbaraglia konzultoval svoju postavu s naozajstným hypnotizérom, ktorý mu vysvetlil, čo je základom úspešnej hypnózy.

Autor komiksu Pablo De Santis nešpecifikoval, v akom období sa príbeh odohráva. Sami autori sa potom rozhodli dej umiestniť do 20. storočia, do obdobia medzi svetovými vojnami.

Hypnotizér

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Alex Gabassi, José Eduardo Belmonte

Scénár Pablo De Santis, Tiago Teixeira

Obsadenie Leonardo Sbaraglia, Lee Taylor, Juliana Didone, Ondina Clais, Mel Fronckowiak, Bianca Comparato…

Dĺžka 8× 60 min.

Cinemax utorok 21. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC