Film / seriál

Hranice lásky

Hranice lásky

Láska a smrť sprevádzajú ľudstvo po tisícročia. A je jedno, či ide o obdobie mieru, alebo o vojnovú vravu.

Komorná milostná dráma rozpráva príbeh jedného ľúbostného trojuholníka, ktorý trochu pripomína Pani Bovaryovú (nudný manžel, bláznivo zamilovaná žena, trochu tajomný milenec), ale okorenenú až erbenovsky nezvratným osudom, teda skôr vôľou Boha. Strhujúci príbeh vášnivej lásky, ktorá sa začala v pohnutých časoch roka 1939, je navyše vyrozprávaný pomerne netypicky (flashbacky musíte trochu hľadať), ale s citom. Pomyselným vrcholom je potom herecké obsadenie: Ralph Fiennes, Stephen Rea a Julianne Moore.

Iná romantika

Konečne milostný príbeh z Anglicka, v ktorom nie sú ulice Londýna zaliate slnkom a kde sa nad bielymi útesmi pri pobreží neskvie blankytne modré nebo. Toto je dráma, ktorá si vyžaduje temnejšiu atmosféru, a tak väčšinu filmu prší a vy chvíľami skoro cítite nepríjemný zápach večne prevlhnutých vlnených kabátov. Tak pôsobí hneď prvá scéna, v ktorej sa stretnú vládny úradník Henry Miles (Stephen Rea) a spisovateľ Maurice Bendix (Ralph Fiennes). Henry potrebuje nájsť svoju ženu Sarah (Julianne Moore), ktorá sa mu zatúlala nevedno kam s nejakým milencom. Pikantné na tom je, že Sarah pred tým mala pomer s Mauriceom. Pomaly sa tak roztočí miestami až detektívny príbeh, v rámci ktorého skladáte obraz milostného trojuholníka ako puzzle.

Láska nekončí, len preto, že nevidíme jeden druhého.
Nie?
Ľudia milujú Boha, je to tak? Celý svoj život. Bez toho aby ho niekedy videli.

Film bol natočený podľa románu Grahama Greenea z roku 1951 a údajne má odrážať autorove naozajstné zážitky, kedy sa počas vojny zaplietol s vydatou ženou. Našťastie Hranice lásky nie sú ďalším Anglickým pacientom, ten bol výborný a jeden taký film nám stačí. Vojnové udalosti tvoria iba kulisu a v jednom okamihu výrazne vstúpia do deja. A to keď Maurice takmer príde v boji o život. Sarah sa vtedy modlí, aby prežil, že vymení ich lásku za jeho život. Prežije. A Sarah sľub dodrží. Boh aj otázky viery sú v tomto filme veľmi podstatnou súčasťou deja. Viera ovplyvňuje životy všetkých hlavných predstaviteľov fatálne.

Čo chýba k dokonalosti

Hrdinovia sa neustále pohybujú medzi dvoma protipólmi, medzi jasnými náboženskými pravidlami a túžbou, niekedy možno viac telesnou než onou túžbou srdca po veľkej láske... Ale aj tak tieto dva protikladné svety dodávajú príbehu tempo aj živosť. Inak by, bohužiaľ, išlo o celkom nemastný-neslaný film. Hereckým výkonom nie je čo vytknúť, filmové spracovanie pôsobí tiež veľmi precízne aj scenár je premyslený. Ale nebyť scén, kedy Maurice a Sarah podliehajú vzájomnej príťažlivosti a strácajú úplne všetky zábrany, chýbalo by filmu akékoľvek kúzlo a ľahkosť. Snáď snaha o absolútnu dokonalosť, túžba vyrovnať sa bez preháňania geniálnej knižnej predlohe spôsobila, že tu chýba „niečo“. Je to iskra? Viac vtipu? Trocha irónie? Ťažko povedať.

Napriek tomu sa jedná o veľmi dobrú filmovú adaptáciu. Predovšetkým Ralph Fiennes a Julianne Moore dokazujú, že úplne oprávnene patria k súčasným hereckým špičkám.

Hranice lásky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Neil Jordan

Scénár Neil Jordan

Obsadenie Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart, Samuel Bould, Jason Isaacs, James Bolam

Dĺžka 97 min.

Rok 1999

Cinemax nedeľa 2. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC