Film / seriál

Glengarry Glen Ross

Glengarry Glen Ross

Prostredie biznisu je tvrdé, a kto sa nevie otáčať, musí z kola von. Kam až je ale človek schopný zájsť, aby obstál?

Realitní makléri bývajú zdatní obchodníci, niekto by dokonca mohol povedať klamári. O tom, nakoľko je to pravda, sa presvedčíte v hviezdne obsadenej adaptácii oceňovanej divadelnej hry, kde hrajú prím čas a peniaze. Zamestnanci realitky dostanú nôž na krk: buď počas dvadsiatich štyroch hodín predajú bezcenné pozemky, alebo majú padáka. Každý z nich má svoj plán, ako uspieť, avšak žiadna čistá hra to nebude. Naopak, keď ide do tuhého, neštítia sa siahnuť ani k nekalým praktikám.

Upadajúca realitná kancelária v Glengarry Glen Ross sa pravdepodobne stane jedným z tých filmových miest, ktoré si zapamätáte (ako napríklad vypočúvaciu miestnosť v Hannibalovi). Miestnosť je rozdelená na dve časti sklenenou priečkou: za ňou je kancelária riaditeľa spolu s exkluzívnymi kontaktmi, zvyšok priestoru „obývajú“ makléri, ktorí sa cez telefón zdajú byť nesmierne sebavedomí, ale opak je pravdou. Stále znova a znova dvíhajú telefóny a snažia sa predať nepredajné... Kancelária je pred krachom a všetci v nej sú zúfalí. Jedného dňa príde nadšený Blake (Alec Baldwin) z mesta a zoznámi kolegov so „záchranným plánom“. Existuje totiž akási súťaž, kde je prvou cenou cadillac.

Scenár vychádza z predlohy známeho dramatika Davida Mameta, ktorý kedysi krátko pracoval v podobnej „továrni na sny“. Vie teda, ako takí ľudia rozprávajú. Jazyk sa pre neho stáva nielen akýmsi motorom popoháňajúcim dej vpred, ale je ďalším zo stavebných kameňov príbehu. Každého z predajcov tak charakterizuje nielen jeho život a spôsob predaja, ale tiež to, ako hovorí (herci sa vraj na úlohy pripravovali niekoľko mesiacov). Kevin Spacey má úlohu manažéra kancelárie, typicky studeného a odmeraného obchodníka, ktorý však rád hrá podľa pravidiel. Predajcov potom hrajú Al Pacino, Ed Harris, Alan Arkin a Jack Lemmon. Všetci sú v rôznych fázach zosýpania sa a bláznovstva. Dialógy Harrisa a Arkina patria k tomu najlepšiemu, čo Mamet vôbec napísal. Sú to sprisahanci, ktorí neustále kujú plány, ako sa dostať k oným drahocenným kontaktom, ktoré má Spacey zamknuté vo svojej kancelárii. Čo keby sa tam niekto z nich vlámal a ukradol ich? Harris a Arkin sa o tom stále dookola bavia, ale čo si v skutočnosti myslia, jeden druhému nikdy neprezradia. Výborne napísaná je tiež scéna, kedy sa stretávajú Al Pacino a Jonathan Pryce ako zákazník.

Mamet tak trochu nadviazal na Millerovu Smrť obchodného cestujúceho, ktorá sa stala symbolom zániku amerického sna. Tentoraz sa nepotápa jedinec, ale rovno celá loď aj s posádkou. Ale aby ste neprepadli úplnej depresii, aj keď biele goliere čaká zrejme osud nezamestnaných, v Glengarry Glen Ross je aj dosť humorných situácií, predovšetkým niektoré plány, ako predať nepredajné, sú na hranici absurdity a šialenstva...

Zaujímavosť

Postava Blakea v pôvodnom scenári nebola. Keď však David Mamet písal scenár pre film, rozhodol sa túto postavu vytvoriť „na telo“ Alecovi Baldwinovi.

Glengarry Glen Ross

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia James Foley

Scénár David Mamet (scenár, divadelná hra)

Obsadenie Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Ed Harris, Alan Arkin, Kevin Spacey, Jonathan Pryce

Dĺžka 100 min.

Rok 1992

Cinemax utorok 1. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC