Film / seriál

Gangy z Birminghamu

Peaky Blinders

Pokračovanie dobového gangsterského seriálu Peaky Blinders dokazuje, že Británia má pádnu odpoveď na úspech Scorseseho show Boardwalk Empire.

Predstavte si hit Boardwalk Empire presťahovaný do Anglicka a miesto prestížnej televíznej drámy zmenený do podoby nefalšovaných pulpových historiek z podsvetia. Vyjde vám niečo ako seriál Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu. Odohráva sa po prvej svetovej vojne a opisuje „fungovanie“ neslávne slávneho zločineckého rodinného „podniku“ z oblasti West Midlands. Cillian Murphy hrá bossa Tommyho Shelbyho, ktorý sa počas 20. rokov 20. storočia snaží upevniť svoj vplyv v kriminálnom podsvetí Birminghamu. Druhá séria má ešte jedno eso v rukáve. Fúzatého Toma Hardyho (Mad Max: Zbesilá cesta), ktorý rozpráva, ako človeku zatĺkol klinec do nosa. 

Pod kontrolou a pod pokrievkou

Od udalostí v prvej sérii ubehli dva roky. Krajina hladuje, ale Tommy Shelby má k dispozícii štyri autá. Peaky Blinders sú na vzostupe a plánujú nebezpečné rozšírenie do doteraz zapovedaného Londýna. Stratégia bratov Shelbyovcov je typicky drzá, trúfalá a násilná. Lenže naráža na tvrdý odpor. Do záležitostí gangu sa navyše pletú povstalci z Írskej republikánskej armády a vychádza najavo, že ani inšpektor Campbell s Tommym ešte neskončil. Vojnoví veteráni z gangu z Birminghamu musia bojovať na viacerých frontoch.

Násilný, nepredvídateľný, ale inteligentný

Herci Murphy a Hardy sa poznajú z natáčania sci-fi thrilleru Počiatok. Režisér Christopher Nolan ich vtedy obsadil vďaka dobrým skúsenostiam s oboma z predchádzajúcich filmov. Murphy i Hardy sa totiž postavili samotnému Batmanovi. Murphy si zahral strašidelného záporáka Scarecrowa (Batman začína) a Hardy takmer neporaziteľného siláka Bana (Návrat Temného rytiera). V pokračovaní seriálu Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu dostali príležitosť spojiť sily proti spoločnému nepriateľovi. Hardy sa dokonale prevtelil do vodcu židovského gangu Alfieho Simmonsa, ktorý je násilný, nepredvídateľný, ale inteligentný a vypočítavý. Šéfuje pekárstvu, čo je v skutočnosti zástierka pre pálenicu alkoholu.

Nič ako Panstvo Downton

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu síce vznikli v produkcii slávnej televízie BBC a odohrávajú sa v zhruba rovnakej ére, ale nič ako Panstvo Downton nečakajte. Napriek krvavému pulpovému založeniu sa však seriál nevyhýba vážnym témam. Predovšetkým ide o posttraumatickú stresovú poruchu, ktorou trpia vojnoví veteráni. V Anglicku 20. rokov je to teda každý druhý muž a v prípade Tommyho a jeho bratov úplne všetci. „Násilie je pre nich ako reflex. Tommy sa v minulej sérii liečil ópiom alebo chľastom a jeho brat Arthur to riešil bitkami,“ poznamenáva Murphy.

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,5 %
Foto FilmBox

Réžia Otto Bathurst, Tom Harper, Colm McCarthy

Obsadenie Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien, Benjamin Zephaniah, Tom Hardy, Tommy Flanagan, Charlotte

Dĺžka 60 min.

štvrtok 7. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC