Film / seriál

Stratené v živote

Ešte máme čas – koprodukčná dráma

Emotívny príbeh homofóbneho otca postihnutého stareckou demenciou, ktorého sa napriek sklamaniu a krivdám z minulosti ujíma jeho homosexuálny syn, rozpráva o potrebe lásky a odpustenia.

Režisérsky debut Vigga Mortensena je inšpirovaný jeho vlastným detstvom a dospievaním. Nie, že by jeho skutočný otec bol rovnaký necita ako filmový Willis (Lance Henriksen), ale autentická životná skúsenosť je z filmu Ešte máme čas zrejmá. Dvojhodinová rodinná dráma nie je dovolenkovým odľahčeným zážitkom, je to film, ktorý strhne vašu pozornosť a občas vám bude jazdiť mráz po chrbte.

Nebuď zbabelec, povedz svoj názor!

Willis trpí stareckou demenciou a v podstate nenávidí každého, kto akokoľvek vybočuje z radu, vrátane svojho syna, ktorý vybočuje veľmi. John (Viggo Mortensen) žije so svojím partnerom a dcérou spokojný rodinný život ďaleko od otcovej farmy. John je dobrý muž, nesmierne trpezlivý, a tak sa rozhodne, že sa o Willisa postará. S postupujúcou chorobou už ho nemožno nechať samotného na rozľahlom ranči. Lenže, vytrhnite starého človeka z jeho domova, to je prvá zrada. Skúste mu priblížiť život pre neho úplne neprijateľnej rodiny – homosexuálneho páru s dieťaťom – to je ďalšie zlo. A ešte sa k nemu správajte pekne a nevracajte mu nenávistné a bolestné poznámky, to už je vrchol. Toto všetko John urobí a vydrží, aj keď každému krčahu sa raz ucho odtrhne...

Dojemne nepríjemný film

Kto sa niekedy staral o podobne chorého človeka, musí dať pred Mortensenom klobúk dolu. Ešte máme čas sa nesnaží akokoľvek uhladzovať pokrivené rodinné vzťahy – samozrejme že nejde len o Johna, ale aj o jeho sestru Sarah (Laura Linney). Film je vlastne dokonalá ukážka toho, ako ne/funguje ľudská pamäť. Zatiaľ čo Willis sa v spomienkach vracia k zosnulej žene a deťom (ešte v dobe, než ich de facto odpísal) ako k idylickej minulosti, jeho deti si spomínajú na otca, ktorý sa nesprával omnoho lepšie ako teraz. Aj napriek tomu sú stále rodina, a ešte než Willisa úplne pohltí choroba, sa snažia jeden druhému porozumieť. Aj keď sa to občas zdá byť nemožné.

Mortensenov celovečerný debut odráža dlhoročné skúsenosti z filmovej brandže. Nesnaží sa byť ľúbivý, nerozpráva komplikovaný príbeh zjednodušene, ale ide k podstate veci, k skutočným emóciám, či je nám to ako divákom príjemné, alebo nie. Navyše vďaka tomuto filmu dostal priestor predviesť svoj jedinečný herecký talent a um Lance Henriksen. A hoci s postavou Willisa nebudete sympatizovať, tak rovnako ako John k nemu budete hľadať cestu.

Ešte máme čas

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Viggo Mortensen

Scénár Viggo Mortensen

Obsadenie Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Terry Chen, Laura Linney, Hannah Gross, Bracken Burns, Piers Bijvoet

Dĺžka 112 min.

Rok 2020

Cinemax2 sobota 8. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC