Film / seriál

Einstein a Eddington: Stretnutie dvoch géniov

Einstein a Eddington

Nemecký fyzik Albert Einstein a anglický astronóm Arthur Eddington mali veľa spoločného, predovšetkým prenikavý intelekt a záujem o teóriu relativity. Lenže obdobie prvej svetovej vojny ich spolupráci vôbec neprialo…

V roku 1914, kedy sa do novej vojny hrnuli s nadšením mladí dobrovoľníci, o nejakom nemeckom fyzikovi menom Albert Einstein a jeho teórii relativity nikto v Európe skoro nevedel. K výnimkám patril riaditeľ observatória v Cambridge Arthur Stanley Eddington, uznávaný mladý vedec považovaný za nástupcu Isaaca Newtona. Ten tušil, že Einsteinove výskumy by mohli priniesť úplne nový pohľad na čas a vesmír. A preto sa vydal na cestu do Afriky, aby tam overil výsledky Einsteinovho bádania. Bola to cesta, ktorá zmenila ľudské vnímanie vesmíru raz a navždy.
 
V roku 2008, kedy HBO točilo tento televízny film, meno Arthur Eddington poznali len zasvätení z odboru, zatiaľ čo meno Einstein sa stalo synonymom pre génia. Historická dráma koprodukovaná aj britskou televíziou BBC, sa jeho zabudnutú reputáciu pokúsila oživiť. Film pochádza od Philipa Martina a scenáristu Petera Moffata, tímu podpísanému aj pod úspešným televíznym životopisom Stephena Hawkinga, ktorý už v roku 2004 dokázal um Benedicta Cumberbatcha. Aj v tejto biografii o vede, viere a priateľstve hrajú známi herci. David Tennant, preslávený v Británii ako Doctor Who, a Andy Serkis, známy vďaka Glumovi z Pána prsteňov.

Einstein a Eddington

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66.7 %
Foto HBO

Réžia Philip Martin

Obsadenie David Tennant, Richard McCabe, Patrick Kennedy, Andy Serkis, Rebecca Hall, Jim Broadbent, Jacob Theato

Dĺžka 90 min.

Cinemax sobota 22. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC