Film / seriál

Drsnejší, akčnejší a bezohľadnejší

Sedem statočných – western

Pustiť sa do remaku klasického filmu Sedem statočných je samovražedná misia. Najmä keď má ikonická verzia z roku 1960 státisíce verných fanúšikov.

Napriek tomu výsledok prekoná očakávania. Snáď aj preto, že režisér Antoine Fuqua mal k ruke nielen skvelých hercov, ale aj špičkových scenáristov ako napríklad Nica Pizzolatta, autora skvelej série True Detective.

Akcia plodí reakciu 

Píše sa rok 1879. Ocitáme sa v mestečku Rose Creek. Jeho obyvatelia, vo všeobecnosti bohabojní, ale chudobní farmári, sú vydieraní chamtivým magnátom Bartholomewom Bogueom, ktorý sa rozhodol zabrať ich pôdu. Potom, čo so svojimi mužmi vypáli kostol a zavraždí niekoľko mužov a žien, neostane zúfalým obyvateľom nič iné než vyhľadať pomoc. Voľba padne na osamelého lovca ľudí Sama Chisholma (Denzel Washington). Ten sa spočiatku zdráha pomôcť. Až Bogueovo meno ho prinúti dať dohromady partiu pištoľníkov a zorganizovať dômyselnú obranu Rose Creek pred súkromnou armádou bezohľadného ťažbára. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je teda všetko pri starom, ale len na prvý pohľad.

O čo prídeme v požiari, to nájdeme v popole

Zloduch alebo hrdina, všetci jedna rodina?

Nová verzia filmu sa od pôvodnej predlohy líši v mnohých ohľadoch – tempo rozprávania nabralo spád, príbeh a postavy sú drsnejšie aj akosi špinavšie. Vedľa Boguea pôsobí Calvera v blahej pamäti takmer ako ľudomil – veď dedinčanov okrádal len preto, aby nakŕmil vlastných mužov po tom, čo mu vyschli príjmy z bankových lúpeží a ani vytriasanie kostolných pokladničiek nikam neviedlo. Bogue vraždí len pre zisk a bez akýchkoľvek výčitiek. Podobne dopadá porovnanie Chrisa so Samom Chisholmom. Prvý pomáhal dedinčanom nezištne až na hranici sebaobetovania, snáď pre záchranu vlastnej duše, Chisholmovi ide len o pomstu. Divák sa skrátka neubráni pri sledovaní filmu porovnávať paralely aj odchýlky medzi oboma verziami a treba povedať, že je to zábava.

Hviezdne obsadenie

Nad všetkými hereckými hviezdami, ktoré vo filme vystrieľali svoje bezodné zásobníky, čnie trojica Denzel Washington, Peter Sarsgaard a Ethan Hawke. Denzel Washington ako mlčanlivý muž v čiernom dokonale napĺňa predstavu nekompromisného pomstiteľa, Sarsgaard ako zloduch Bogue okolo seba šíri nefalšovaný strach aj odpor a Ethan Hawke presvedčivo oživil besy ostreľovača Goodnighta Robicheauxa trpiaceho posttraumatickým syndrómom.

Posledným prekvapením je etnicky pestré zloženie siedmich statočných pištoľníkov, ktoré ide v ústrety historickým reáliám. Či sa nám to páči, alebo nie, v časoch skutočného Divokého západu totiž medzi honelníkmi a pištoľníkmi belosi skutočne neprevládali. Vitajte v novom, realistickom svete siedmich statočných.

Antoine Fuqua

Tento americký režisér, ktorý začínal ako tvorca hudobných a reklamných spotov, nespolupracoval s Denzelom Washingtonom a Ethanom Hawkeom prvýkrát. Už v roku 2001 oboch obsadil do svojho krimi thrilleru Training Day, ktorý Denzelovi Washingtonovi vyniesol Oscara. V súčasnosti Antoine Fuqua pracuje na filme The Man Who Made It Snow s Jakeom Gyllenhaalom. Film zobrazujúci drsné praktiky medellínskeho kartelu by mal mať premiéru v roku 2022.

Sedem statočných 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Antoine Fuqua

Scénár Nic Pizzolatto, Richard Wenk

Obsadenie Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier

Dĺžka 132 min.

Rok 2016

Cinemax sobota 13. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC