Film / seriál

Zločinecký raj

Brazílsky akčný thriller Divízia

Čo robiť, keď na zločincov už nestačia bežné policajné metódy a medzi ľuďmi sa šíri zdesenie a strach?

Najlepším riešením je vykašľať sa na klasické metódy a povolať do služby „kreatívnejších“ zamestnancov. Film Divízia sa vracia do roku 1997, kedy sa v Riu de Janeiro bežne unášalo 11 ľudí mesačne. Tamojšia mafia začínala mesto úplne ovládať. A tak sa jedinou nádejou pre všetkých stali kontroverzní agenti – dôstojník Mendonça, ktorý má na konte 100 mŕtvych, a skorumpovaný policajt Santiago. Obaja sú zvyknutí na všeličo, ale prostredie, v ktorom sa ocitnú, prekoná všetky ich najhoršie nočné mory.

Exotika s príchuťou smrti

Systém prešpikovaný skrz na skrz korupciou a zločinom nemožno napraviť lusknutím prsta. Aké desivé bolo a zrejme stále je také prostredie, ukazuje brazílsky film vychádzajúci z reálnych udalostí. Členovia bohatých rodín miznú pomaly ako na bežiacom páse a únoscovia vždy požadujú ohromné výkupné. Nie je to žiadna hra. Je to krutá realita, kedy sú obete únosov mučené a ich rodiny bezmocné. Únoscovia sú často bývalí elitní policajti, ktorí navyše stále spolupracujú so súčasnými policajnými špičkami. Nech už to vezmete z ktoréhokoľvek konca, vždy narazíte na zločincov a totálne zdevastovaný policajný aj právny systém.

Divíziu režíroval Vicente Amorim, ktorému sa podarilo nájsť kľúč, ako tento drsný svet veľmi realisticky previesť na filmové plátno. Sú tu akčné sekvencie s prenasledovaním, únikmi aj prestrelkami, ale celkovo je tempo rozprávania veľmi pozvoľné a príbeh sa sústredí skôr na celkovú atmosféru a zachytenie zločineckého prostredia. Postavy navyše nie sú vykreslené jednoznačne, takže občas si nebudete istí, kto na ktorej strane vlastne stojí. Svojím spôsobom nemožno o žiadnej z postáv povedať, že by bola bez poškvrny. Sú tu len zlí a tí ešte horší. Vďaka tomu je film naozaj veľmi temný, ale podľa všetkého veľmi presne kopíruje realitu.

Pomerne neobvyklá oproti klasických akčákom amerického strihu je tiež farebnosť. Filmári sa vyložene vyžívajú v žltých odtieňoch núdzového či večerného pouličného osvetlenia. Rio de Janeiro tak nie je nádherným veľkomestom s dychberúcimi plážami plnými opálených krások, ani mestom plným hudby a tanca. Je to mesto plné tmavých uličiek, ktoré budia predovšetkým hrôzu a v ktorých za každým rohom môže číhať smrť.

Divízia je preto predovšetkým napínavým thrillerom, od ktorého rozhodne nečakajte happy end, v ktorom dvaja policajti s pochybnou minulosťou vyčistia mesto od zločinu a konečne príde žiarivá a ružová budúcnosť. Je to mrazivý a znepokojujúci film zo sveta, ktorému vládnu drogové kartely a kde jedinou spoľahlivou ochranou je neustále nabitá zbraň.

Zaujímavosť

Brazília stále patrí k najnebezpečnejším krajinám sveta, podľa štatistík tam každú hodinu dôjde k siedmim vraždám.

Divize

Film / seriál
Hodnotenie FDB 35 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Vicente Amorim

Scénár Vicente Amorim, Gustavo Bragança

Obsadenie Silvio Guindane, Erom Cordeiro, Marcos Palmeira, Natália Lage, Dalton Vigh, Thelmo Fernandes, Vanessa Gerbelli

Dĺžka 134 min.

Rok 2020

Cinemax streda 13. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC