Film / seriál

Démon s menom zlosť

Démon s menom zlosť

Väzenie – miesto, kde sa dobrovoľne chce ocitnúť len málokto. Miesto, ktoré vás už navždy zmení, či chcete, alebo nechcete.

Danny (Roland Møller) je tak trochu stelesnením postavy zo známej básne Charlesa Bukowského Bluebird, podľa ktorej sa film v origináli tiež volá. Báseň o modrom vtáčikovi uzavretom v srdci nešťastného muža, metafore skrytých emócií a skutočného ja, avizuje, že od filmu A Bluebird in My Heart žiadnu idylu čakať nemožno.

Nový život

Danny je totiž bývalý trestanec, ktorý sa snaží začať znovu žiť po prepustení z väzenia. Nájde si pokojné miesto v zapadnutom hoteli, kde začne pomáhať majiteľke Laurence (Veerle Baetens) s jeho údržbou. Najskôr sľúbi, že namiesto mesačného nájmu vymaľuje izbu. Potom je treba opraviť tamto, potom zase upratať toto… Z Dannyho sa stáva poctivý pracant, ktorý sa s nikým príliš nerozpráva a chce len v pokoji žiť. Nie, že by to bol taký samotár odjakživa, len sa snaží udržať na uzde to, čo ho vždy dostalo do problémov – neovládateľnú zlosť. Všetko by bolo v poriadku, keby sa okolo nemotala dcéra Laurence Clara (Lola Le Lann).

Musíte tu byť každú noc od 19tej do ôsmej. Ak nie, pôjdete späť do väzenia

Tvrďas Danny sa veľmi rýchlo stane jej náhradným otcom. Ten pravý akurát sedí vo väzení, takže Danny jej ho dosť pripomína, a navyše vďaka jeho málovravnosti sa mu zveruje oveľa ľahšie ako matke. Veľmi rýchlo si na seba zvyknú a vytvoria si niečo ako rodinné puto. Clara ale nie je žiadna krehká kvetinka, často sa stretáva s podivnými týpkami a drogy tiež nejdú úplne mimo nej. A to je pasca, do ktorej sa aj s Dannym chytí. Keď jej jednej noci jeden z „kamošov“ ublíži, Danny zareaguje inštinktívne, jediným spôsobom, akým vie…

Bukowski, Møller a démoni

Jedným z najgeniálnejších ťahov v scenári Jérémieho Gueza je pomerne dlhá nečitateľnosť Dannyho. Nikdy neviete, čo si tento chlapík myslí. Je už tak otupený? Je len zatrpknutý? Chce vôbec ešte žiť? Mnohí kritici sa zhodli, že keby túto postavu hral niekto iný ako Møller, okamžite by sme sa dostali niekam k virtuóznemu vrahovi Johnovi Wickovi, geniálnemu, ale aj šialenému, ktorého tvrdosť je len maskou. Postava Dannyho je však iná, on nečaká na výbuch, nechce sa mstiť. On sa len snaží ako robot vypnúť, aby ho už nikdy neovládol démon zlosti. Lenže človek nie je stroj. Ku skvelému výkonu Møllerovi bezpochyby pomohli aj vlastné skúsenosti s väzením a vlastnými démonmi. Niekedy je jednoducho lepší herec „neprofesionál“, ktorému výbuchy hnevu veríte bezo zvyšku a netušíte za nimi žiadnu starostlivú prípravu.

Blažená nevedomosť

K vzrastajúcemu napätiu prispieva tiež akási úlomkovitosť. Žiaden vzťah tu nemá šancu plne rozkvitnúť, Clara s Dannym o sebe vedia, tušia, čo pre seba znamenajú, ale nikdy si to nepovedia. O Dannym a jeho minulosti rozhodne nezistíte všetko, nepustí vás za hradbu svojho mlčania. A ďalšou vydarenou vecou je tiež to, že stredobodom príbehu stále zostáva Danny. Nikdy na seba úplnú pozornosť nestrhne žiadna z ďalších postáv, vďaka čomu sú silné aj akčné scény, nejde iba o chlapácky brutálne súboje plné testosterónu. Režisér Jérémie Guez skrátka natočil majstrštyk.

A Bluebird in My Heart je prekvapivo dojemný film o mužovi, ktorý zápasí s vlastným osudom bez zbytočného kriku, hektolitrov krvi a salvy výstrelov, ktorý rozhodne stojí za videnie.

Roland Møller

Je stúpajúca dánska herecká hviezda. Rodák z Odense však nemieril priamo na filmové plátna. Ako mladý sa dostal do sporu so zákonom aj do väzenia. Dnes sa snaží pomáhať prepusteným väzňom v návrate do života. Motiváciou pre nich môžu byť jeho úspechy. Niekoľkokrát získal prestížne filmové dánske ocenenie. Objavil sa v remaku Motýlika (2017) alebo v Mužovi vo vlaku (2018).

Zaujímavosť

Møller mal problém dostať sa na minuloročný oscarovský ceremoniál. Kvôli jeho kriminálnej minulosti ho zadržali hneď po prílete. „Keď sa ma pýtali, prečo som v USA, povedal som, že som prišiel na Oscary. Ale neverili mi.“

Pozrite si aj

Shot Caller

Ako veľmi dokáže človeka väzenie zmeniť? Môže sa z arogantného právnika stáť kápo podsvetia? Stačí jedna autonehoda v kombinácii s alkoholom a už sa veziete. Najskôr do cely, potom na chvíľu von, ale potom zase späť. Skvelá kriminálna dráma s Nikolajom Coster­‑Waldauom.

Kult hákového kríža

Excelentná dráma z prostredia rasistických gangov a väzenia rozpútala v USA búrku. Edward Norton si zahral mladého muža, ktorý sa z chladnokrvného vraha a rasistu zmení na rovného chlapa, ktorý až po skúsenostiach z väzenia spoznáva, aké zlo predstavujú predsudky a zaslepená viera vo vlastnú nadradenosť.

A Bluebird in My Heart

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Jérémie Guez

Scénár Jérémie Guez

Obsadenie Lubna Azabal, Veerle Baetens, Lola Le Lann, Roland Møller

Dĺžka 85 min.

Rok 2018

Cinemax streda 6. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC