Film / seriál

Cesta na vrchol

Romantická dráma Top Gun

Osemdesiatková kultovka Top Gun urobila z Toma Cruisea medzinárodnú hviezdu aj miláčika žien.

Elitný výcvikový tábor pre najlepších amerických pilotov je snom každého mladého letca. Dostanú sa do neho tiež Pete „Maverick“ Mitchell a jeho parťák „Goose“. Lenže Maverick príliš neuznáva pravidlá a autority, a tak ide z jedného maléru do druhého. Zachraňujú ho vždy jeho prirodzené inštinkty a talent, ktorý mu ostatní piloti závidia. Ale hrať sa s ohňom sa nevypláca a Maverick vzápätí spozná, že život nie je len bezstarostná jazda.

Najlepšiemu absolventovi výcvikového kurzu sa v každom ročníku hovorí Top Gun, takže nie je ťažké uhádnuť, kto nakoniec toto označenie získa. Celkovo má tento film všetky základné atribúty klasických filmov o hrdinoch. Ako správny vojak mal hlavný hrdina v armáde aj otca, ktorý za nevysvetliteľných okolností zmizol. Potom sa musí zákonite objaviť osudová žena. A nakoniec musí mať hlavný hrdina nejakého soka, ktorý je tiež vynikajúci v tom, čo robí, ale chýba mu ona osudová štipka talentu navyše. Zmiešajte tieto tri ingrediencie, oblečte urastených mladých hercov do slušivých uniforiem a všetko polejte prepracovanými akčnými scénami z nadzvukových lietadiel. Toto je zaručený recept na hollywoodsky hit.

Hore a dole

Lenže Top Gun veľmi skoro prejde na pravidelný rytmus, kedy sa striedajú scény z lietadiel a leteckých súbojov so scénami z výcvikového tábora. A tu sa ustáli nielen rytmus, ale aj kvalita scén. Tie zo vzduchu možno označiť za brilantné a tie zo základne za predvídateľné, až nudné. Režisér Tony Scott presne vedel, ako pracovať s akčnými scénami, ale rozhodne netušil, ako konajú a hovoria zamilovaní ľudia. A tak sa z Top Gunu stáva taká jazda na horskej dráhe. Len čo chlapci naskáču do svojich lietadiel, viete, že príde napätie, zábava, že sa bude na čo pozerať. Keď však vylezú z kokpitov, začínajú sa hromadiť klišé. Chémia medzi Cruiseom a krásnou inštruktorkou v podaní Kelly McGillis jednoducho nefunguje. Ich románik skôr pripomína zábery z farbotlačových reklamných spotov, čo je obrovská škoda. Keby dokázali do svojho vzťahu dostať podobnú energiu, ktorá sála z leteckých scén, dostal by sa tento film o dva levely vyššie.

Aj scény s Icemanom (Val Kilmer), hlavným Maverickovým súperom, sú ako vystrihnuté z učebnice filmových škôl. Najskôr sa chalani neznášajú, potom ich vzájomná súťaživosť ženie k lepším výkonom, a nakoniec si prejavia vzájomný rešpekt.

Takže to, čo z Top Gunu urobilo hit, sú jednoznačne letecké scény a samozrejme urastení hollywoodski mladíci na čele s Tomom Cruiseom. A po pravde, ktorý mladík na začiatku deväťdesiatych rokov frajersky netočil s perom medzi prstami a netúžil byť borec ako Maverick.

Zaujímavosť

Film bol síce úspešný, ale reálni absolventi skutočného Top Gunu ho vraj neznášajú. Keď niekto z pilotov vo vzduchu odcituje nejakú hlášku z filmu, automaticky dostáva pokutu v hodnote piatich dolárov.

Top Gun

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Tony Scott

Scénár Jim Cash, Jack Epps Jr.

Obsadenie Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell

Dĺžka 110 min.

Rok 1986

Cinemax streda 6. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC