Film / seriál

Burton ako vyšitý

Veľká ryba

Veľká ryba patrí doslova k filmovým lahôdkam. Recept je jednoduchý, stačí mať silný príbeh a Tima Burtona.

Veľká ryba kombinuje Burtonov neobvyklý humor so srdcervúcim príbehom otca na smrteľnej posteli a znovunájdeného syna. Albert Finney a Ewan McGregor si zahrali úlohu Eda Blooma. Ďalej sa môžete tešiť na Jessicu Lange, ktorá hrá Edovu ženu a Billyho Crudupa v úlohe tak trochu strateného syna, ktorý sa s otcom viac ako tri roky odmietal stretnúť. Lenže keď sa dozvie, že mu otec umiera na rakovinu, všetko ide bokom a vracia sa domov.

Prečo sa tí dvaja tvrdohlavci vlastne rozkmotrili? Zdá sa, že Ed Bloom prežíval neuveriteľné dobrodružstvá, jeho životný príbeh vyzerá takmer ako vystrihnutý z nejakého mýtického rozprávania: veď sa stretol s obrom, s čarodejnicou, dokonca aj s vlkolakom. Will, ktorý verí predovšetkým faktom a prikrášľovanie zo srdca nenávidí, je presvedčený, že všetko, čo mu otec kedy povedal, je lož. Na sklonku jeho života sa však snaží otcove príbehy rozkľúčovať, pochopiť ich v snahe všetkému porozumieť. Učí sa tak milovať nielen mýty a fantastické príbehy, ale hlavne svojho otca.

Ale to by nebol Burton, keby zostal len pri tejto príbehovej linke. Okrem generačného sporu skúma metaforu veľkých rýb v malom rybníku. Snaží sa ukázať, ako Ed (ako obchodný cestujúci) ovplyvnil životy svojich kolegov i zákazníkov, blízkych i celkom cudzích ľudí v malých mestách po celom juhu USA. Ona totiž aj malá rybka dokáže rozvíriť hladinu celkom veľkého rybníka.

Môžete sa tešiť na burtonovsky spektakulárne predstavenie, naplnené bizarnosťami aj rozprávkovo roztomilými detailmi. Rovnako tak vás nesklamú herci. Albert Finney, Helena Bonham Carter a Ewan McGregor že nie sú rodáci z mestečka v Alabame, ale z ostrovného kráľovstva? Ich angličtina je dokonale južanská. Jessica Lange zase vnáša do rozprávania trochu pokoja aj dôstojnosti. Na Dannyho DeVita je doslova radosť sa pozerať v úlohe cirkusového principála. A Helena Bonham Carter v dvojúlohe Jenny a odpudivej čarodejnice váš tiež rozhodne nesklame.

Burtonovské divadlo skrátka šliape ako dobre premazaný stroj. Akoby sa tak vrátil k svojim začiatkom, keď si „vystrihol“ Nožnicovorukého Edwarda. K dobrému filmu podľa receptu Tima Burtona naozaj nepotrebujete viac než jednoduchý, ale veľmi emotívny príbeh a nesmiernu fantáziu.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Veľká ryba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82.8 %
Foto HBO

Réžia Tim Burton

Scénár John August, Daniel Wallace

Obsadenie Albert Finney, Ewan McGregor, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Danny DeVito

Dĺžka 125 min.

Cinemax piatok 1. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC