Film / seriál

Boxuj, čo ti sily stačia!

Boxuj, čo ti sily stačia!

Rocky, Million Dollar Baby, Druhá šanca, Creed… To je len zopár filmov z  prostredia boxu, ktoré zabodovali aj u divákov, ktorým je tento šport inak na hony vzdialený. Ono tiež nejde nutne o  box ako taký, skôr o vôľu bojovať, zvíťaziť a  v  prípade nepriazne osudu sa nevzdať. A  aj o  tom je rok starý film napísaný podľa životného príbehu Vinnyho Pazienzu.

Vinny „Paz“ je dnes päťdesiatštyriročný americký boxer, ktorý v minulosti niekoľkokrát vyhral svetový titul. Nebol to síce žiadny dvojmetrový valibuk (najčastejšie zápasil v kategórii ľahká welterová váha, teda do 63,5 kilogramu), to ale neznamená, že by z neho išiel menší strach.

Film začína v roku 1988 a sleduje jeho zápas s Rogerom Mayweatherom (strýkom Floyda Mayweathera, ktorý teraz získal svoju jubilejnú 50. výhru, keď zvíťazil nad bojovníkom MMA a šampiónom UFC Conorom McGregorom). Vinny prípravu na stretnutie podcení a prehrá. To najhoršie ho ale ešte len čaká – autonehoda, pri ktorej si poškodí krčnú chrbticu, a doktori mu dávajú pramalú šancu, že bude chodiť, nieto zápasiť…

Jeho lebka vtedy držala pohromade vďaka špeciálnemu kovovému zariadeniu. „Halo“, ako sa tej veci hovorilo, bolo na štyroch miestach priskrutkované k jeho hlave. Počas troch mesiacov malo Vinnymu pomôcť dostať sa z najhoršieho. Nechceme vám samozrejme prezrádzať príliš, tak len naznačíme, že sa náš hrdina nevzdá a hodlá bojovať. A to napriek odporúčaniam lekárov i príbuzných. „Nikoho som nepočúval. A urobil som dobre,“ hovorí vyslúžený boxer dnes.

Možno vás prekvapí voľba predstaviteľa Pazienzu – stvárnil ho totiž Miles Teller. Čerstvý tridsiatnik má za sebou veľa filmov skôr pre teen publikum, avšak zažiaril aj v Oscarmi ocenenej hudobnej dráme Whiplash či vo Vojnových psoch s Jonahom Hillom. Na prvý pohľad by ste ho na boxera netipovali, ale na úlohu sa pripravoval naozaj veľmi poctivo a jeho tehličky na bruchu to len potvrdzujú. So skutočným Pazom ho okrem fúzov spája tiež výrazný nos. Že to bola dobrá voľba, potvrdzuje aj fakt, že naozajstný Pazienza pri sledovaní filmu plakal dojatím. Vinnyho trénera Kevina Rooneyho si zahral Aaron Eckhart (Ďakujeme, že fajčíte) a jeho manažéra, Loua Duvu, Ted Levine (Mlčanie jahniat).

Skutočný Vinny Pazienza sa na natáčaní podieľal a zúčastnil sa aj všemožných premiér. Aj tak ale na konci júla tohto roka podal na režiséra Bena Youngera žalobu. Žaluje ho za to, že mu za jeho životný príbeh z dohodnutých 300 tisíc dolárov vyplatil len niečo cez polovicu.

Snáď ale ani tento trochu trpký koniec nepokazí zážitok z filmu o neuveriteľne húževnatom chlapíkovi, kedysi prezývanom Pazmánsky čert.

sky20-bleed.jpg

Filmy s boxerskou tematikou

Bojovník: Brat proti bratovi

Príbeh dvoch bratov, ktorí sa pred rokmi rozišli v zlom a teraz sa spolu musia stretnúť v jednom ringu v zápase MMA, aby získali najvyššiu výhru, čo kedy bola v tejto súťaži vypísaná. Jeden z nich je bývalý profesionál a trénuje ho otec bojujúci s alkoholom, druhý je zadlžený učiteľ. Záverečný stret zmení život všetkým trom.

Rocky

Dnes už legendárny film o outsiderovi, ktorý sa rozhodol zmeniť svoj osud a stať sa najlepším boxerom na svete. Rocky v podaní Sylvestera Stallonea je jeho najslávnejšou postavou, na ktorej ohlas potom nadviazal niekoľkými podarenými pokračovaniami.

Zúriaci býk

Spojenie Martin Scorsese a Robert De Niro je zárukou kvalitnej drámy. Ich spoločný film Zúriaci býk rozpráva pravdivý príbeh boxera Jakea LaMottu, ktorý bol označovaný prezývkou Zúriaci býk kvôli svojej výdrži a výbušnosti v boxerskom ringu. Robert De Niro za tento svoj výkon získal Oscara.

Million Dollar Baby

Príbeh o drsnom neprístupnom trénerovi a tvrdohlavom dievčati, ktorí sa k sebe snažia nájsť cestu. Frankie v podaní Clinta Eastwooda má problémy s dcérou, Maggie prahne po tom, stať sa boxerskou šampiónkou.

Bleed for This

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Ben Younger

Scénár Ben Younger

Obsadenie Miles Teller, Katey Sagal, Aaron Eckhart, Ted Levine, Ciarán Hinds, Tina Casciani, Christine Evangelista

Rok 2016

Cinemax utorok 3. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC