Film / seriál

Vtáčnikov syn

Vtáčnikov syn – švédska historická dráma

Uhrančivo emotívna švédska dráma o neľahkom živote obyvateľov vzdialených Faerských ostrovov na konci 19. storočia.

Vtáčnik Esmar denne riskuje život, spúšťa sa po strmých pobrežných útesoch k nedostupným vtáčím hniezdam, aby uživil svoju rodinu. Zúfalo potrebuje syna – dediča. Len tak by mohol, podľa tunajších starých zákonov, zostať v prenajatom dome. Do svojich 40. narodenín musí túto podmienku splniť. Teraz má 39 rokov a jeho žena je tesne pred pôrodom tretieho potomka. Všetky nádeje sú zmarené, keď mu porodí tretiu dcéru.

Zúfalému Esmarovi nezostane než pristúpiť na radu majiteľky tunajšieho hostinca Livie, ich rodinnej priateľky. Tá navrhuje, aby Esmarova žena skúsila počať dieťa s iným mužom. A rovno má aj vhodného kandidáta, svojho milenca, kapitána francúzskej lode, ktorá na ostrovy jazdí. Dôsledky tohto kroku pre všetkých zúčastnených nikto nedohliadol.

Seversky drsná romantika

Téma filmu je celkom zaujímavá, pretože osud celej rodiny závisí vlastne na náhode. Na konci 19. storočia plánované rodičovstvo navyše ešte podmienené konkrétnym pohlavím dieťaťa nebolo nič jednoducho uskutočniteľné. Aká je pravdepodobnosť, že z jednej jedinej noci vzíde, čo má? Asi tak jedna k miliónu. Liviin plán sa však predsa len vydaril, ale žiadny čin nezostáva bez následkov. Takže namiesto toho, aby narodenie syna predstavovalo šťastný koniec príbehu, až s touto udalosťou sa začína skutočná dráma. Jedna noc totiž naruší vzťahy v rodine, dôveru medzi manželmi, naruší aj dlhoročné priateľstvo a zároveň vďaka nej vznikajú nové, úplne nečakané vzťahy.

To všetko by vystačilo aspoň na dva samostatné filmy. Režisérovi a zároveň aj scenáristovi Richardovi Hobertovi sa všetko podarilo umne zakomponovať do jediného a treba podotknúť, že veľmi zaujímavého filmu. Ale nečakajte drámu plnú hlasných hádok, v duchu severskej poetiky sú aj tu emočne vypäté situácie neokázalé a neprehnané. Dramatický príbeh navyše dokresľuje podmanivá hudba a zábery drsnej, napriek tomu však očarujúcej prírody tohto nehostinného a neprístupného kúta sveta.

Zaujímavosť

Podobný príbeh sa údajne skutočne na Faerských ostrovoch stal. Dnes sa na ostrovoch traduje ako miestna legenda.

Vtáčnikov syn

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Richard Hobert

Scénár Richard Hobert

Obsadenie Sébastien Courivaud, Vígdis Hentze Bjørck, Rudi Köhnke, Livia Millhagen, Jørgen Langhelle, Hedda Rehnberg

Dĺžka 105 min.

Rok 2019

Cinemax sobota 15. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC