Film / seriál

Beštia v náslen spí…

Nočné zvieratá – psychologický thriller

Thriller Nočné zvieratá sa podobá temnému, horúčkovitému snu, v ktorom sa krutosť páchaná na najbližších ľuďoch vracia v podobe nečakanej odplaty.

Úvodné spomalené zábery nahých, morbídne obéznych, starých mažoretiek, ktoré divoko krepčia v akejsi obskúrnej show, zavalia divákov protichodnými pocitmi – škaredosťou aj zvedavosťou. Sú vstupenkou do ľudského zverinca, kde prežijú len tí najodolnejší a najbezohľadnejší. Vstúpiť do neho musíme všetci bez rozdielu… 

Zrodila sa režisérska hviezda

Režisér Tom Ford svojou adaptáciou románu Austina Wrighta Tony a Susan definitívne potvrdil svoj mimoriadny talent, ktorý bol napokon čitateľný už v jeho prvotine Single Man. Spôsob, akým tento bývalý módny návrhár a kreatívny riaditeľ značiek Gucci a Yves Saint Laurent prerozprával Wrightov znepokojujúci príbeh, je rafinovaný, elegantný aj strhujúci zároveň.

Všetko, čo na ňom teraz miluješ, budeš za pár rokov nenávidieť.

Dej tohto psychologického thrilleru sa odvíja v niekoľkých rovinách, ktoré sa splietajú a zrkadlia, aby nakoniec do seba zapadli ako súčiastky hlavolamu, ktorý riešiteľa odmení mrazivou pointou. Hlavnou postavou príbehu je Susan (Amy Adams), úspešná galeristka pohybujúca sa v najvyšších poschodiach losangeleskej smotánky. Jej dokonalý vzhľad, hypermoderný luxusný byt, atraktívny a bohatý manžel, to všetko akoby vypadlo z kriedového katalógu snov nejednej mladej ženy. V skutočnosti je Susan osamelá a nešťastná. Stratila zmysel svojej práce, manžel je k nej ľahostajný a podvádza ju. A práve vo chvíli, keď je najzraniteľnejšia, dostane od svojho bývalého manžela Edwarda (Jake Gyllenhaal) rukopis jeho dosiaľ nevydaného románu Nočné zvieratá. Zvedavo sa pustí do čítania. Príbeh, ktorý je Susan dedikovaný, ju okamžite pohltí.

Do hlbín noci

Román nás ostrým strihom prenesie z dokonalej Susaninej rezidencie do zaprášeného, vidieckeho Texasu. Sledujeme tragický príbeh Tonyho (opäť Jake Gyllenhaal), jeho manželky a dcéry, ktorí sú v noci prepadnutí trojicou primitívnych násilníkov na svojej ceste do mestečka Murphy. Hlava gangu – Ray predstavuje besné, živočíšne zlo bez príčiny, ktorému sa submisívny Tony nedokáže vzoprieť. Obe ženy sú unesené, znásilnené a umučené. Akoby sme sa ocitli v niektorom z krutých príbehov Cormaca McCarthyho alebo Flannery O‘Connorovej. 

Na ceste

Vyšetrovania brutálnych vrážd sa ujíma svojrázny policajt Bobby (vynikajúci Michael Shannon), ktorý má svoju vlastnú predstavu o spravodlivosti. Začína sa privátny hon na zločincov, ktorý vedú dvaja muži – umierajúci policajt Bobby a zúfalý Tony. Susan si pri čítaní začína uvedomovať, že rukopis jej nebol exmanželom venovaný zo sentimentu. Množiace sa paralely medzi fiktívnym príbehom Tonyho a Susaninou minulosťou dávajú tušiť, že román je v skutočnosti metaforou jej predchádzajúceho manželstva. Vzťahu, ktorý kruto a bezohľadne ukončila preto, že sa jej Edward zdal príliš naivný, romantický a neambiciózny. Inými slovami – nepoužiteľný vo svete silnejších a dravších zvierat.

Chladnokrvne

Skvele zahraný, režírovaný a vizuálne do posledného detailu premyslený film, rozpráva o utrpení, ktoré spôsobujeme ľuďom okolo seba, často neuvedomelo, z podstaty svojich sebeckých pováh. Lenže aj obete sa dokážu poučiť, prebudiť v sebe potlačovanú agresiu a stať sa súčasťou nemilosrdného ľudského beštiára. Je na nich, či si vystačia so spravodlivosťou, alebo zavetria vôňu pomsty a pôjdu po jej stope nemilosrdne ďalej až do zničujúceho konca. Táto voľba čaká Tonyho aj Edwarda.

Nočné zvieratá

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Tom Ford

Scénár Tom Ford

Obsadenie Amy Adams, Isla Fisher, Jake Gyllenhaal, Armie Hammer, Aaron Johnson, Michael Shannon, Laura Linney

Dĺžka 115 min.

Rok 2016

Cinemax nedeľa 3. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC