Film / seriál

Banshee III.: Šerif nie je, čím sa zdá byť

Banshee III.

Jeden z najkrvavejších seriálov súčasnosti s ostrou nahotou, drsnými scénami, divnými rodinnými vzťahmi a incestom v tretej sérii začína znova od nuly. Takmer.

Dvojročný plán tvorcov seriálu Banshee sa vlani dočkal zdarného konca. Kruh sa svojím spôsobom uzavrel. Lenže riešením starých problémov sa stali problémy nové. Tretia séria začína nejaký mesiac po udalostiach zo zatiaľ posledného dielu a atmosféra v pensylvánskom zapadákove obývanom podivnými Amišmi a nespokojnými indiánmi má k idylke ďaleko. 
 
Z väzenia prepustený zločinec Lucas Hood, ktorý sa vydáva za miestneho šerifa, sa síce zbavil dávneho nepriateľa i s celým jeho ukrajinským gangom, ale zároveň prišiel o starú lásku, našiel novú, a jeho maloletej dcére konečne došlo, komu v skutočnosti vďačí za svoju existenciu. Už tak komplikované vzťahy sa zamotali ešte viac.
 

Akcia a reakcia 

„Tretia séria je rovnako nabitá akciou ako obe predchádzajúce, možno ešte viac. Ale ani tentoraz nechýba solídna dráma. Dávame si záležať na tom, aby akčná a dramatická stránka seriálu zostali vyvážené. Čo sa podľa mňa tentoraz obzvlášť podarilo,“ tvrdí Anthony Starr, ktorý hrá falošného šerifa Lucasa Hooda. „Tretia séria začína neobvykle, pretože Lucas je na tom úplne inak, než sme boli doteraz zvyknutí. Je pokojný a svojím spôsobom uvoľnený, pretože sa zbavil Rabbita. Jeho najväčší nepriateľ zomrel, takže mu prvýkrát nič nehrozí.“
 
Rabbit bol ukážkový zloduch, Darth Vader na čele rovnako temných ukrajinských gangstrov, a tiež „zamestnávateľ“ hlavného hrdinu v dávnych časoch, kedy sa živil profesionálnou zlodejčinou. Lenže spať so šéfovou dcérou sa nevypláca. A tak dnešný šerif skončil za mrežami. Keď si odsedel niekoľko dlhých rokov za mrežami, zamieril za stratenou milou ukrytou pred nahnevaným otcom v zastrčenom mestečku, kde udalosti nabrali rýchly spád. Šťastný koniec neprišiel. „Keď ide niečo dobre, musíme to pokaziť,“ recituje Starr mantru seriálu. „Proste zničiť.“
 

Nič nie je sväté

Smrť obávaného nepriateľa sa pre hlavného hrdinu a jeho bývalú nestala príležitosťou znovu si padnúť do náručia. Tvorcovia si dávajú pozor, aby sa zo seriálu nestala soap opera. Hlavný hrdina je navyše s inou ženou. Nakoľko sa pre falošného šerifa stane komplikáciou fakt, že to je jeho podriadená – tiež policajtka ešte len uvidíme. Dostihne ho právo a poriadok? Faktom je, že jediný zákon, ktorý v Banshee platí, znie: Nič nie je sväté. Aj tretia séria štartuje šokom. Krv špiní ruky aj posledných čestných hrdinov. A bude horšie.
 
Kým sa Lucas Hood popasuje s čerstvo priznaným otcovstvom a problémovou násťročnou dcérou, stret s miestnym kráľom zločinu sa vyhrotí na nože. „Lucas a Proctor sú v podstate jedným a tým istým človekom,“ myslí si Starr, keď príde reč na bývalého Amiša s prstami v organizovanom zločine. „Sú si veľmi podobní a veľa sa toho medzi nimi odohrá. On je zloduch a ja som dobrý zloduch,“ smeje sa. „Takže narazíme. To je isté,“ hovorí o zrážke, ku ktorej sa očividne schyľovalo už od prvej epizódy, napriek tomu, že si antihrdinovia raz či dvakrát vzájomne vypomohli. Banshee skrátka čakajú nové trable. Z reťaze sa dokonca odtrhol aj miestny indiánsky gang a falošný šerif s vlastnou partičkou zlodejov stále vyzerá poslednú fušku, čo by ho zaopatrila do predčasného dôchodku. V tretej sérii naozaj bude veľa akcie. „Nie je to o nič jednoduchšie. Akčné scény sú stále väčšie a náročnejšie a ja pritom starnem,“ tvrdí Starr. „Nie som žiadny drsniak, takže keď točíme akciu, väčšinou skončím pekne zmlátený. Ale taká už je moja práca.“ Ako žiadna iná.

Banshee III.

Film / seriál
Hodnotenie FDB 94 %
Foto HBO

Réžia S.J. Clarkson, Ole Christian Madsen, Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes

Obsadenie Antony Starr, Ivana Milicevic, Rus Blackwell, Matt Servitto, Trieste Kelly Dunn, Frankie Faison, Demetrius Grosse

Dĺžka 60 min.

Cinemax utorok 10. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC