Film / seriál

Život v smrti

Atlantída – ukrajinská dráma

Vrcholne aktuálny ukrajinský film. Vojnová dráma zachytáva východnú Ukrajinu po vojne. Svet, v ktorom sa bývalý vojak Sergej trpiaci posttraumatickou poruchou, snaží naučiť žiť. Zničená krajina, mestá i ľudia mu však nepomáhajú. Kým v novej práci nestretne Katju.

Dráma ukrajinského scenáristu a režiséra Valentyna Vasjanovyča získala hlavnú cenu v časti Horizonty na filmovom festivale v Benátkach v roku 2019. Vasjanovyč sám o filme hovorí, že jeho hlavným cieľom bolo sprostredkovať emocionálny stav ľudí, ktorí videli a prežili vojnu, nie rozprávať nejaký kontinuálny príbeh. Preto si „hercov“ vyberal výhradne z neprofesionálov, teda medzi nehercami. V hlavných úlohách sa tak predstaví ako bývalý spravodajský dôstojník, teraz pracujúci ako dobrovoľník, Andriy Rymaruk, ako zdravotníčka Liudmyla Bileka, a ako ďalší dobrovoľník Vasyl Antoniak. Vasjanovyč tvrdí, že žiadny profesionálny herec nedokáže spoľahlivo zahrať pocity, ktoré vojna prináša.

Nádejná depresia

Celý film sa nesie v akomsi typickom slovanskom artovom štýle. Pozostáva väčšinou zo série dlhých statických záberov. Každá scéna je približne rovnako dlhá a v každom takom dlhom zábere sa zdá, že všetky udalosti majú úplne rovnakú váhu: muž, ktorému nadáva nadriadený v oceliarni, potom v zúfalstve skočí do hute; iný chlapík si vyrába vaňu zo zhrdzavenej lopaty bagru; pár, ktorý má sex v reálnom čase. To všetko sú reálni ľudia, ktorí sa snažia nejako pre/žiť.

Hlavný príbeh sa odohráva v roku 2025, teda „rok po skončení vojny“ s Ruskom na východnej Ukrajine. Ale namiesto toho, aby bola Atlantída totálne depresívny film, vzhľadom na ekonomickú devastáciu štátu, desivo znečistenú a nášľapnými mínami posiatu krajinu, je to film, ktorý je v mnohých ohľadoch až podivne optimistický.

Hlavný podiel na tom všetkom majú výkony nehercov Andriya Rymaruka ako Sergeja – ten hrá v podstate takého nežného medveďa – a Liudmyly Bileky ako Katji, čo je bývalá študentka archeológie a tiež bývalá záchranárka. Obaja sa podieľajú na projekte exhumácie mŕtvych a ich identifikácii. S horkou iróniou si Katja uvedomuje, že skončila v odbore, ktorý síce študovala, ale teraz vykopáva telá oveľa mladšie.

A podobných paradoxov je Atlantída plná, napriek tomu je v tomto filme veľký kus nádeje. Ľudská vôľa žiť a milovať je jednoducho silnejšia ako všetky vojnové hrôzy.

Zaujímavosť

Vasjanovyč si vyskúšal aj rolu strihača, a to rovno vo vynikajúcom a úplne netradičnom filme režiséra Myroslava Slabošpyckého Kmeň (2014). Ten bol kompletne obsadený nepočujúcimi nehercami komunikujúcimi iba znakovou rečou a neobsahoval žiadne titulky.

Atlantída

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Valentyn Vasjanovyč

Scénár Valentyn Vasjanovyč

Obsadenie Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak

Dĺžka 108 min.

Rok 2019

Cinemax2 sobota 11. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC