Film / seriál

Agatha Christie v najlepšej forme

Agatha Christie: Hniezdo supov – krimi dráma

Honosný dom na anglickom vidieku ukrýva tajomstvo. Kto z troch generácií jeho obyvateľov zabil hlavu zbohatlíckej rodiny?

Aj keď Agatha Christie zomrela pred takmer štyridsiatimi siedmimi rokmi, dodnes patrí k fenoménom filmového a televízneho sveta. Za posledných tridsaťtri rokov neuplynul rok, aby podľa jej detektívnych príbehov nevznikol film alebo seriál. Od najslávnejšej série s detektívom Herculom Poirotom v podaní charizmatického Davida Sucheta až po posledné príbehy Vražda v Orient Exprese a Smrť na Níle, ktorých sa chopil bard britského divadla a filmu Kenneth Branagh.

Infarktu neverí

A práve v roku 2017, kedy Branagh natočil spomínanú Vraždu v Orient Exprese, vzniklo aj Hniezdo supov. Príbeh, ktorý ikona knižných detektívok napísala v roku 1949, sa odohráva v luxusnom sídle rodiny Leonide­sovcov. Tej doposiaľ vládol osemdesiatnik Aristide, ktorý sa z chudobného gréckeho prisťahovalca vypracoval na boháča. Jedného dňa je však nájdený mŕtvy. Oficiálne zomrel na infarkt, osudnou mu však bola injekcia, ktorou namiesto pravidelne užívaného inzulínu pretiekol barbiturát eserin.

Máš dva dni. Potom na to vletíme.

Verzii s infarktom neverí ani krásna milionárova vnučka Sophia, a preto žiada svojho niekdajšieho milenca Charlesa, súkromné očko a syna niekdajšieho esa Scotland Yardu, či by vraždu nevyšetril ešte pred tým, než sa tejto úlohy ujme polícia.

Aj napriek počiatočnej nechuti sa Charles do sídla Leonidesovcov vydá. Z príslušníkov troch generácií, ktoré dom obývajú, môže byť vrahom prakticky ktokoľvek, najväčšie podozrenie však padá na Brendu, Aristideovu o päťdesiat rokov mladšiu manželku. Navyše, keď sa v priebehu času ukáže, že udržuje pomer s mladým učiteľom Laurencom… Netreba ale jedným dychom dodávať, že zápletky u Agathy Christie bývajú o niečo nápaditejšie ako vrahyňa v prvej línii podozrenia.

Slávne dámy

Režisérovi, parížskemu rodákovi Gillesovi Paquet-Brennerovi, ktorý sa dva roky pred Hniezdom supov blysol aj v našich kinách thrillerom Temné miesta podľa bestselleru Gillian Flynn, sa podarilo pre Hniezdo supov získať slušnú hereckú zostavu. Tej dominuje osemkrát na Oscara nominovaná herečka Glenn Close, hviezda Osudovej príťažlivosti, ktorá si zahrala tichú, avšak skutočnú vládkyňu domu Leonidesovcov, ráznu a múdru Lady Edith. Svoje herecké skúsenosti uplatňuje ako v drobných hereckých etudách, ako je streľba na krtkov alebo vstrebanie fatálneho lekárskeho verdiktu, tak aj v epickom, prekvapivom finále.
Ďalšie slávne meno reprezentuje Gillian Anderson, ktorú však ako agentku Scullyovú zo série Akty X pod hustou čiernou parochňou spozná málokto. Hlavnú úlohu vyšetrovateľa Charlesa dostal Max Irons, ktorý sa po Hniezde supov vrhol na seriály. Exceloval predovšetkým v Kondorovi, ktorý vznikol na pôdoryse slávnych Troch dní Kondora s Robertom Redfordom a ktorý vlani vysielala Prima Cool.

Nezlomná Agatha

Okrem spomínaného môže byť dobrou pozvánkou na sledovanie filmu aj fakt, že samotná Agatha Christie mala tento príbeh najradšej. To potvrdila v rozhovore pre denník Daily Mail v roku 1970 aj neskôr vo svojich pamätiach, kde Hniezdo supov a Skúšku neviny uviedla ako dve knihy, s ktorými bola najviac spokojná. Možno aj preto, že v roku 1949 neustúpila veľkému naliehaniu nakladateľov a vytrvala si na svojom pôvodnom, nečakanom rozuzlení príbehu.

Glenn Close (* 19. marca 1947)

Narodila sa v americkom meste Greenwich, pochádza z prominentnej rodiny. Pred televíznou kamerou sa objavila prvýkrát v roku 1975, vo filme debutovala vo Svete podľa Garpa o sedem rokov neskôr. A hneď za neho bola, ako herečka vo vedľajšej úlohe, nominovaná na Oscara. Sošku vtedy nezískala, rovnako ako pri ďalších siedmich nomináciách. Má doma ale tri Zlaté glóbusy, dva televízne a jedného za rolu dokonalej manželky v päť rokov starej dráme Manželka. Close sa tiež preslávila thrillerom Osudová príťažlivosť s Michaelom Douglasom, romantickými Nebezpečnými známosťami alebo ako zradná Cruella v 101 dalmatíncoch.

Agatha Christie: Hniezdo supov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,2 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, Cinemax

Réžia Gilles Paquet-Brenner

Obsadenie Christina Hendricks, Gillian Anderson, Honor Kneafsey, Glenn Close, Max Irons, Stefanie Martini, Terence Stamp

Dĺžka 115 min.

Rok 2017

Cinemax utorok 25. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC