Film / seriál

A. I. Umelá inteligencia

A. I. Umelá inteligencia

Čím dokonalejšie stroje ľudstvo vyvíja, tým jednoduchší je život. Aj keď jednu vec žiadny stroj nahradiť nedokáže – lásku.

V budúcnosti, keď bude naša planéta pripomínať skôr technické laboratórium než živý organizmus, sa ľudia bez strojov a hlavne dokonalej „umelej inteligencie“ nezaobídu. Taký je aj svet, do ktorého sa narodil David. Vychovávajú ho milujúci rodičia, susedia sa k nemu správajú veľmi milo, s bežnými starosťami im pomáhajú roboti a on je jednoducho šťastný. Lenže jedného dňa príde zvrat, David totiž nie je obyčajné dieťa, on sa nenarodil, ale bol zostrojený. Prostý pokus, ktorý má preukázať, či ľudia dokážu vyrobiť tiež nenahraditeľný cit, lásku.

Dokonale ľudský

Nedokážu, no ilúzie vyrábajú dokonale. David zahraný Haleym Joelom Osmentom je rozhodujúcim prvkom filmu. Ostatní androidi, vrátane Joea (Jude Law), sú vyrobení tak, aby vyzerali umelo s make-upom a dokonalými vlasmi, ale David taký nie je. On je najdokonalejší „výrobok“ spoločnosti Cybertronics. Spielberg vďaka Osmentovi vytvoril dokonalú ilúziu, z počiatku vás ani nenapadne, že by mohol byť robotom, neskôr ste na vážkach, či nejakého malého Osmenta Spielberg sám nestvoril, podobne ako dinosaurov v Jurskom parku.

Čo bude dnes na večeru? Vieš, že neješ. Viem, ale rád sedím pri stole.

David bol naprogramovaný, aby miloval. Akonáhle je aktivovaný kódom, stane sa stredobodom jeho života jeho nová mamička (Frances O'Connor). A pretože je to naozaj veľmi sofistikovaný android, jeho rodičia mu začnú veriť. V skutočnosti však David nikoho nemiluje a necíti lásku, len proste odráža svoje kódovanie.

Roboti vs. ľudia

Umelá inteligencia vlastne nie je filmom o ľuďoch. Je o androidoch, umelej inteligencii, o ich „živote“. Lenže mysliaci stroj nemôže myslieť. Jediné, čo robí, je spúšťanie algoritmov, ktoré môžu byť dostatočne sofistikované, aby nás presvedčili, že myslí, cíti... Všetky emócie ale patria bytostne len ľuďom. Preto keď sa Martin (Jake Thomas), chorý syn Davidových „adoptívnych“ rodičov, uzdraví, začne David túžiť po jedinom, byť ako on, aby jeho naprogramovaná láska bola znova opätovaná. Vo svojej naivite zájde tak ďaleko, že Martina skoro utopí. Nejde o prejav zlosti, nenávisti alebo niečoho podobného, veď na to nie je naprogramovaný. Je to len snaha plniť zadanie, ktoré mu bolo vložené do pamäti.

Pinocchio, alebo Otesánek?

Príbehy o deťoch vytvorených napríklad z dreva sú súčasťou rôznych rozprávaní po stáročia. Väčšinou išlo o túžbu ľudí mať potomka, ktorý im nebol dopriaty, a často to nedopadalo dobre. Spielberg však ide ďalej, jeho David nie je len akýmsi zdvihnutým prstom a poučením, nech sa nepúšťame do vecí mimo ľudské schopnosti. On necháva Davida žiť ďalšie tisícročia, aby sa nakoniec stal jedinou pripomienkou ľudskej existencie a snáď aj akejsi podoby lásky. Táto moderná rozprávka vás bude chvíľami desiť a chvíľami fascinovať. Každopádne si znovu pripomeniete, že Spielberg je filmový génius.

A. I. Umelá inteligencia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Steven Spielberg

Scénár Steven Spielberg

Obsadenie Haley Joel Osment, William Hurt, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards, Brendan Gleeson, Jake Thomas

Dĺžka 146 min.

Rok 2001

Cinemax utorok 4. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC