Film / seriál

5 × Jake Gyllenhaal

5 × Jake Gyllenhaal

Je prekvapujúce, že Jake Gyllenhaal ešte nemá na svojom konte Oscara, tento talentovaný herec totiž zahrá prakticky kohokoľvek a pre svoje úlohy je schopný veľa obetovať. Prinášame vám prehľad piatich jeho hereckých polôh, ktoré zvláda úplne s prehľadom.

Romantik

Strhujúca romantická dráma britského režiséra Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare) rozpráva o vynikajúcom profesorovi matematiky Robertovi (Anthony Hopkins), ktorý vďaka chorobe stráca kontakt s realitou. Na pomoc mu prichádza dcéra Catherine (Gwyneth Paltrow), ale otec jej onedlho umiera. Už tak ťažkú situáciu začne komplikovať Robertov bývalý študent Hal (Jake Gyllenhaal), ktorý si chce preštudovať profesorovu prácu a Catherinina sestra Claire (Hope Davis) túžiaca po otcovom dedičstve. Film je filmovou adaptáciou rovnomennej divadelnej hry od Davida Auburna, ktorý za ňu dostal veľa ocenení, a to vrátane Pulitzerovej ceny a ceny Tony. Auburn spoločne s Rebeccou Miller, dcérou slávneho dramatika Arthura Millera, napísali scenár, na rozdiel od divadelnej hry do neho ale pridali niekoľko ďalších vedľajších postáv. Zaujímavosťou je, že Gwyneth Paltrow si úlohu Catherine zahrala už predtým v pôvodnej hre.

Dôkaz / Cinemax / 1. júla
 

Športovec

Športová dráma Antoina Fuquu, režiséra Training Day, je o páde na dno a túžbe dostať sa späť na výslnie. Hlavným hrdinom je boxer Billy Hope, ktorý má všetko – honosný dom, milujúcu rodinu a je na vrchole svojej slávy, lenže manželka Maureen (Rachel McAdams) ho prosí, aby s boxom skončil a venoval sa viac dcére Leile. Billy sa rozhodne odísť a koniec kariéry oznamuje na športovom galavečere, počas ktorého sa však dostane do vážnej potýčky s ďalším boxerom, ktorá vygraduje streľbou a smrťou Maureen. Billyho svet sa rúca, stráca totiž nielen milovanú ženu, ale aj dcéru, ktorú mu súd odoberie kvôli nevyrovnanému správaniu. Jeho jedinou nádejou je návrat k boxu, s pomocou trénera Tita (Forest Whitaker) sa pokúša získať späť nielen zašlú slávu, ale aj lásku svojej dcéry. Hlavnú úlohu mal stvárniť rapper Eminem, nakoniec ju získal Jake Gyllenhaal a prešiel kvôli nej intenzívnym tréningom, dokonca nastúpil do tréningových zápasov so skutočnými boxermi.

Bojovník
 

Detektív

Psychologický krimi thriller, ktorý postupne buduje napätie až na nevydržanie, natočil kanadský režisér Denis Villeneuve (Sicario: Nájomný zabijak, Prvý kontakt) a pripravil divákom nervy drásajúce predstavenie. Počas Vďakyvzdania zmiznú z pokojného predmestia dve malé dievčatká Anna a Joy, po ktorých je okamžite vyhlásené pátranie. Celé susedstvo je na nohách, rodiny s pomocou priateľov prehľadávajú okolie, ale dievčatá sú stále nezvestné. Potom je objavený starý karavan, ktorý parkoval pred domom, kde sa hrali, a k prípadu je povolaný detektív Loki (Jake Gyllenhaal), ktorý ihneď zatýka vodiča karavanu, postihnutého Alexa (Paul Dano). Ten je ale pre nedostatok dôkazov po čase prepustený, a hoci oficiálne pátranie stále pokračuje, Keller (Hugh Jackman), Annin otec, berie spravodlivosť do svojich rúk. Režisér a Jake Gyllenhaal spolu už raz spolupracovali a detektíva si herec taktiež už zahral, a to vo filme Zodiac (2007).

Unesené
 

Podivín

Sociopat Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) žije v Los Angeles a pracuje ako reportér na voľnej nohe. Natáča spolu s kameramanom Rickom (Riz Ahmed) záznamy trestných činov a dopravných nehôd pre miestnu spravodajskú stanicu, vyžíva sa v ich surovosti a na mieste je vždy ako prvý. Svojou prácou sa stáva posadnutý a pomaly stiera hranice medzi voľným pozorovateľom a účastníkom. Ako ďaleko je ochotný zájsť, aby mal vždy exkluzívny príbeh? Jake Gyllenhaal bol za svoj výkon nominovaný na cenu BAFTA i Zlatý Glóbus, kvôli úlohe schudol deväť kilogramov, aby vyzeral hladne a zapálene pre vec, a to aj napriek tomu, že chudý vzhľad Loua nebol v scenári. Do postavy sa vžil natoľko, že pred natáčaním prestal takmer jesť, nestýkal sa s priateľmi a zvykal si na nočný život.

Sliedič
 

Vojak

Režisér Americkej krásy Sam Mendes vo svojej vojnovej dráme zavádza divákov medzi amerických vojakov bojujúcich na Blízkom východe počas vojny v Zálive a ponúka kritickú ale aj zábavnú sondu do ich života. Hlavným hrdinom je dvadsaťročný zelenáč Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal), ktorý sa stal vojakom len preto, aby pokračoval v rodinnej tradícii, takže vôbec nevedel, čo ho čaká. Keď ho vyhodia uprostred nekonečnej púšte v šialenej horúčave s desaťkilovým batohom na chrbte a s puškou v ruke s nepriateľmi všade okolo, tak zistí, že byť vojakom nebude taká sranda. Našťastie nie je v ošemetnej situácii sám a so svojimi spolubojovníkmi sa so všetkým snaží vyrovnať pomocou humoru a sarkazmu. Nič iné im totiž ani neostáva. Ďalšie úlohy stvárnili Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper a Kevin Foster.

Mariňák

Důkaz

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,3 %
Foto profimedia.cz, Cinemax, Forum Film CZ

Réžia John Madden

Obsadenie Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis, Tobiasz Daszkjewicz, Gary Houston, Anne Wittman

Dĺžka 101 min.

Rok 2004

Cinemax sobota 1. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC