Film / seriál

4 × hudobné filmy

4 × hudobné filmy

V posledných rokoch nadobúdajú muzikály či filmy s hudobnou tematikou opäť na popularite. Prinášame vám prehľad štyroch z nich, ktoré si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť.

London Town

Celkovo štvrtý film režiséra Derricka Borteho je zasadený do 70. rokov minulého storočia a srší z neho energia vtedajšieho punkového undergroundu. Hlavným hrdinom hudobnej drámy je pätnásťročný Shay (Daniel Huttlestone), ktorý žije na londýnskom predmestí bez akejkoľvek perspektívy a musí sa starať o celú rodinu, pretože jeho matka-feťáčka ju opustila a otec je po nehode na niekoľko týždňov pripútaný na lôžko. Stretnutie vo vlaku s nekonformným dievčaťom Vivian (Nell Williams) ale zmení jeho život – zo slúchadiel sa jej totiž šíri hudba skupiny The Clash, vďaka ktorej sa Shayovi otvára úplne nový svet plný vzdoru proti establishmentu. Priamo uprostred novovznikajúcej punkovej scény v Londýne zažíva prvú lásku a nečakane sa zoznámi aj so samotným charizmatickým frontmanom The Clash Joeom Strummerom, ktorého výborne stvárnil Jonathan Rhys Meyers.

Cinemax / 2. augusta

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Dokument Rona Howarda o jednej z najlegendárnejších kapiel všetkých čias rozpráva príbeh jej koncertných rokov z pohľadu ako samotných členov, tak aj fanúšikov a okolitého sveta. Chrobáky koncertovali od júna 1962 až do augusta 1966 a vystúpili 815 krát v 15 rôznych krajinách a v 90 mestách po celom svete od Európy po Austráliu. Vďaka ich turné vznikol kultúrny fenomén, dnes nazývaný „Beatlemánia“. Dokument bol zostavený z viac ako 100 hodín vzácnych a doteraz nezverejnených záberov a okrem množstva nových a podrobných rozhovorov s Paulom McCartneym, Ringom Starrom a radom ďalších osobností, ktoré si tour pamätajú, ako napríklad Whoopi Golberg, tiež obsahuje záznam dvanástich koncertov. Film ukazuje aj vystrihnuté scény a ponúka tiež pohľad na kreatívny proces kapely pri tvorbe legendárneho albumu Abbey Road. 

Sing Street

Režisér filmov Once a Love song John Carney natočil v roku 2016 ďalší film s hudobnou tematikou, tentokrát o osemdesiatych rokoch v Dubline. Hlavný hrdina Conor práve prežíva pubertu, jeho dospievanie je ale negatívne poznamenané rozpadom manželstva rodičov a prestupom na lacnejšiu školu kvôli otcovej strate zamestnania. V novom prostredí sa stáva terčom šikanovania, potom ale stretáva krásnu Raphinu, do ktorej sa zamiluje a zabúda na okolitý svet. Rozhodne sa dievča získať, a preto jej ponúkne úlohu v klipe svojej zatiaľ ešte neexistujúcej kapely. Hlavné postavy si pre väčšiu autenticitu zahrali noví, takmer neznámi herci, väčšina pesničiek Conorovej skupiny bola potom zložená skladateľom Garym Clarkom a Adam Levine z kapely Maroon 5 napísal pre film spoločne s Glenom Hansardom pesničku Go Now.

Božská Florence

Meryl Streep žiari v úlohe najhoršej speváčky všetkých čias, ktorá jej oprávnene zaistila už 20. nomináciu na Oscara. Florence Foster Jenkins bola bohatá mecenáška hudby žijúca v New Yorku v prvej polovici 20. storočia. Okrem podpory miestnej umeleckej scény si vzala do hlavy, že sa stane profesionálnou a hlavne slávnou speváčkou, napriek tomu, že spieva úplne otrasne a pred krutou pravdou a oprávnenou kritikou ju chráni jej najbližšie okolie na čele s manažérom a priateľom v jednej osobe Clairom Bayfieldom (Hugh Grant). Ani ten ale nedokáže zabrániť Florenciným plánom na usporiadanie veľkolepého koncertu v Carnegie Hall spoločne s dvorným pianistom Cosmém McMoonom (Simon Helberg). Pochopí konečne Florence, že je kvôli nedostatku talentu všetkým na smiech?

London Town

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto Cinemax,The Weinstein Company, Bioscop, Mirius FD

Réžia Derrick Borte

Obsadenie Natascha McElhone, Jonathan Rhys Meyers, Dougray Scott, Tom Hughes, Daniel Huttlestone, Kerry Howard, Sam Robertson

Dĺžka 92 min.

Rok 2016

Cinemax streda 2. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC