Film / seriál

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím, alebo Shakespeare 20. storočia

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím – romantická komedie

Aj romantika môže byť sranda. Najmä keď sa bláznivá stredoškoláčka (Julia Stiles) s ešte strelenejšou rodinou rozhodne nikdy nezamilovať. Je jasné, že ten pravý ju čaká hneď za rohom, aj keď je to podľa školských klebiet takmer kriminálnik (Heath Ledger).

Asi by ste len ťažko hľadali rozdielnejšie sestry, než sú tie Stratfordove vo filme 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím. Kým Bianca je krehká romantická a tiež dosť naivná duša, ktorá túži po veľkej láske, ale hlavne chce konečne vyraziť na rande, Kat je naopak postrach všetkých spolužiakov. Je úprimná, neberie si servítky, je tiež až nebezpečne inteligentná a rozhodne nechce s nikým a najlepšie nikdy randiť. A to je pre Biancu problém, pretože ich otec (mierne šialený pôrodník) rozhodol, že Bianca môže vyraziť na rande, jedine keď bude mať rande tiež Kat.

A tak sa začína bláznivá honba za „ženíchmi“. Samozrejme že Kat nepôjde na rande len tak s niekým a navyše dobrovoľne, je treba vymyslieť nejakú pascu, do ktorej však nebude Bianca lákať len svoju sestru, ale aj školského vyvrheľa Patricka, ktorý by sa mal vďaka svojej temnej povesti ku Kat hodiť. Ako všetko dopadne je už vopred zrejmé.

Moderná rozprávka

Táto romantická komédia vychádza zo svetoznámeho príbehu Skrotenie zlej ženy Williama Shakespeara. Julia Stiles ako Kat je onou zlou ženou, ktorú dokáže k rozumu primäť jedine ten správny muž. A aj keď to tak zo začiatku nevyzerá, Patrick takým mužom naozaj je. Iste, že sa tí dvaja do seba zamilujú. Iste, že pred šťastným koncom prídu nejaké komplikácie, nech všetko nie je také jednoduché. Iste, že aj Bianca pochopí, že k dokonalému rande nestačí len dokonale vyzerajúci chalan.

Proste táto romantická komédia má všetko, čo by dobrý príbeh mal obsahovať. Film je zábavný aj dojemný, v závere aj jemne poučný, a hlavne je skvele obsadený. Aj keď ide o žáner naozaj skôr odpočinkový, Stiles s Ledgerom svoje postavy stvárnili so všetkou profesionalitou. K tomu ešte stačí pridať dobrú poprockovú hudbu a atraktívne prostredie a divácky úspech je zaručený. A aby nikto nebol na pochybách, že scenáristi sa naozaj inšpirovali slávnym dramatikom, Williama Shakespeara budú neustále pripomínať dve z vedľajších postáv trefne zakomponovanými citáciami a odkazmi. Aj romantická komédia môže byť inteligentná a zábavná zároveň, ako dokazuje 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím.

Zaujímavosť

Julia Stiles sa pôvodne uchádzala o rolu Biancy, rola sarkastickej Kat jej však nakoniec sedí oveľa viac.

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Gil Junger

Scénár William Shakespeare (divadelná hra), Karen McCullah, Kirsten Smith

Obsadenie Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz, Andrew Keegan, Susan May Pratt

Dĺžka 97 min.

Rok 1999

Cinemax utorok 20. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC