Film / seriál

Vraždy s dušou starého dobrého Anglicka

Grantchester – britský kriminálny seriál

Pred zemitým inšpektorom Keatingom a jeho charizmatickým veľvyslancom v sutane Sidneym Chambersom neobstojí ani ten najrafinovanejší zločin.

Detektívny žáner má nespočetné množstvo podôb aj foriem. K tým najobľúbenejším patrí odnož, ktorej zakladateľkou je Agatha Christie. Zločiny sa spravidla odohrávajú v prostredí anglického vidieka či malomesta, v domoch obklopených nádhernými záhradami alebo v salónoch elegantných panských sídiel. Detektív býva amatér s nádychom čudáctva, či už ide o staré dámy na odpočinku, symetriou posadnutých Belgičanov, alebo kňazov každého druhu. A práve taký je aj pôvabný britský seriál Grantchester spisovateľa, dramatika a producenta Jamesa Runcieho.

Zradné pery sú Hospodinovi ohavnosťou.

Nepokojné srdce fary

Dej nás zavedie do päťdesiatych rokov minulého storočia do tichého mestečka Grantchester, ktoré susedí s Cambridge a dodnes slúži ako obľúbené výletné miesto študentov a učiteľov tamojšej univerzity. Hlavným hrdinom seriálu je trochu nekonvenčný anglikánsky vikár Sidney Chambers – je mladý, veľmi vzhľadný a beznádejne zamilovaný do zasnúbenej ženy a jazzu. Potom, čo si ako elitný vojak prešiel peklom druhej svetovej vojny, trpí posttraumatickým syndrómom, a snáď aj preto holduje whiskey viac ako sa na duchovného sluší. Okrem toho je obdarený talentom rozpletať aj najzamotanejšie kriminálne záhady a pre odhalenie páchateľov neváha prestúpiť nejedno prikázanie. Jeho sparingpartnerom pri vyšetrovaniach aj pití sa po počiatočných nezhodách stane miestny policajný inšpektor, sympatický Geordie Keating.

Zločin za každým oknom s muškátmi

Hneď v prvom diele bude potrebné vyriešiť záhadnú samovraždu miestneho prominentného právnika. Je to práve Sidneyho strhujúce kázanie na pohrebe, ktoré prinúti Pamelu Nortonovú, jednu zo smútiacich, aby sa priznala k tomu, že bola milenkou zosnulého a neverí, že príčinou smrti bola samovražda. Je to práve ona, kto našepká Sidneymu sladké tajomstvo – ako kňaz má predsa dôveru miestnych a prístup k toľkým tajomstvám, že pre neho bude hračkou zistiť, kto stál za smrťou jej milenca. Sidneymu nie je od tejto chvíle pomoci – záhady sa stali jeho vášňou, hriechom a snáď aj dôvodom na vykúpenie.

V hlavnej úlohe kňaza skorokňaz?

Seriál mal premiéru v roku 2014 a rýchlo si získal srdcia divákov. Nie je preto divu, že bolo natočených už šesť sérií s 38 dielmi.

Úlohy vikára Chambersa sa ujal anglický herec James Norton, ktorého sme mohli vidieť napríklad v remaku Hráčov so smrťou či vo filme Malé ženy. Za mimoriadne presvedčivé stvárnenie psychopatického kriminálnika Tommyho Lee Roycea v seriáli Šťastné údolie bol v roku 2015 nominovaný na cenu BAFTA za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Zaujímavé je, že James Norton najprv navštevoval katolícku internátnu školu a potom vyštudoval teológiu na univerzite v Cambridge! Svojou rolou sa tak vlastne vracia na „miesto činu“. A aby toho nebolo dosť, šušká sa, že je jedným z kandidátov, ktorí by mohli po Danielovi Craigovi prevziať rolu agenta 007.

James Geoffrey Ian Norton 

Vyrástol v Severnom Yorkshire. Po absolvovaní teológie na univerzite v Cambridge študoval herectvo na Royal Academy of Dramatic Art, ktoré vďaka prvým hereckým angažmánom nedokončil. Účinkoval v mnohých televíznych seriáloch, okrem Grantchesteru napríklad vo Vojne a mieri, McMafii či Šťastnom údolí. Jeho služby využila aj režisérka Agnieszka Holland vo svojej biografickej dráme Mr. Jones, kde stvárnil postavu novinára Garetha Jonesa, ktorý v roku 1933 po svojej návšteve Sovietskeho zväzu odhalil svetu pravdu o tamojšom ničivom hladomore.

Grantchester

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,9 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Tim Fywell, Edward Bennett, Harry Bradbeer, Jill Robertson, David O'Neill, Rob Evans, Rebecca Gatward

Scénár Daisy Coulam

Obsadenie James Norton, Robson Green, Tessa Peake Jones, Morven Christie, Al Weaver, Kacey Ainsworth, Seline Hizli…

V ČESKOM ZNENÍ Petr Lněnička, Martin Stránský, Anna Brousková, Marcela Nohýnková, Josef Pejchal…

Dĺžka 6 × 45 min.

Rok 2014

utorok 18. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC