Rozhovor s Mikolasom Josefom

Žijem si svoj sen

Rozhovor so spevákom Mikolasom Josefom

Vďaka svojmu veku, vzhľadu a hudobnému žánru ho fanúšičky často prirovnávajú k „českému Justinovi Bieberovi“. Mikolas Josef ale hviezdnymi maniermi zatiaľ netrpí. Aj keď ako najúspešnejší český interpret v histórii zabodoval na Eurovízii a nahrával so svetovými producentmi, stále v ňom môžete vidieť chlapca, ktorý spieval za pár drobných na ulici a po večeroch upratoval kancelárie. Teraz má našliapnuté stať sa svetovo úspešnou hviezdou.

Pôvodne si chcel svoju kariéru rozbehnúť ako model. Prečo si pri modelingu nezostal?

Je pravda, že kariéru modela som mal ako násťročný celkom dobre rozbehnutú. Práca a ponuky boli, mal som po svete päť agentúr. Ale ten modelingový biznis ma trochu sklamal. Hudba u mňa bola navyše vždy na prvom mieste a modeling som bral skôr ako zaujímavú skúsenosť, pretože spievaniu som sa venoval už dávno pred tým, než som začal fotiť. Tá kariéra vlastne trvala len 9 mesiacov. Pamätám sa, že som si aj na castingy a fotenie v Miláne bral mikrofóny a nahrával som si svoj spev.

Hudbou proste žijem a vždy som vedel, že sa ňou chcem tiež živiť.
Viedli ťa k spevu a muzike rodičia?

Áno, pochádzam z hudobnej rodiny. Môj otec hrá na husle, mama na klavír a ja som začal hrať na gitaru už v 5 rokoch. Po modelingu som si povedal, že sa chcem živiť muzikou, ale bránila mi tréma pri vystupovaní pred ľuďmi. Tak som sa zobral a začal som hrať na uliciach, najskôr v Prahe a potom v rôznych mestách Európy. Zarobenými peniazmi som chcel zafinancovať prvý videoklip, čo sa aj podarilo. Od 14 rokov som chodil po nahrávacích štúdiách a nahrával svoju tvorbu.

Veľa ľudí ťa zaznamenalo až v Eurovízii s piesňou Lie to Me, dá sa povedať, že súťaž odštartovala tvoju kariéru?

To si nemyslím. Vydával som svoju tvorbu už od roku 2015, určite mi ale Eurovízia pomohla otvoriť dvere do celého sveta. Tento rok som sa stal napríklad najpočúvanejším českým interpretom mimo našu krajinu. Na súťaž som sa dostal víťazstvom v našom národnom kole na základe hlasov divákov a medzinárodnej odbornej poroty, potom ma čakalo semifinále v Lisabone, no a v máji potom veľké finále.

Tvoj talent si všimli aj producenti v Spojených štátoch a Kanade, ktorí nahrávajú s ikonami ako je Madonna alebo Justin Timberlake. Prezraď, ako tvoja spolupráca začala a čo tomu predchádzalo?

Pomohol tomu práve úspech s piesňou Lie to Me, ktorú som zložil a ktorá mi, myslím, skvele sadla. Narastajúce počty streamov na Spotify a počty prehraní na hudobných serveroch ako YouTube boli pre výrobcov ukazovateľom, že sa ľuďom moja hudba páči a že by spolupráca mohla byť zaujímavá. A tak ma kontaktovali hneď z niekoľkých miest. Za oceánom som potom strávil v nahrávacích štúdiách dosť času a veľmi si tie spolupráce cením. Túto tvorbu fanúšikovia ešte len budú počuť, ale už teraz môžem prezradiť, že to bude bomba!

Na rok 2019 vraj chystáš ešte jeden veľký projekt…

Okrem albumu ma čaká aprílové vystúpenie v pražskom Fóre Karlín. V Česku to bude vôbec môj prvý samostatný koncert, a už sa na to šialene teším. Vlastne to nebude obyčajný koncert, ale obrovská show s množstvom svetelných efektov, tanečníkov, gospelového zboru. Zaspievam tam piesne, ktoré fanúšikovia ešte nepočuli. Pracujeme na tom s tímom už niekoľko mesiacov a je to celkom náročné, takže teraz moc nespím. Musí to byť perfektné a nič sa nesmie podceniť.

Prečo vlastne zatiaľ spievaš len v angličtine?

Nemám na jazyk, ktorým spievam, vyhranený názor. Verím, že sa to môže do budúcna aj zmeniť, uvidíme. Vďaka angličtine ale človek môže odovzdať pocity z hudby práve aj mimo naše hranice, kde koncertujem.

Čoskoro ti vyjde prvý album, prezradíš, aký bude? Podieľaš sa na piesňach tiež autorsky?

Áno, nie som len interpret, podieľam sa na nich ako autorsky, tak aj producentsky. Zatiaľ nemám stanovený dátum vydania. Smerujeme k určitému termínu, ale budeme čakať na chvíľu, kedy bude album znieť k stopercentnej spokojnosti môjho tímu, takže je to trochu beh na dlhú trať. Dovtedy ho von nechcem púšťať. V tomto som perfekcionista.

Chýba ti niekedy ten obyčajný život?

To rozhodne, odkedy sa pohybujem v tejto brandži, mi chýba čas hlavne na rodičov, sestru a kamarátov. Alebo by som si dal rád niekedy raňajky v pokoji na terase, bez náhlenia, jednoducho také tie bežné veci. Predtým som to tak neriešil, ale dnes už chápem dôležitosť osobného života. A tak sa snažím balansovať ako sa len dá.

Stretol si sa v hudobnej brandži aj so závisťou a hejtermi?

Prostredie, v ktorom sa pohybujem, je našťastie veľmi pozitívne a veľmi ďakujem ľuďom okolo seba za ich prístup. Bez toho by to bolo všetko oveľa ťažšie. Hate a negatívne komentáre sú samozrejmosťou a patria k tomu, čo robím. Som na to zvyknutý a už dávno si tieto veci neberiem osobne. Vždy to prevážia ohlasy ľudí, ktorým sa moja hudba páči.

Máš 23 rokov, kde sa vidíš za ďalších 10?

Uuuf, to je ťažká otázka! Dúfajme, že veselo pri odovzdávaní cien Grammy so svojou rodinou. Som skromný, že? :)

 


Mikolas Josef (*4. októbra 1995, spevák)

Český pop music spevák, ktorý začínal s buskingom (pouličné koncertovanie) a v roku 2015 debutoval piesňou Hands Bloody, ktorú nahral na vlastné náklady. Ovláda niekoľko hudobných nástrojov, produkuje svoju tvorbu a reprezentoval Českú repu­bliku na Eurovision Song Con­test 2018, kde sa umiestnil na 6. mieste, čím dosiahol historicky najvyššie umiestnenie Česka v tejto súťaži. Objavil sa tiež vo výbere prestížneho magazínu Forbes v kategórii „18 inšpiratívnych osobností roka 2018“.

Rozhovor
Foto Lukáš Dohnal

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC