Rozhovor

Ženy motivujem tým, ako vyzerám

Ženy motivujem tým, ako vyzerám

Najznámejšia česká cvičiteľka Hanka Kynychová neuberá na pracovnom tempe ani po životnom jubileu, keď jej tento rok v apríli pribudol už piaty krížik. Je jasným dôkazom toho, že vek je len číslo. Častým cvičením a dodržiavaním zdravého životného štýlu sa Hanka snaží motivovať aj ostatných.

U ženy by sa nemal vek prezrádzať, ale vo Vašom prípade Vám asi nikto neverí, že ste tento rok oslávili päťdesiate narodeniny. Ako to robíte, že vyzeráte stále tak mlado?

Mám na to jednoduchý recept. Snažím sa byť šťastná. Neprejedám sa a nejem nič, o čom viem, že môjmu telu nerobí dobre. Jem veľa zeleniny, ovocia, ryby a moje obľúbené raňajky sú vajíčka na všetky spôsoby. Pravidelne potom chodím do sauny, ktorú mám doma aj vo fitku. Vyskúšala som dokonca aj kryokomoru, ktorá je pre bunky nášho tela doslova blahodarná. No a sem-tam si samozrejme doprajem nejaké ľahké kozmetické ošetrenie.

Kde stále taký aktívny človek ako Vy berie toľko energie?

Ak mám hovoriť za seba, tak predovšetkým chvíľami strávenými s rodinou. A keď cítim, že moje telo potrebuje odpočívať, dohodnem si vo svojom fitku záskok a proste odpočívam. Musela som sa to dlho učiť a stále sa to učím, ale najviac energie získam práve odpočinkom.

Ako najradšej trávite voľný čas?

Znovu musím odpovedať, že s rodinou, a to buď tým, že sme spolu doma alebo na výlete. Nedávno sme si po rokoch užili dovolenku pri mori a už teraz sa tešíme na ďalšiu, ktorú plánujeme na jeseň.

Cvičím, pretože chcem, aby moje telo fungovalo aj v starobe a nebola som nikomu na ťarchu

Zmenil sa Váš životný štýl postupom času, alebo máte stále zaužívané rituály, ktorými sa riadite dodnes?

Áno, mení. Napríklad s vekom nepotrebujem jesť už toľko mäsa. Kedysi obľúbený biftek alebo tatarák si dám maximálne raz alebo dvakrát ročne a vôbec mi nechýba. Tiež som zmenšila porcie jedla, pretože môjmu telu to tak skrátka vyhovuje. Navyše môj kamarát výživový poradca hovorí, že s vekom by ženy mali jesť menej a menej a po päťdesiatke už len toľko, koľko sa zmestí do dlane.

Je niečo, čo Vaše telo vyžaduje viac či menej než predtým?

Ako som už hovorila, jem menej a obmedzujem mäso, hlavne červené. Kuracie a morčacie jem iba v bio kvalite. Zato si doma doprajeme veľa rýb. Mám obdobia, kedy je moja strava až vegánska, pretože to tak môjmu telu práve vyhovuje.

Viete z vlastnej skúsenosti, čo človeka dokáže najviac odradiť od športu a zdravého stravovania?

Neviem. Asi je to lenivosť?

Ako motivujete klientky vo Vašom fitness centre k zdravému životnému štýlu?

Tým, ako vyzerám. To, že vo svojom veku vyzerám, ako vyzerám, je pre ženy dostatočná motivácia. Ženy to potom musia hlavne chcieť samé od seba. Nemám žiadny návod na schudnutie pre ženy, ktoré nechcú cvičiť a zdravo jesť.
Dopomáhate si doplnkami stravy k udržaniu Vašej psychickej a fyzickej výkonnosti?
Áno, denne užívam magnézium a vitamín C. Potom tiež L-karnitín a aminokyseliny na regeneráciu. Čas od času si nasadím rôzne kúry na kĺby alebo na očistu pečene.

Často sa hovorí o vyváženom životnom štýle? Riadite sa tým alebo u Vás niečo prevažuje?

Neviem, čo je vyvážený životný štýl. Ja sa riadim len svojím pocitom a inštinktom. Chcem sa cítiť dobre, takže nejem nezdravo, pretože nechcem, aby mi z džínsov liezla slanina. Cvičím, pretože chcem, aby moje telo fungovalo aj v starobe a nebola som nikomu na ťarchu.

K Vášmu životnému jubileu ste vydali už svoje devätnáste cvičebné video…

Je to DVD s mojím patentovaným fitness programom „Postava snov“. Tréning je určený všetkým – ako začiatočníkom, tak pokročilým, pretože si jednotlivé bloky cvičení môžete zostaviť tak, ako to vám a vašej fyzickej kondícii vyhovuje. Bonusom je cvičenie so známymi tvárami. Prizvala som kamarátky Heidi Janků, Kristýnu Janáčkovú a Ivanu Jirešovú…


Hanka Kynychová (* 10. apríla 1968, televízna cvičiteľka)

Od detstva sa venovala športu, najviac ju zaujala gymnastika. Od tej potom bol už len krôčik k aerobiku. Po tom, čo ukončila strednú záhradnícku školu v Bzenci, rozhodla sa pre štúdium na pedagogickej škole, odbor vychovávateľka. Prvýkrát sa objavila ako cvičiteľka na obrazovkách Českej televízie. Najviac ju však preslávilo cvičenie počas ranného vysielania televízneho programu Snídaně s Novou. Účinkovala aj ako fitness poradkyňa na FTV Prima, kde vystupovala v projekte Jste to, co jíte. Realizuje sa aj vydávaním vlastných fitness DVD, ktorých natočila už devätnásť. Má aj svoju telocvičňu v Prahe Modřanoch nazvanú jednoducho Fitko.

Rozhovor
Foto archív Hanky Kynychové

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC