Rozhovor s moderátorkou Sandrou Pospíšilovou

Z burzy televíznou stálicou

Z burzy televíznou stálicou

Sandra Pospíšilová, predtým Parmová, patrí medzi najobľúbenejšie tváre televízie Prima. Okrem moderovania odpoludňajších správ zvláda táto večne usmievavá blondínka ešte veľa ďalších vecí. Tak napríklad pendlovať medzi Prahou a Brnom, venovať sa dvojročnej Emilke, starať sa o dom a záhradu, a ako bonus ešte dobre vyzerať. Proste novodobá superžena.

Na vysokej škole ste vyštudovali ekonómiu. Veľmi skoro ste ale začali pracovať ako moderátorka v spravodajstve. Ako ste sa k tomu dostali?

Vlastne náhodou. Už pri štúdiu som si urobila maklérsku licenciu a od svojich dvadsiatich rokov som obchodovala s akciami na burze. Bola to pre mňa zásadná kapitola plná eufórie, stresu i skúseností. Začala som prednášať na seminároch, chodila som do televízie komentovať dianie na kapitálových i komoditných trhoch. Ďalší zlom prišiel po hypotekárnej kríze. Keď sa mi zmenili pracovné podmienky, dala som výpoveď. Počas prvého týždňa prišla ponuka z Českej televízie prísť na kamerové skúšky na pozíciu moderátora Studia burza. Vďaka tomu, že rozprávanie o akciových trhoch bolo tri a pol roka mojím denným chlebom, som získala prácu v televízii. To som mala 24 rokov.

Ako na svoje začiatky spomínate?

Veľmi rada. Všetko pre mňa bolo nové, štúdio, veľa kamier, časové limity, do ktorých bolo treba napchať čo najviac informácií. V rámci burzového vysielania som všetko hovorila naspamäť a to bol veľký adrenalín. Ale našťastie som hovorila o oblasti, ktorú som dobre poznala. Počas začiatkov v spravodajstve na Prime som sa potom zase musela naučiť pracovať s čítacím zariadením. Bolo potrebné čítať prirodzene, robiť správne pauzy, bodky na konci viet, vhodne sa tváriť. Je to veľmi náročná disciplína, aj keď sa to často nezdá.

Zmenili sa podľa Vás za ten čas médiá?

Zmenilo sa toho naozaj veľa. Vtedy mali správy v televízii úplne inú váhu. Dnes je doba internetu a sociálnych sietí a ľudia sa mnoho vecí dozvedia už cez deň. Preto sa tomu aj spravodajstvo musí prispôsobiť a je oveľa väčší tlak na to prinášať ľuďom všetky informácie prakticky online.

Bojovali ste s trémou, keď ste moderovali správy v hlavnom vysielacom čase?

Samozrejme, že som na začiatku trému mala. Dnes, po takmer desiatich rokoch praxe, môžem čitateľom prezradiť aj recept, ako sa nervozity zbaviť. Je to podobné ako u mnohých ďalších profesií. Stačí pravidelný tréning a časom je to lepšie a lepšie.

Stalo sa Vám niekedy, že ste nestihli doraziť na moderovanie včas?

O tom sa mi len občas sníva a sú to poriadne nočné mory. Ale v reáli sa mi to našťastie nikdy nestalo. Kedysi som niekde čítala, že keď človek chodí neskoro, znamená to, že si protistranu neváži. Odvtedy si na to dávam veľký pozor, a keď už nestíham, zakaždým dávam vedieť.

Ako verejne známa osobnosť sa o seba musíte starať. Aké rituály si pravidelne doprajete, a na čo Vám naopak nezostáva veľa času?

Najčastejšie chodím na vlasy, pretože ako sa hovorí, vlasy sú korunou krásy. Nárazovo potom navštevujem manikúru, pedikúru a tiež rôzne kozmetické procedúry na vyčistenie a omladenie pleti v Medicom Clinic, kde už mám svoje obľúbené pani doktorky, ktorým sa s dôverou zverujem. No a naozaj výnimočne, čo je mi trošku ľúto, sa dostanem do wellness a na masáže. Napríklad masáž kokosovým olejom patrí medzi moje úplne najobľúbenejšie.

Ste mamičkou dvojročnej Emilky, pracovať ste začali pomerne skoro po pôrode. Ako sa dá skĺbiť práca v televízii so starostlivosťou o dieťa?

Moderovanie správ nie je zas tak časovo náročné. Nie sú to osemhodinové smeny, ale v mojom prípade je to pracovné popoludnie, a to sa dá s výchovou pekne skĺbiť. Takže asi preto sa veľa mamičiek moderátoriek vracia na svoju pôvodnú pozíciu skoro. A čo sa týka ostatného moderovania – je príjemné, ako sa pracovná náplň s materstvom prirodzene premení. Aktuálne moderujem predovšetkým rodinné festivaly, napríklad Fresh Festival alebo Chillibraní. Ďalej rôzne súťaže a podujatia pre deti.

Máte byt v Prahe, s manželom ale bývate tiež v dome na okraji Brna. Kde sa Vám žije lepšie?

Mám rada túto kombináciu. Mesto má samozrejme čaro v tom, že je tam viac možností a všetko je dostupnejšie. Čím som ale staršia, tým radšej do svojho života púšťam pokoj a chodím relaxovať do prírody. V Brne žijem už dohromady vyše osem rokov, mám tam veľa kamarátov a som veľmi rada, že už si ma s ním veľa ľudí automaticky spája. Aj vďaka tomu mi na Morave stále pribúdajú pracovné ponuky, za čo som rada.

Sledujete vo voľnom čase politiku, ekonomiku a spoločenské dianie, alebo si od informácií naopak rada oddýchnete?

Jedným okom stále všetko sledujem aj vo voľnom čase. Ale odpočívam úplne inak. V poslednom čase veľmi rada šoférujem. Milujem svižnú jazdu a hlasnú hudbu k tomu. Inak rada tvorím, napríklad venčeky a najrôznejšie dekorácie do domácnosti, záhradkárčim a sadím kvety alebo napríklad niečo dobré upečiem.

 


Sandra Pospíšilová (* 1. 1. 1986, moderátorka)

Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú a ešte počas štúdia pracovala ako burzová maklérka. V 24 rokoch začala moderovať reláciu na ČT24 Studio burza, potom prijala ponuku na moderovanie večerných správ na TV Prima. V tejto komerčnej televízii pôsobí dodnes, s krátkou prestávkou po pôrode dcéry Emily. Tú má s manželom Pavlom Pospíšilom, ktorého si v lete 2019 vzala a prevzala jeho priezvisko.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC