Rozhovor s Helenou Vondráčkovou

Vždy sa pozerám dopredu

Vždy sa pozerám dopredu

Helenu Vondráčkovú som stretla na krste jej nového CD. Ako to už na krstoch býva, bola v ohromne dobrej nálade. Očividne mala z nového albumu radosť. My sme sa v našom rozhovore ale nebavili len o jej novom CD. Ako sa udržuje vo forme a čo radí začínajúcim umelcom, aby docielili úspech v hudobnej brandži?

Práve ste vydali CD. Ako dlho vznikalo?​

Pracovali sme na ňom od leta minulého roka.

Ktorú pesničku z Vášho nového albumu si máme pustiť ako prvú?

Začnite Čiernou labuťou, track číslo jedna, a potom postupujte až do konca.

Chystáte ešte nejaké projekty?

10. júna ma môžete vidieť v muzikáli Mamma Mia v Bratislave, 24. júna na mojom narodeninovom koncerte na Karlštejne, potom 1. októbra v Bratislave na štadióne Ondreja Nepelu a potom na mnohých ďalších koncertoch, ako napríklad Opava. Ale tiež v novom muzikáli Muž so železnou maskou v divadle Broadway. Vyvrcholením narodeninového zápolenia bude 20. januára roku 2018 môj prvý koncert v O2 aréne.

Tento rok oslávite životné jubileum. Bilancujete?

Nie, to nerobím nikdy, vždy sa pozerám dopredu. Bilancujú ostatní, napríklad spoločnosť Supraphon mi vydáva päť CD Diamantová kolekcia toho najlepšieho, čo som kedy natočila, ale aj piesní, ktoré nikdy vydané neboli.

Akú plánujete oslavu?

Veselú a s priateľmi.

Už viete, aký darček by ste chceli k narodeninám dostať?

Aj ten najmenší darček mi urobí radosť, ale nie je to podmienka.

Mnohí Vás poznajú nielen ako speváčku, ale aj ako herečku. Ja Vás samozrejme úplne milujem v rozprávke Šíleně smutná princezna. Prezradíte nejakú pikantnosť z natáčania?

Na žiadnu pikantnosť si nespomínam, ale som šťastná a vďačná tejto ponuke, že mi poskytla možnosť spoznávania sa s takými hereckými osobnosťami, ako boli Bohoušek Záhorský, Stela Zázvorková, Josef Kemr, Jaroslav Marvan a pán Dibarbora.

Ako ste sa vlastne k točeniu tejto rozprávky dostali?

Bola som oslovená prostredníctvom môjho riaditeľa divadla Rokoko, Darka Vostřela. Mala som z tejto ponuky ohromnú radosť a splnil sa mi tak môj detský sen, stať sa princeznou.

Natočili by ste ešte nejaký film, keby Vás filmári oslovili?

Ak by sa mi páčil scenár a bola by som presvedčená, že je úloha pre mňa vhodná, prečo nie?

Aký typ filmov máte rada a prečo?

Rada sa pozerám na historické filmy, filmy pre pamätníkov, užívam si aj kovbojky, akčné filmy a rozprávky.

V súčasnosti vzniká mnoho nových hudobných tvárí – napríklad z rôznych talentových show. Sledujete, kto nový sa objavil?

Sledujem, keď mi to čas dovolí. Zaujali ma napríklad Anička Fialová, Jan Cina, David Gránský.

Akú hudbu si rada pustíte, keď chcete len tak relaxovať?

To je rôzne, záleží na mojom rozpoložení.

Spievate si v sprche?

V sprche nie, tam je moc horúco, ale často sa rozspievavam v aute.

Veľa spevákov a speváčok účinkuje v muzikáloch. Môžu sa Vaši fanúšikovia tešiť, že Vás tiež v nejakom uvidia?

Určite. V júni budem trikrát v muzikáli Mamma Mia v Bratislave a potom sa začnem pripravovať na úlohu kráľovnej v muzikáli Muž so železnou maskou v divadle Broadway.

Muži aj ženy často obdivujú Vašu štíhlu postavu. Ako sa udržujete vo forme?

Športujem celý život, neprejedám sa, som stále v pohybe, používam kvalitnú kozmetiku, momentálne Eesté Lauder, chodím rada na masáže a do sauny, hrám tenis, lyžujem a plávam.

Máte nejakú radu pre ženy, ako sa starať o pleť, aby vyzerala stále mladistvo a pekne?

Môžem odporučiť účinné galvanické ošetrenie pleti.

A na záver – na hudobnej scéne ste päťdesiat rokov a stále ste úspešná. Máte nejakú radu, alebo tajný recept na úspech pre začínajúcich umelcov?

Stále na sebe pracovať, nájsť si svoj štýl, obklopiť sa kvalitnými a fundovanými ľuďmi a nezaspať na vavrínoch.

Filmová Helena

ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1967)

Helena Vondráčková sa v televízii prvýkrát mihla v roku 1967 v seriáli Píseň pro Rudolfa III., o rok neskôr stvárnila hlavnú úlohu vo svojom prvom filme, v hudobnej rozprávke, ktorá sa stala klasikou. Vtedy začínajúca speváčka a Václav Neckář hrali princa a princeznú a ich úlohy im boli písané na telo. Zaujímavé je, že tí dvaja sa spolu mali objaviť už v oscarovej dráme Ostře sledované vlaky, Helena ale nakoniec part nezískala, a to kvôli tomu, že režisérovi Jiřímu Menzelovi pripadala moc vysoká. 

JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ (1977)

V komédii Ladislava Rychmana z roku 1977 si Helena zahrala speváčku Marcelu Malú, do ktorej sa zamiluje postava Luďka Soboty, skladateľ Aleš Brabec. Ten dostane ponuku zložiť pre pražské Divadielko v suteréne niekoľko piesní pre chystaný muzikál, zamiluje sa ale do Marcely a namiesto skladania sa len zamilovane usmieva. Riaditeľ divadla sa preto rozhodne navodiť Alešovi tú správnu tvorivú inšpiráciu šokom, metóda však funguje len zo začiatku.

KAMEŇÁK 2 (2004)

Speváčka si v druhom diele komédie Zdeňka Trošku, inšpirovanej známymi vtipmi, zahrala psychiatričku Helenu, ktorá má ordináciu v Kameňákove a vyšetruje mladých mužov, ktorí sa v posledných dňoch stali obeťami znásilnenia. A pretože sa prípady každý deň množia, miestny policajný náčelník Pepa Novák (Václav Vydra) je poverený vyšetrovaním, prvé stopy vedú k modrému prameňu, ktorý vytryskol zo skaly na zámku.

Dabing

Hlasom Heleny Vondráčkovej prehovorila čarodejnica Mama Gothel v animáku na motívy rozprávok bratov Grimmovcov Na vlásku či matka Thumbeliny, hlavnej hrdinky kreslenej rozprávky Palculienka.

Filmové piesne

Helena Vondráčková naspievala titulnú pieseň komédie S tebou ma baví svet – Sladké mámení, s ktorou vo filme vystupuje Zdena Studenková. Tá pri natáčaní vymyslela k pesničke aj špecifickú choreografiu, ktorú nakoniec prevzala aj sama speváčka. Aj Lásko má, já stůňu, hlavnú pieseň z Noci na Karlštejne, naspievala Helena Vondráčková, ktorá vraj oplakala fakt, že si vo filme nezahrala. Známy je aj jej duet s Václavom Neckářom Znala panna pána, ktorý zaznie v komédii Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách, jedná sa bohužiaľ o ich posledný.

Seriály

Helena Vondráčková sa objavila aj v seriáloch, zahrala si v jednej epizóde komediálneho Comebacku a v celkovo piatich dieloch Gymplu s (r)učením omezeným, komediálnej drámy o trampotách riaditeľa a učiteľského zboru hradeckého gymnázia.

Ako na mňa pôsobila ​

Helena Vondráčková je stálice českého showbyznysu. Měla jsem tu čest ji vidět podruhé na vlastní oči v rámci hudební akce. Předtím i teď na mě působila moc mile. I nyní hýřila úsměvy na všechny strany a s každým ráda chvíli prohodila pár slov. Rozhodně nepůsobí jako namyšlená dámička.

O Heleně Vondráčkové

*24/6/1947 SPEVÁČKA A HEREČKA

Helena Vondráčková sa narodila 24. júna 1947 v Prahe. Osudový zlom pre Helenu nastal 27. apríla 1964, kedy v paláci Lucerna vyhrala spevácku súťaž Hledáme nové talenty s piesňami Georgea Gershwina Summertime a The Man I Love. O rok neskôr sa vďaka hitom Červená řeka a Pátá stala Zlatou slávicou a nastúpila do angažmánu v divadle Rokoko. Tu sa zoznámila s Martou Kubišovou a Václavom Neckářom, s ktorými v roku 1968 vytvorila popové trio Golden Kids. V tom istom roku sa prvýkrát objavila vo filme, hrala hlavnú úlohu v rozprávke Šíleně smutná princezna, kde stvárnila postavu princeznej Helenky. V 70. rokoch sa skupina Golden Kids rozpadla a Helena sa vydala na sólovú dráhu. V roku 1982 prevzala titul zaslúžilá umelkyňa. Do roku 1985 sa pravidelne objavovala na druhom, alebo treťom mieste v ankete Zlatý slávik. Ďalším míľnikom v jej kariére sa stal rok 2000, kedy vydala album Vodopád. Stala sa najpredávanejšou speváčkou roka, pieseň Dlouhá noc bola zvolená hitom roka.

Rozhovor
Foto Tomáš Turek, František Jirásek, Lenka Hatašová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC