Rozhovor s Olgou Lounovou

V umení je pre mňa najdôležitejšia sloboda

V umení je pre mňa najdôležitejšia sloboda

Vyzerá ako krehká žena, ale klame telom. Olga si v poslednom roku naložila na chrbát veľkú záťaž – okrem intenzívnej prípravy na svoju najväčšiu show v kariére lieta za oceán, kde sa snaží presadiť v hudobnom priemysle. Okrem hudby sa venuje tiež charite: je spoluzakladateľkou nadačného fondu Grácie, ktorý zbiera ľudské vlasy na výrobu parochní onkologickým pacientkam. A počas vystúpení predvádza na pódiu akrobatické kúsky. Olga je proste živel!

Nedávno si sa vrátila z Ameriky, kde si s tamojším producentom natočila vlastný hit Dark Day. V americkej najprestížnejšej hitparáde Billboard chart je úspešný. Ako si sa k tejto spolupráci dostala?

Pesnička bola natočená nielen v Amerike, ale aj v Čechách. Melódiu som vymyslela na beat Eddieho Sendera, čo je slovenský DJ. Text som načrtla a dopísať ho v angličtine mi pomohol režisér a textár Steve Josephson. Veľkú časť produkcie so mnou dotvoril Ondřej Žatkuliak. Je ale pravda, že som v Amerike natočila niekoľko ďalších skladieb, ktoré sa snáď budú páčiť tiež. Momentálne tam spolupracujem napríklad s producentom Lady Gaga Trevorom alebo producentom speváčky Anastacii.

Do Los Angeles lietaš už niekoľko rokov. Chcela by si tam skúsiť žiť natrvalo? Čo Ťa na tomto meste najviac fascinuje?

Jazdím sa tam nabíjať a učiť, pretože si myslím, že čo sa týka hudby a filmového priemyslu, je LA na jednej z najvyšších úrovní. Tiež sa mi páči tamojšie počasie a veľmi optimistická nálada obyvateľov. Žiť natrvalo by som tam asi nechcela, predsa len si s tými našimi ľuďmi rozumiem aj medzi riadkami. Navyše som celkom veľký nacionalista, milujem koncertovať tu u nás.

Je veľmi ťažké preraziť v krajine s takou konkurenciou v hudobnej brandži?

Ja si myslím, že je to naozaj veľmi ťažké. Či tam budem mať úspech aj s ďalšími hitmi, je zatiaľ vo hviezdach. Ale všade je ťažké preraziť ako cudzinec.

Nahrávanie v štúdiu aj natáčanie klipu za oceánom je tiež finančne náročné. Pomáhalo Ti s tým vydavateľstvo?

Ja sa snažím mať nad vlastnou tvorbou aj vlastnú kontrolu – a to sa nezlučuje s akýmikoľvek investíciami cudzích osôb alebo spoločností. Takže si vždy všetko financujem sama. Či už sa jedná o videoklip alebo o produkciu. Kedysi som spolupracovala s vydavateľstvom, ale nebola som spokojná. Z toho, čo zarobíte, si vždy odpočítajú náklady, a navyše nemáte umeleckú slobodu.

Inšpiráciu hľadám okolo seba, vo svojom živote a v životoch a príbehoch, ktoré sa ku mne dostanú

V Amerike si si nechala urobiť nový účes, dokonca sa Ti o vlasy postarala kaderníčka speváčky Beyoncé. Ako si sa k nej dostala?

Vlasy tejto speváčky sa mi vždy páčili a náhodou som narazila na článok jej kaderníčky, ktorá opisovala, ako sa o vlasy Beyoncé stará. Nedalo mi to a pokúsila som sa vyhľadať jej salón. Nakoniec sa mi podarilo sa tam aj objednať!

Spievaš radšej v češtine alebo v angličtine? Čo je Ti bližšie?

Myslím, že v Čechách je takmer nevyhnutné spievať po česky, ak chcete, aby poslucháči rozumeli tomu, čo im chcete povedať. Tu u nás nie sme zvyknutí počúvať hudbu a rovno si ju prekladať do angličtiny, nevysielajú sa tu filmy v angličtine, ale s dabingom. Pieseň v angličtine teda Čechov zaujme väčšinou len rytmom a príjemnou melódiou. Ale pre mňa je dôležité, aby mi poslucháč rozumel.

Niektoré texty k piesňam si píšeš sama. Kde hľadáš inšpiráciu?

Inšpiráciu hľadám okolo seba, vo svojom živote a v životoch a príbehoch, ktoré sa ku mne dostanú. Občas ma inšpiruje napríklad aj film, nejaká zaujímavá divadelná hra, obraz, čokoľvek, čo vo mne vyvolá emóciu, umelecký pretlak – a ja mám potom chuť ho nejako spracovať a poslať ďalej.

S bývalým partnerom Xindlom X si naspievala megahit Láska v housce. Chcela by si sa pustiť do nejakého duetu?

Ja sa tomu určite nebránim. Baví ma okoreniť tvorbu spoluprácou s niekým tvorivým, kto do výsledku prinesie svoj pohľad na vec.

Kde čerpáš energiu na muzikálové vystúpenia a koncerty?

Ja čerpám energiu práve na tých koncertoch. Môžem byť aj unavená, ale akonáhle je pred predstavením alebo vystúpením, vojde do mňa absolútna energia a chuť rozdať sa. Páči sa mi zdieľať okamihy radosti.

Vraj si chcela úplne skončiť s muzikálmi. Ako to máš teraz?

To stále platí, nové muzikálové úlohy už neprijímam. Dohrávam predstavenia muzikálov Mamma Mia a Mýdlový princ. Jediné, čo ma teraz zaujíma, je môj veľký koncert, ktorý bude v Prahe 18. októbra. To bude trochu aj muzikálové predstavenie. Veľká akrobatická show s mojimi pesničkami!

Okrem profesionálneho spevu sa venuješ thajskému boxu a rallye. To nie sú práve dievčenské športy. Čo Ťa na nich najviac baví?

Mňa bavia rýchle kolesá a inteligentná technika. Ovládať tieto geniálne stroje, to je jednoducho čistá meditácia. Jazdím okrem rallye aj preteky v drifte, teda riadenom šmyku. Thajský box je jednoducho len výborné kondičné cvičenie.

Chcela by si sa zúčastniť aj pretekov Rallye Dakar?

Priznávam sa, že je to môj tajný sen. Už som dokonca dostala ponuku a skutočne som tam odišla, ale so zlomenou rukou a len ako divák.

Máš nejaké sny a ciele na tento rok?

Môj veľký sen je koncert vo Fóre Karlín Jsem optimista show – a ja som veľký optimista, takže verím, že moji fanúšikovia prídu. Bude to najväčší koncert v mojom živote! Pripravujem sa naň celý rok. Trénujem akrobaciu, tanečné čísla, vymýšľam kostýmy, ohne, projekcie, je toho veľa. Ku koncertu vyjde tiež nové CD, takže dokončujem skladby. Druhý sen je natočiť vianočnú hudobnú rozprávku, ktorú som napísala. A tiež zohnať veľa darcov vlasov pre náš nadačný fond Grácie.


Olga Lounová (* 7. marca 1981, speváčka, pretekárka rallye)

Vlastným menom Olga Pytlounová je stálicou muzikálového neba, z ktorého ale odchádza. Venovať sa chce hlavne sólovej kariére. Vyštudovala Konzervatórium Jaroslava Ježka v Prahe a zahrala si v seriáloch Ošklivka Katka a Vyprávěj. V roku 2011 vydala prvý album Rotující nebe a podpísala zmluvu s vydavateľstvom Universal Music. Teraz žije v Prahe a v Los Angeles.

Rozhovor
Foto Olga Bok, Radim Kořínek

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC