Rozhovor s Ondřejom Slaninom

V každom chlapovi zostáva až do smrti kus chlapca

V každom chlapovi zostáva až do smrti kus chlapca

Aké to je, byť jedným z prvých televíznych kuchárov v ČR a už trinásť rokov z obrazovky každý týždeň ľuďom radiť, čo by si mohli uvariť – aj o tom sme sa s Ondřejom Slaninom bavili v jeho reštaurácii Chateau St. Havel v pražskej Krči. Ondřej je v reáli rovnaký, ako ho poznáte z obrazovky – veselý a výrečný chlapík, ktorý má evidentne radosť zo života aj zo svojej práce. Záujem o jedlo i všetko okolo neho prechádza celým jeho životom a je cítiť z každej jeho odpovede.

Aké to je, robiť tretinu svojho života akčnú reláciu o varení? Ako to zvládate?

Ja myslím, že to zvládame stále dobre. Určite sme sa za roky zmenili. Keď sme začínali, boli sme chlapci. Teraz už je to trochu iné, my sme iní. Ale zmeny sú pozitívne. Program točí celý štáb a jeho zloženie je po celých trinásť rokov rovnaké. Dalo by sa povedať, že sme ako rodina.

Program robíte stále s parťákom Filipom Sajlerom. Neleziete si občas na nervy?

Samozrejme sme za tie roky mali v štábe aj mierne ponorkové stavy, tomu sa človek asi nevyhne. S Filipom som za celý ten čas žiadny problém nemal. Ale predsa len Kluci v akci nie sme len ja a Filip. Keď však s tými ľuďmi trávite v rámci natáčania napríklad desať dní na cestách, logicky občas príde ponorka. Zatiaľ sme to ale vždy v pohode ustáli a fungujeme.

Ako program sám a recepty do neho vznikajú?

Máme skvelú produkčnú Mariu, ktorá nám dopredu povie, aká bude téma natáčania. My s Filipom vymýšľame asi tretinu tém, zvyšok zvládne Marie, pretože je veľmi šikovná. No a podľa témy konkrétneho dielu vymýšľame recepty.

Kde stále beriete inšpiráciu na nové recepty?

Niekedy to ide ľahko, inokedy už je to predsa len ťažšie. Napríklad pri téme česká klasika už sme skoro všetko robili. Nedá sa ale donekonečna vymýšľať novinky. Napríklad v prípade príloh. Tam bez mučenia priznám, že zemiakovú kašu sme určite robili viackrát. Základ je ale hlavná surovina – a jej spracovanie môže byť iné. Ale dá sa to. Gastronómia a varenie sú v podstate bezodné.

Už s vami vyrástli dve generácie kuchárov. Máte predstavu, kto sa na vás pozerá?

Keď sme začínali, boli naši diváci starší, povedzme hlavne dámy päťdesiatničky, šesťdesiatničky. S postupným rozšírením internetu a on-line služieb sa začala skupina našich divákov rozširovať a predovšetkým omladzovať. Teraz už sa dá povedať, že sa na nás pozerajú všetky kategórie divákov. Je to dané aj tým, že sa na nás pozerali mamy na materskej a ich deti, ktoré už vyrástli. Napríklad dnes dopoludnia sme natáčali s osemnásťročnou blogerkou, ktorá nám povedala, že keď mala sedem rokov, krájala v našej relácii reďkovky. Som veľmi rád, že náš program baví aj ďalšiu dorastajúcu generáciu.

Pozriete si niekedy staršie diely relácie, ako ste to zvládali pred trinástimi rokmi a ako dnes?

Vraciam sa rád k cestovateľským dielom, aby som si pripomenul miesta, kde sme boli. Alebo keď chcem spomínať na niekoho z hostí. Inak mám pocit, že sme sa veľmi nezmenili. Je to stále rovnako bláznivé. Obidvaja to vnímame ako zábavu, je to čiastočne útek od reality a môžeme sa vyblbnúť.

Takže sa nechystáte zvážnieť a reláciu premenovať napríklad na Mužov v akcii, alebo dokonca Otcov v akcii?

Myslím, že nie. V každom chlapovi zostáva kus chlapca až do smrti. My muži robíme stále hlúposti, akurát s postupujúcim vekom k tomu musíme robiť aj tie zodpovednejšie veci. Hračky nám zostávajú.

Majú televízni kuchári tiež fanúšičky a fanúšikov? Alebo napríklad fanklub?

Chodia nám listy aj maily, ale že by sme mali fanklub, o tom neviem. Často niekto príde a povie, či sa s nami môže odfotiť, že nás jeho mama miluje. (smiech)

Za ten čas, čo reláciu robíte, sa zmenil prístup ľudí k jedlu. Ako tento posun vnímate?

Ja veľmi dúfam, že je to aj kvôli nám a nášmu programu. Ľudia viac premýšľajú o jedle a o varení, a aj vďaka tomu sa podľa mňa zmenilo to, kto sa pozerá na našu reláciu. Dneska sa už napríklad v pätnástich rokoch mladí zaujímajú o varenie. To je veľmi dobre.

Ako v tomto smere vediete vlastného syna?

Snažím sa ho viesť k tomu, aby sa o jedlo zaujímal. Ale popravde sa teraz skôr snažím, aby vôbec niečo jedol. Je to veľký nejedák.

Varíte doma?

Doma varím v podstate iba ja, baví ma to a vôbec mi to nevadí.

Čo robíte okrem účinkovania v relácii Kluci v akci?

Už desať rokov mám s partnerom v Prahe reštauráciu Chateau St. Havel, venujem sa tiež vlastnej škole varenia a celkovo tento rok oslavujem desaťročie od čias, kedy som začal podnikať. V poslednom čase časť času investujem do zatraktívňovania závodného stravovania, a aby toho nebolo málo, mám značku údenín, s ktorou sa snažím preniknúť na trh. Jazdím tiež po akciách, kde buď varím, alebo robím školy varenia na kľúč. Robím aj prednášky. Asi starnem, keď už odo mňa chcú múdrosti. (smiech)


Ondřej Slanina (* 16. augusta 1984, kuchár a reštauratér)

Ondra je český kuchár a gastronomický vizionár. Študoval hotelierstvo a gastronómiu v pražskom hoteli International. Je dlhoročným členom Pražského kulinárskeho tímu. Od roku 2005 uvádza na Českej televízii spoločne s Filipom Sajlerom kulinársku reláciu Kluci v akci, ktorá si za tie roky našla fanúšikov snáď v každej generácii. S partnerom prevádzkuje reštauráciu Chateau St. Havel, má vlastnú školu varenia Hungry Town, pred nedávnom rozbehol vlastnú značku údenín a tiež sa snaží zlepšovať úroveň závodného stravovania v ČR.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz, archív Ondřeja Slaninu

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC