Rozhovor s herečkou Adélou Gondíkovou

V hercovej hlave je najväčší stres, že nebude vtipný

Rozhovor s českou herečkou Adélou Gondíkovou

Zahrala si v množstve seriálov vrátane Modrého kódu alebo Ordinácie v ružovej záhrade, teraz sa stala moderátorkou novej súťažnej show na Prime Môj muž to dokáže. Podľa čoho sa Adéla Gondíková rozhodovala, či do toho pôjde a čo bolo na projekte najťažšie? Prečo sa na seba na obrazovke nepozerá a odrádzala od hereckej brandže svoju dcéru Nelu?

Ako k tomu došlo, že ste sa ocitli v tejto novej show?

Oslovil ma producent Petr Erben, ktorý to vyrábal. Ja som ešte dotáčala posledné diely 1. misie a hrozne som sa tešila, až to skončí, pretože som počas korony nejako hrozne veľa pracovala. (smiech) Už som ukrajovala posledné kúsky a tešila som sa, ako sa mi uľaví. No a do toho zavolal Petr s touto reláciou. Lenže u mňa je najväčším kameňom úrazu čas. Štúdio v pražských Malešiciach sa muselo postaviť, o dva týždne sa to natočilo a potom zase búralo, aby sa mohlo stavať niečo ďalšie. Musela som sa opýtať všetkých mojich alternatív, či to vezmú na ten čas za mňa, do toho som ešte točila Tvár. Boli to nervy, ale potom to našťastie produkčne klaplo a my sme si povedali, ideme do toho. 

Môj muž to dokáže vysielajú v rôznych krajinách sveta. Pozreli ste si nejakú zahraničnú verziu? 

Dostala som nejaké diely v nemčine, našla som si aj kórejskú verziu a vôbec som tým ženským nerozumela. (smiech) Tiež som mala pocit, že v tých iných krajinách tie moderátorky melú fakt desať minút v kuse. 

To, čo z človeka vyžaruje, to je najdôležitejšie.
Tak preto si Vás asi vybrali, nie?

Že som ukecaná, no tak asi áno, no. (smiech) Nechcem hovoriť, že to je relácia presne pre mňa, ale fakt ma to bavilo, aj keď to bol masaker. Našťastie to nie je priamy prenos, takže človek nemusí byť v strese, že sa ubrbtne. Ale aj tak bolo potrebné do tej hlavy dostať pravidlá, aby sme s mojím spolumoderátorom Ondrom vedeli odpovedať na otázky súťažiacich. Nešlo to zastaviť a pýtať sa, ako tie pravidlá vlastne sú. Natáčanie jedného dielu bolo veľmi prevádzkovo náročné, muselo sa to točiť naozaj v reálnom čase, vopred sa skúšali kamery, súťažiaci nesmeli nič vidieť a počuť vopred. Mala som pred tým veľkú trému.

Moderujete spolu s Ondřejom Urbanom, pritom kopa divákov by Vás rada videla vo dvojici s bratom Daliborom. Kedy sa to stalo, že ste vy dvaja začali pracovať každý zvlášť? 

Ono to tak skôr vyzerá, to robí tá televízia, že to takto ľudia vnímajú. Ale ja som vždy moderovala aj sama alebo s niekým iným, rovnako ako on. Síce sme spolu boli veľmi vidieť v televízii, ale keď Loskuták skončil, obaja sme sa vrátili k svojej práci, ktorú sme robili aj predtým. On furt hrá s kapelou, obaja točíme, vysielame každý sám v rádiu, robiť k tomu niečo v televízii je vždy taký bonus. Naozaj nedošlo k žiadnemu rozdeleniu. Dokonca tiež dostal ponuky do seriálu, ale potom to nestíhal, tak to nakoniec nevzal. Skúša v Činohernom klube, v Ungelte, vo Viole… Takže on robí také hodnotné divadlo a ja robím čurinu pre ľudí. (smiech) Tým som viac vidieť a potom to vyzerá, že sme sa rozdelili, ale tak to nie je. 

Hovorili ste, že ste pred nakrúcaním súťaže Môj muž to dokáže mali trému. Máte ešte nejaké strachy? 

Je pravda, že v hercovej hlave je najväčší stres, že skrátka nebude vtipný. (smiech) Už len to očakávanie divákov je tak strašné. 

Preto sa potom sama na seba v televízii nepozeráte? 

Aj preto. Mne stačia upútavky na niečo, kde som bola. Hneď hovorím: Prepni to niekam inam, ja to nemôžem vidieť. Ale my sa na televíziu veľmi nepozeráme. Keď bola pandémia, videla som správy a zrútila som sa a rovnako to bolo, keď začala vojna. Skôr si pustíme film. 

Vaša dcéra Nela má osemnásť. Snažili ste sa ju od tohto povolania skôr odrádzať, alebo ju k nemu lákať? 

Chcela som ju skôr odradiť, ako malá sa po divadelných šatniach veľmi neváľala. Vtedy som toľko nehrala a tiež som mala šťastie, že ju strážili naši. Ale keď mala osem-deväť, tak so mnou do divadla strašne chcela chodiť. Tak som ju brala. V dvanástich rokoch potom už hovorila, že so mnou nejde a bola nadšená, že je sama v baráku. (smiech) Ona vidí, ako to máme, ako žijeme po minútach, ako lietame, takže snáď ju to odradilo. Chceli sme, aby niečo vedela a ovládala, preto išla na strednú na veterinu. 

A keď napriek tomu bude chcieť byť herečkou? 

Po nej nech si ide pokojne na DAMU, to už je mi jedno, len sme chceli, keby sa ten život náhodou nezachoval úplne správne a tá vysoká nevyšla, tak aby s tou strednou školou mohla niečo robiť. Aspoň bude niečo vedieť, my vieme prd. My vieme len pekne kecať a to vie kadekto. (smiech) Takto môže byť napríklad sestričkou na veterine a potom ju to napríklad zaveje niekam inam. Veľa hercov sú vyštudovaní učitelia, inštalatéri, elektrikári. Ale to aj tak nie je to najdôležitejšie. 

A čo je to najdôležitejšie? 

To, čo z človeka vyžaruje, to je najdôležitejšie.

 


Adéla Gondíková (* 19. augusta 1973)

Česká herečka a moderátorka. Na začiatku svojej kariéry pôsobila ako moderátorka v rôznych rádiách a hrala v Divadle na Fidlovačke. Moderovala relácie na TV Nova (Snídaně s Novou, Rady ptáka Loskutáka). So svojím bratom Daliborom mali spoločné relácie Gondíci s.r.o. a Go Go šou. Okrem iného si zahrala v seriáloch Nováci, Ordinace v růžové zahradě, Expozitúra, Sestričky alebo 1. mise a filmoch Všetko najlepšie! či Doktor od jazera hrochov.

Rozhovor
Foto FTV PRIMA

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC