Rozhovor s herečkou Martinou Babišovou

V Čechách chýbajú zaujímavé ženské úlohy

Rozhovor s českou herečkou Martinou Babišovou

Sú českí herci a zahraniční herci. A potom sú herci, ktorí fungujú na oboch trhoch. Ako napríklad vynikajúca Martina Babišová.

V túto chvíľu sa o Vás dosť píše v súvislosti s nedávnou výhrou na festivale v Toronte a radom úloh v krátkych a celovečerných filmoch. Čo všetko vlastne teraz robíte? 

Je toho viac, to je pravda. Teraz som dotočila americký seriál Carnival Row a ešte jeden projekt Pavla Bartovského, režiséra, s ktorým sme vyhrali práve v tom Toronte. Súčasne mám pred sebou film Petra Václava. Tam ide síce o menšiu úlohu, ale on robí vážne zaujímavé veci a verte, že to bude stáť za to. No a potom ma čaká celovečerák, ktorý bude režírovať Andy Fehu, na to sa takisto teším.

To znie dobre, ako to vlastne všetko začalo? Ako ste sa k herectvu vôbec dostali?

Ja som kedysi robila veľa vecí. Chcela som byť hudobníčka, maliarka, grafička, spisovateľka, cestovateľka, smetiarka, študovala som toho viac a živila som sa rôznymi vecami. No a jedného dňa mi kamarát na nejakej párty povedal, že som síce ten typ človeka, ktorému ide všetko, na čo siahne, ale ak chcem byť v niečom naozaj dobrá, musím si vybrať len jednu vec. Čo ma prinútilo poriadne sa zamyslieť. V tom čase som už pár vecí nakrúcala, ale nebrala som to úplne vážne. Tak som to vážne brať začala. Prihlásila som sa na hereckú školu, vyštudovala som to a stalo sa to mojou hlavnou činnosťou.

Chcela som byť hudobníčka, maliarka, grafička, spisovateľka, cestovateľka, smetiarka, študovala som toho viac a živila som sa rôznymi vecami

Takže teraz je herectvo Vaša primárna náplň života a ostatné veci idú trochu mimo?

Tak. Úprimne ale, život herca je dosť nepredvídateľný. Úspech nezávisí iba na talente, je tam kopa ďalších premenných. Môžeš pracovať tak dobre, ako vieš, ale nikdy nevieš, či sa tým za pár rokov uživíš. Ja budem veľmi rada, keď sa do budúcnosti budem môcť venovať len filmu, na druhú stranu ma stále baví aj písanie. Dosť ma v tom motivuje to, že v Čechách nie je veľa zaujímavých ženských úloh. A než sa na to sťažovať, lepšie je s tým niečo urobiť. Takže vo svojom písaní toto riešim a chcem sa pokúsiť prísť s projektmi, ktoré by zaujímavé ženské roly mali.

Keď už hovoríme o českých filmoch, vidíte sa do budúcnosti tu, alebo v zahraničí?

Rada by som oboje. Je fakt, že zahraničné veci majú tendenciu byť všeobecne zaujímavejšie. Ten potenciál je ale aj v prípade tých českých. Tak sa snažím sa na tých zahraničných zdokonaliť, inšpirovať sa tým, ako sa to robí inde a toto know-how prinášať sem. Napríklad americké seriály, niečo, čo som teraz robila aktuálne, sú rozhodne ďaleko pred tými českými. A mne slúžia ako skvelá príležitosť niečo sa naučiť.

To znie zaujímavo, v čom je podľa Vás najväčší rozdiel medzi českými a zahraničnými filmami?

Je toho veľa. Tu sa projekty šijú dosť horúcou ihlou. Scenáre by potrebovali viac času na prepracovanie, s filmami by sa tu malo viac hrať, vystavať ich do hĺbky, nerobiť to len ako niečo, na čo ľudia prídu, pretože je tam Langmajer. Celkový prístup mainstreamovej tvorby je jednoducho taký, že tým ľuďom ani nejde o to urobiť zaujímavý projekt, na ktorý budú hrdí, ale vyrobiť divácky úspešný film. Preto sa potom obsadzujú len tí známi herci, na ktorých to stojí, pretože sám o sebe by ten projekt nebol atraktívny.

Hovoríte o hrdosti. Na čo ste hrdá najviac?

Asi na všetko. Viem, že to nie je zaujímavá odpoveď, ale každý projekt je iný a na každom som sa naučila niečo iné. Som vďačná za všetky.

Čo napríklad Carnival Row, predsa len vysoko hodnotený americký seriál…

No, zaujímavý. Ale nemôžem o tom príliš špecificky hovoriť, mám podpísanú zmluvu o mlčanlivosti. Je to veľké. Ďaleko väčšie ako české štáby. Viac možností, viac sa s tým hrajú, je to zaujímavý proces. Rozhodne je fajn, že sa to tu točí. Prináša to do Česka dosť peňazí.
V Carnival Row hrá rad hollywoodskych hviezd, s kým by ste do budúcna chceli hrať?
Asi s Cillianom Murphym. Alebo Tomom Hardym. Alebo Meryl Streep. To sú všetko strašne talentovaní ľudia. Ale rada by som sa stretla napríklad s Reese Witherspoon. Ale nie len herecky, ale aj na pokec. Vyzerá hrozne sympaticky.

To sú mená, ktoré Vás herecky bavia? Máte vôbec nejakú inšpiráciu v konkrétnych hercoch?

To je stále iné. Inšpirácia sa dá nájsť u všetkých dobrých hercov a ja stále niečo pozerám. Bavil ma napríklad Dexter, tam boli herecké výkony skvelé a dalo sa tam odkukať veľa. Z toho som čerpala v mnohých scénach. Ale nedá sa to takto zjednodušiť. Killing Eve bol tiež skvelý študijný materiál, tá Jodie (Comer) ma inšpirovala tiež. Stále ale hľadám nové veci. Všetko sa vyvíja a je potrebné hýbať sa ďalej.

 


Martina Babišová (* 30. mája 1993, herečka)

Má síce certifikát na kaskadérstvo, vie jazdiť na koni, spievať, hrať na bicie, šermovať a ovláda freestyle snowboarding, primárne je to ale herečka. Študovala Bow Street Academy of Screen Acting v Dubline pod Gerrym Grennellom, koučom napr. Natalie Portman či Johnnyho Deppa. V súčasnosti ju môžeme vidieť v seriáloch Carnival Row či Normal People.

Rozhovor
Foto Archív Martiny Babišovej

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC