Rozhovor s Vendulou Špetlíkovou

Varenie je um, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu

Varenie je um, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu

Pôvodne food blogerka, dnes úspešná biznisžena, ktorá okrem vydanej kuchárky začala aj s natáčaním vlastných relácií o varení, kde sa snaží hlavne o to, aby rodinné striebro v podobe skvelých receptov našich babičiek a mamičiek neupadlo do zabudnutia. Akou príjemnou sprievodkyňou kulinárskym svetom Vendula je, sa od začiatku októbra môžete presvedčiť sami na TV Paprika v relácii Hezky česky s Vendy a Adamem.

Vendy, ako dlho sa poznáte s Adamom Novotným, s ktorým varíte v novej relácii na TV Paprika Hezky česky s Vendy a Adamem?

S Adamom sa poznáme veľmi dlho. Navyše sme „skoro susedia“, bývame totiž pár dedín od seba. Obaja máme radi nielen dobré jedlo, ale aj rodinu a zvieratá, takže nás spája viac spoločných záujmov.

Ako ste sa dostali k vareniu? Čo Vás na varení baví?

U mňa osobne prišla láska k vareniu a pečeniu až postupom veku. Ani nedokážem presne určiť kedy. Kým som bývala s mamou, tak som nemala potrebu variť, ani piecť, pretože to všetko bravúrne zvládala ona. Sama som sa do varenia pustila, až keď som začala bývať s mojím mužom. Po úvodných neúspechoch som sa nevzdala a postupne som sa začala zdokonaľovať.

Kedy nastal ten najväčší zlom?

Určite keď som bola na materskej dovolenke. Začala som pripravovať domáce príkrmy a džemy. Mala som veľa času ako na prípravu jedál pre manžela, tak aj na rôzne experimentovanie. Začala som teda pripravovať domáce detské príkrmy, džemy a iné dobroty.

Ste aktívna na sociálnych sieťach, máte úspešný blog. Aké recepty majú Vaši fanúšikovia najradšej, Vendy?

Jednoduché, rýchle a hlavne z ľahko dostupných ingrediencií. Skrátka také, pri ktorých nemusíte obchádzať rôzne obchody a prácne zháňať neobvyklé suroviny. Teda ingrediencie, ktoré má každý doma v špajze alebo chladničke. A ak nie, tak ich kúpite kdekoľvek, aj v malom obchodíku na dedine.

Čo je pre Vás kľúčové pri vymýšľaní receptov pre divákov či fanúšikov?

Budem sa opakovať, ale je to jednoduchosť, pestrosť a ľahko dostupné suroviny. Proste žiadne zložitosti! Varenie je um, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Niečo ma naučila stará mama, niečo moja mama, niečo som sa naučila ja sama a teraz zase svoju časť odovzdávam ďalej.

Prezraďte nám, na aké dobroty sa môžu diváci v októbri na TV Paprika v novej relácii Hezky česky s Vendy a Adamem tešiť.

Televízny program Hezky česky s Vendy a Adamem má celkovo 20 dielov. V každom diele sme s Adamom pripravili dva pokrmy – hlavné jedlo a dezert. Takže si prídu na svoje milovníci slaných i sladkých pokrmov. Diváci sa môžu tešiť napríklad na pečienku na jablkách, ovocnú tortu, babkin mriežkový koláč, minidezerty, špagety, rolky, špízy, ale aj na žemľovku alebo kôprovú omáčku.

Aké recepty majú Česi najradšej?

Podľa mojich fanúšikov sú to naozaj tie české klasiky. Na svojich stránkach som niekoľkokrát robila podobnú anketu a na popredných priečkach sa umiestnili recepty na pečený bôčik, guláš, ale napríklad aj obyčajné zemiakové šišky s makom. Teda pokiaľ ide o víkendové a voľnočasové varenie. Samozrejme v týždni máme asi všetci radšej rýchlovky. Nie je čas pripravovať pomaly ťahaný vývar alebo piecť kačku.

Máte radšej lokálne tradičné suroviny, alebo exotické z ďalekých krajín?

Pre mňa sú na prvom mieste lokálne tradičné suroviny. Ale pravda, každý sme iný, každý varíme iné jedlá, a hlavne aj s iným cieľom. Ja rovno hovorím, som predovšetkým normálna mama dvoch detí, ktorá rada varí a pečie. A pretože som trochu taký staromilec, môj cieľ je, aby národ nezabúdal na chute svojej rodiny, aby české tradičné recepty odovzdával ďalej.

Čo podľa Vás aktuálne v gastronómii najviac letí?

Tým, čo letí, sa vôbec neriadim. Myslím si, že je na jednu stranu dobré, že môžeme ochutnať jedlá z celého sveta. Každý si tak môže nájsť to svoje, obľúbené. Ľudia neustále riešia, aké jedlá sú zdravé a aké nie. Lenže napríklad obľúbená talianska kuchyňa, ktorá je stále častejšie súčasťou českých domácností, sa zakladá z veľkej časti na cestovinách a pizze. To je diétne? Napríklad cestoviny majú rovnakú výživovú hodnotu ako knedlík. A taká francúzska kuchyňa vyhlásená po celom svete je predovšetkým o masle, smotane a víne.

A ako si v tomto porovnaní u Vás vedie česká kuchyňa?

Česi by mali byť hrdí na svoju kuchyňu. Je jednoduchá, fantastická a čo si budeme hovoriť, spýtajte sa chlapov, čomu dajú prednosť? Ázijskej kuchyni, rizotu s morskými plodmi, alebo voňavému kurčaťu na paprike či bravčovej pečienke so šiestimi?


Vendula Špetlíková (* 26. decembra 1981, kuchárka a blogerka)
Rodáčka z Prahy svoje rodné mesto doslova miluje. Nadaná je nielen na varenie a prípravu najrôznejších drinkov (svoje umenie zdokonaľovala dokonca na niekoľkých barmanských kurzoch), ale má aj hudobné vlohy – bravúrne zvláda hru na akordeón, nástroj, ktorý jej vybrala jej babka a ktorú študovala na Základnej umeleckej škole. Po absolvovaní strednej školy jej kroky však už viedli len jedným smerom, a to do Vysokej hotelovej školy v Prahe, takže je z nej dnes vlastne taká variaca a pečúca inžinierka.

Rozhovor
Foto TV Paprika

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC