Rozhovor s Adélou Částkovou

Úspech sa v Česku neodpúšťa

Úspech sa v Česku neodpúšťa

Nový, svieži talent na českej popovej scéne? Rozhodne táto brunetka! Aj keď má ešte len šestnásť rokov, v hlave to má Adéla zrovnané a ide si tvrdo za svojím snom – byť dobrou sólovou speváčkou. A zatiaľ čo jej spolužiaci objavujú čaro večierkov a randenia, Adéla si od tejto zábavy necháva odstup.

Nedávno si oslávila šestnástiny a už sa živíš spevom. Väčšina tvojich rovesníkov sa pritom ešte len hľadá. Mala si o profi kariére jasno už od detstva?

Ja som sa chvíľu hľadala práve v speve. Snažila som sa nájsť smer, ktorý by mi vyhovoval. Ku spievaniu som sa dostala už na hereckých táboroch, kam som odmala jazdila. Tam si všimli môj talent vyučujúci a dali mi šancu. Potom prišli prvé vystúpenia a tiež menšie herecké roly. Spievať som sa učila na cover pesničkách (Poznámka redakcie: prevzaté piesne), až potom prišli tie vlastné.  

Keď som čítala životopis speváčky Beyoncé, zaujalo ma, že už od raného detstva musela drieť i osem hodín denne. Ako to bolo v tvojom prípade?

Ak sa chce človek posúvať vpred, tak je to veľká drina. A ja som v tomto dosť cieľavedomá. Chcem na pódiu odvádzať dobré výkony nielen pre fanúšikov, ale aj pre ľudí, ktorí o mne v živote nepočuli.  

Na diskotéky a chlapcov nemám čas, stále totiž spievam

Vadí ti, že bývaš porovnávaná s Ewou Farnou, ktorá sa ako jedna z mála českých speváčok presadila tiež v nízkom veku?

Nie, mne príde normálne, že ľudia majú tendenciu vás s niekým porovnávať, škatuľkovať. A ak ma porovnávajú s Ewou Farnou, tak mi to nevadí, naopak! Ewa je skvelá speváčka a je aj môj vzor. Nikoho ale nechcem kopírovať, ono to ani nejde.

Stretávaš sa už s kritikou?

Občas áno. Keď je to kritika konštruktívna, ktorá mi dodá spätnú väzbu, tak ma to posilňuje. Som rada za každú výčitku, ktorá má logiku. Taká tá urážlivá kritika príde občas tiež, to je v tejto brandži asi bežné, ale tú zatiaľ ignorujem.  

Máš v šoubiznise ešte nejakých priateľov? Alebo je to skôr nepriateľské prostredie?  

Samozrejme sa v tejto brandži dajú nájsť priatelia. Človek sa síce musí obrniť trpezlivosťou, ale dá sa to. Šoubiznis nie je nejaká vojnová zóna, kde spolu všetci súperia, ale pár hlupákov sa tu nájde (smiech).

Netajíš sa tým, že si si v bývalej škole prešla šikanovaním. Myslíš, že spolužiakom vadila práve tvoja profesia?

Na osemročnom gymnáziu to bolo zložité, u nás v Česku sa úspech asi neodpúšťa. To, čo robím, mohol byť skutočne spúšťač nejakých negatívnych emócií od spolužiakov a učiteľov, ale vždy ide o konkrétnych ľudí. Ja som túto kapitolu života zobrala ako skvelú skúsenosť a motiváciu k mojej práci, uzavrela som to a nechcem sa k tomu vracať. Zmenila som školu, idem si svojou cestou, mám teraz skvelú triedu, úžasných vyučujúcich a som za to strašne rada.

Vraj do školy ale moc nechodíš. Tolerujú profesori tvoju umeleckú činnosť aj na úkor dochádzky?

Chodím teraz na Katolícke gymnázium v Třebíči a učitelia sú tam ústretoví, takže sa môžem venovať svojej práci a tomu, čo ma baví. Takto by to malo byť mimochodom všade, nie? Ja sa tam snažím chodiť čo najviac, ale skĺbiť skúšky, vystúpenia a natáčanie je niekedy zložité. Svoje povinnosti si plním, ale je fakt, že mám vyššiu absenciu.

Budeš si písať do budúcna aj vlastné texty?

Určite, keď si spevák píše vlastné pesničky, vychádzajú z jeho pocitov a sú silnejšie. Ja sa na svojich textoch zatiaľ len spolupodieľam, ale do budúcna si ich chcem písať sama.  

Hráš na nejaký hudobný nástroj?

Dokážem sa skvele odreagovať pri hraní na piano.

Väčšina tvojich rovesníkov sa chodí odreagovať skôr na diskotéky, zaujíma sa o opačné pohlavie. Ako to máš ty?

Voľného času mám naozaj málo a vypĺňam ho svojím najväčším koníčkom, no skôr koňom. Mám dva vlastné kone. Zaberá to veľa času, ale stojí to za to! Na diskotéky nemám čas, ani ma to nebaví (smiech).


Adéla Částková (* 15. februára 2002, speváčka)

Už v 13 rokoch začínala v rodinnom fantasy muzikáli Let snů Lili v Brne, následne účinkovala v pražskej Hybernii v muzikáli Romeo a Julie. Vlani sa s angažmánom v divadlách rozlúčila a rozhodla sa postaviť na vlastné nohy. Nafotila odvážne fotky, ktoré ju majú ukázať v novom, dospelom svetle a pop vymenila za RnB žáner, ktorý jej je bližší. Posledných pár mesiacov vystupovala na castingoch Miss Czech Republic po boku Adama Mišíka, v júni napríklad spievala na Avon Pochode alebo na večierku v Slovanskom dome, ktorý bol spojený s charitatívnou akciou Barbary Nesvadbovej. Na sólové koncerty si bude musieť ešte počkať, ale verí, že keď dáva do svojej tvorby maximum, úspech na seba nenechá dlho čakať.

Rozhovor
Foto WESNAP

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC