Rozhovor s Filipom Mrůzkom

Tento rok chcem vybojovať účasť na Olympiáde

Tento rok chcem vybojovať účasť na Olympiáde

Filip Mrůzek vyhral aj tento rok titul najlepšieho mužského športovca v ankete Golfista roka a žne jeden úspech za druhým. Jeho vzorom je od detstva kontroverzný hráč Tiger Woods, po ktorého boku by si chcel niekedy zahrať. Snov má ale tento dvadsaťsedemročný sympaťák oveľa viac.

V koľkých rokoch ste prvýkrát držali golfové palice?

Myslím, že som mal dva roky a mal som také detské plastové palice. Golf je skvelý šport aj pre deti, pretože si pri tom môžu krásne rozvinúť celkový pohyb a naučiť sa už od mala sústrediť na hru.

Ku golfu Vás priviedol otec, ktorý Vám tiež dlhé roky robil trénera aj caddyho (caddy je osoba, ktorá v súlade s pravidlami pomáha hráčovi, nosí mu palice a radí mu – poznámka red.). Je na Vás dnes pyšný?

Dúfam, že je. Dodnes mi robí trénera, a dúfam, že to tak zostane navždy. Bez otca by som nebol tam, kde som dnes a veľmi mu za to vďačím.

Predsa len ste ale otca ako caddyho pred nedávnom vymenili za Vašu manželku, ktorá Vás na turnajoch sprevádza. To asi nie je v prípade golfistov moc časté, že?

Ba naopak! Napríklad na Challenge Tour sa s tým stretávam stále častejšie. Ja som strašne šťastný za to, že spolu cestujeme a predsa len som mal najlepšiu sezónu po boku mojej ženy, takže je vidieť, že nám to spolu funguje tak, ako má. Učíme sa jeden od druhého.

Olympiáda je pre mňa výzva i splnený sen

Golf bol dlhý čas vnímaný ako veľmi nákladný šport pre hornú vrstvu. Platí to aj dnes?

Myslím si, že tieto časy už sú dávno preč! Pred desiatimi, pätnástimi rokmi to bol nákladnejší šport, ale stále to nie je také drahé ako napríklad lyžovanie. A hlavne aj vďaka českej PGA a Českej golfovej federácii sa stáva golf športom pre celú verejnosť a dnes ho môže hrať vďaka tomu oveľa viac ľudí, za čo som veľmi rád.

Kariéra profesionálneho hráča so sebou prináša tiež dosť cestovania po celom svete. Baví Vás cestovať po turnajoch?

To určite áno, golf je prevažne o cestovaní z krajiny do krajiny a baví ma to veľmi. Ešte viac, keď so mnou cestuje moja žena Štěpánka. Nemusím tráviť večery sám na izbe a môžeme sa ísť niekam pekne prejsť. Asi najviac sa mi páčilo na turnaji kúsok od Ríma, tam sme potom spoločne prešli celé Benátky. A mám veľmi rád aj Dubaj a Turecko, kde majú ihriská v top kvalite.

Svadbu ste mali vlani trochu netradične na jeseň. Tipla by som Vás na to, že sa vezmete na greene. O tom ste neuvažovali?

To naozaj nie. Bolo by to dosť prvoplánové, a na ihrisku spolu trávime toľko času, že by to asi nebolo ani romantické. Svadbu sme mali v kostole svätého Cyrila a Metoda v Prahe. Na jar ani v lete som ju mať nemohol, sezóna mi začína v apríli a končí v septembri. Na prípravu sme teda mali nejaké tri týždne, brali sme sa v októbri a bolo ešte celkom teplo. Pre nás oboch to bol najkrajší deň v živote.

A prezradíte, ako ste Vašu ženu požiadali o ruku?

To bolo na Silvestra. Išli sme na lyžovačku na Kaprun, pretože zimné športy nás taktiež veľmi bavia. Tam som vytiahol prsteň a Štěpánka povedala áno.

Dlhodobo patríte k našim najlepším golfistom. Je za tým tvrdá drina?

To rozhodne, ako v každom inom športe človek musí na sebe makať po všetkých stránkach a zdokonaľovať sa, ako sa len dá. Okrem samotného golfu sa musím pripravovať tiež mentálne, chodiť do fitka, zlepšovať si fyzičku a podobne.

Váš sen je vraj udržať sa na sedemdesiatom mieste vo svetovom rebríčku, je to tak?

Tých snov je viac, ale určite sa chcem udržať medzi stovkou najlepších hráčov sveta a zahrať si raz na turnaji Masters v americkej Auguste.
Golf je šport, pri ktorom asi nehrozí žiadne závažnejšie zranenie.

Vnímate to ako hlavnú výhodu?

Je to šport, kde nehrozia zlomeniny, ako napríklad vo futbale alebo hokeji, ale nepovedal by som, že sa nemôže nič stať. Hrozia bolesti chrbta a celkovo je to pohyb celého tela, takže stať sa nám môže samozrejme čokoľvek, keď nebudeme opatrní.

Dúfate, že sa dostanete s golfom na Olympiádu do Tokia v roku 2020?

To je tiež jeden z mojich cieľov na tento rok! Vybojovať si to a reprezentovať Česko na olympiáde by bolo skvelé a bola by to pre mňa ohromná česť. Dám tomu všetko a uvidíme, kde na konci roka budem.

 


Filip Mrůzek (* 22. septembra 1991, golfista)

Rodák z Mariánskych lázní patrí medzi súčasné golfové jednotky. Hneď jeho prvá sezóna v roku 2012 medzi profesionálmi bola víťazná. Ako prvý český hráč v histórii získal 1,6 bodu do oficiálneho svetového golfového rebríčka (OWGR). Je členom PGA of Czech Republic. Na jeseň 2018 sa oženil s dlhoročnou priateľkou, golfistkou Štěpánkou. Celú jeho športovú kariéru mu robí trénera otec Petr. Filip rád relaxuje na thajskej masáži a baví ho tiež cestovanie, ktoré si vďaka svojej profesii užije viac než dosť.

Rozhovor
Foto Archív F. Mrůzka

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC