Rozhovor s Janom Rosákom

Súťaž, ako bolo Riskuj!, mi u nás chýba

Súťaž, ako bolo Riskuj!, mi u nás chýba

Dohodnúť si rozhovor s moderátorskou hviezdou a obľúbeným hercom v jednej osobe Janom Rosákom nie je len tak. Keď práve nemoderuje, neskúša alebo nehrá, tak sa snaží čo najviac času venovať svojej rodine. Nám sa to ale podarilo a rozprávanie to bolo viac ako príjemné.

Začínali ste v rozhlase, prešli ste televíziou a hneď niekoľkými reláciami, ktoré by sa dali označiť za legendárne. Ste tiež moderátor. Venujete sa týmto profesiám aj v súčasnosti?

Tak dá sa povedať, že som predovšetkým moderátor, aj keď v súčasnosti som celkom vyťažený aj hraním divadla. Ale moderovanie ma stále veľmi baví, napríklad aj na rôznych akciách, ale v tejto chvíli najmä moderovanie relácie TV Prima Poklad z půdy.

Keď sme sa dohovárali na stretnutí kvôli rozhovoru, spomínali ste, že máte divadelnú generálku. O aké predstavenie ide?

Keď sme spolu hovorili, práve som mal pred generálkou Moliérovho Lakomca v Divadle Radka Brzobohatého, v ktorom hrám úlohu Jakuba. Okrem toho si v rovnakom divadle užívam tiež v úlohe Boha v komédii Stvorenie sveta a v Kongresovom centre v úlohe kráľa v Troch orieškoch pre Popolušku.

Pracujem teraz viac, ako keď som mali 40

Ľudia Vás poznajú z relácie Videostop, čo bol ojedinelý formát, ešte predtým ste pôsobili v obľúbenom Magione. Neskôr prišlo Riskuj!, s ktorým ste ako moderátor tiež neodmysliteľne spojený. Boli by ste rád, keby sa niektorá z relácií vrátila na české obrazovky?

Myslím, že všetky tie spomínané relácie mali svoj čas, všetky som moderoval veľmi dlho, ale dnes už by som napríklad pre deti asi bol príliš starý (smiech). Videostop bol skvelý vo svojej dobe, ale v súčasnosti má tiež svoj zenit za sebou. Snáď len Riskuj! by sa vrátiť dal. Vedomostná súťaž tohto typu tu, myslím, chýba.

Takmer by som zabudla na českú verziu veľmi obľúbenej súťaže Pevnosť Boyard. Ako ste sa cítili v úlohe ctihodného otca Fourasa?

Na otca Fourasa a Pevnosť Boyard určite nikdy nezabudnem. Boli to úžasné dva týždne v nádherne dobrodružnom prostredí s nadšenými účastníkmi, skvelým štábom, a to ako českým, tak i francúzskym!

Máte nejaký vysnívaný formát relácie, ktorý by ste napríklad ešte chceli moderovať?

Nič ďalšie, čo by som vo svojej kariére ešte mohol moderovať, ma vlastne nenapadá. Skúsil som si všetko možné, veľa priamych prenosov aj štúdiových natáčaní. Dnes mi úplne stačí už spomínaný Poklad z půdy.

Dokážem si predstaviť, že kamkoľvek prídete, ľudia Vás spoznávajú. Aké to je byť neustále „ten z televízie“?

Väčšinou je to veľmi príjemné, najmä keď mi tie stretnutia pripomenú napríklad už pozabudnutú príhodu alebo natáčanie. Ale tiež ma to niekedy privedie až do rozpakov, napríklad keď ma zrazu nejaký človek stretne a zahlaholí: „Pamätáte sa na mňa? Bol som u vás v roku 2000 v Riskuj!“ Mimochodom tých súťažiacich prešlo Riskuj! vyše 2 tisíc, takže sa aspoň chápavo usmejem.

Čo sa týka žánru moderovania televíznych relácií, patríte u nás medzi špičku. Sledujete mladšie generácie moderátorov? Máte medzi nimi svojich favoritov?

Aj medzi mladšími kolegami sa občas objaví niekto talentovaný. Páči sa mi štýl Libora Boučka, dobrý je Aleš Háma a dosť dobrých moderátorov je v Českom rozhlase. A samozrejme veľkou stálicou je stále Marek Eben!

Pri moderovaní určite vzniká veľa kurióznych, vtipných aj menej vtipných situácií. Existuje niečo, čo by sa dalo nazvať ako nočná mora moderátora? Prihodilo sa Vám niekedy niečo také?

Som rád vždycky na moderovanie dokonale pripravený, vždy požadujem čo najviac podkladov a z nich si vyberám to podstatné. Takže ma nemilo prekvapia tzv. „zmeny na poslednú chvíľu“. Raz ma tesne pred vstupom na javisko chytil za rukáv jeden z usporiadateľov s tým, že poradie tých miss, čo som mal vyhlásiť, je úplne iné! Mal smolu, povedal som, že je neskoro a vyhlásil som to, ktoré som mal pôvodne…

Aká je Vaša úplne prvá spomienka na televízne moderovanie?

To bolo niekedy koncom 70. rokov, relácia sa volala tuším Orion a skladala sa z krátkych filmov o technike. Ako dekoráciu som mal na stolíku veľký model auta a pretože som sa bál, že zabudnem text, oblepil som si ten model ťahákmi. Odvtedy hovorím pomocným ťahákom „autíčko“!

Ste stále veľmi vyťažený muž, kde beriete energiu a inšpiráciu pre svoju ďalšiu prácu?

Máte pravdu, pracujem skoro viac, ako keď som mal 40. Energiu mi dodáva rodina, šport a tiež to, že ma to stále veľmi baví!


Jan Rosák (* 24. augusta 1947, moderátor a herec)

Jan Rosák svoju kariéru začal v Československom rozhlase v roku 1971, v ktorom uvádzal o. i. talk show Tandem. V TV si ho diváci obľúbili v úspešnej relácii Videostop (od roku 1985). Ďalej bol ako moderátor tvárou Magionu (1984), Riskuj! (1994), Štúdia Rosa (1991) pre deti alebo programu Bingo (1994) a ďalších. Vystupoval aj ako otec Fouras v českej verzii súťaže Pevnosť Boyard (2016). Momentálne moderuje reláciu Poklad z půdy (2018). Objavil sa aj v rade filmov a TV inscenácií, hrá v Divadle Radka Brzobohatého.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC