Rozhovor s Jitkou Asterovou

Strašne sa dojímam

Strašne sa dojímam

S herečkou Jitkou Asterovou sme sa stretli v jednej pražskej reštaurácii. Nad čajom sme sa tam rozprávali o jej detstve, kedy s ňou rodičia dochádzali na krasokorčuľovanie, o obľúbených divadelných rolách aj o vzťahu s jej deťmi Annou a Adamom, ktoré nadovšetko miluje.

Dočítala som sa, že ste v detstve boli krasokorčuliarkou. Teraz už máme obdobie, kedy sa zase chodí korčuľovať. Chodíte si zajazdiť?

Teraz, keď sú deti veľké, už nechodím. Keď ale boli malé, chodila som s nimi pravidelne na František. Tiež na štadión na Štvanicu, keď ešte stál. Aj na rôzne iné verejné korčuľovania, napríklad v Sadskej. Áno, má to určitú poetiku. Ale korčuľovanie sa zabúda, to nie je ako plávanie. (smiech) Málokto by vo mne ešte spoznal krasokorčuliarku. Rozbehnúť sa ešte viem, ale skoky alebo piruety, to vôbec.

Ako dieťa ste chceli byť krasokorčuliarkou a súťažiť napríklad na majstrovstvách sveta, alebo ste to brali len ako zábavu?

V rokoch, keď som vyrastala, boli na vrchole súrodenci Romanovci a Hana Mašková a bola to voľba skôr našich, pretože v štyroch rokoch si dieťa ťažko vyberie, čo by chcelo robiť za šport. Dali ma na to rodičia, ale do istej miery som si to obľúbila, aj keď to bola naozaj drina, pretože som vstávala o štvrtej ráno – a moji rodičia taktiež. Otec ma vodil na tréningy a bolo to naozaj strašne ťažké. Nemohla som im to urobiť, že by som s tým skončila, už kvôli ich investíciám a energii, ktorú do toho vkladali. Bolo to trošku zaväzujúce, len z lásky som to nerobila. Ale som za to vďačná, pretože ma to zocelilo a vďaka tomu celý život robím nejaký šport a mám disciplínu.

Robíte iné zimné športy?

To už je horšie. Jazdila som s deťmi na lyže, aby som ich to naučila, aby mali tú možnosť. Ja som sa totiž ako krasokorčuliarka nesmela učiť jazdiť na lyžiach, tak som si hovorila, že to svojim deťom nemôžem urobiť. Po pravde povedané lyžovanie ale nepatrí medzi moje obľúbené športy. Syn lyžuje ďalej, Anička jazdí na snowboarde a ja jazdím na lyžiach po modrej alebo vo Francúzsku po zelenej. Môj sen je ísť na hory, vyviezť sa lanovkou hore a tam si dať prosecco a niečo dobré na jedenie.

Vyštudovali ste DAMU, ale dostali ste sa tam až na tretíkrát. Čo Vás hnalo k tomu, že ste tam išli aj tretíkrát?

Nie že by som to až tak chcela robiť, ale v tej dobe to bola jediná voľba, čo zaujímavé robiť. Pre mňa to bola škola snov. Že sa vlastne učíte blbosti. Učiť sa spievať a tancovať pre mňa boli blbosti. A moc takých iných škôl nebolo. Ja som nevedela, čo robiť iné. Vďaka krasokorčuľovaniu ma napadlo byť herečkou, pretože v ľadovej revue som dosť exhibovala. Kým som sa dostala na DAMU, pracovala som ako trénerka krasokorčuľovania.

Hrali ste vo filmoch, seriáloch aj v divadle, moderovali v rádiu. Čo z toho Vás baví najviac?

Vo filmoch sa neobjavujem už pekných pár rokov. To sú skôr filmy pre pamätníkov. A čo ma baví najviac? V poslednom čase som začala aj trochu spievať, k moderovaniu občas pridám pesničku a musím povedať, že to ma momentálne strašne baví.

Už by som nešla do úlohy plytkej sekretárky, ktorá sa odhaľuje

Veľa ľudí si Vás vďaka relácii v rádiu, ktorú ste moderovali, spája so sexom. Vadí Vám to?

Už je to skoro sedem rokov, čo tam nie som. Postupne sa tá povesť vytráca. Keď som s tým spájaná bola, nevadilo mi to, pretože som sa to snažila robiť poctivo a tá nálepka prišla očakávane. Čo ma skôr mrzelo, že som potom dostávala menej hereckých príležitostí. Ale zase som dostala veľa tých moderátorských.

Keď sa na to pozriete spätne, ste rada, že ste ponuku na to moderovanie vzali?

Ja nikdy nič neľutujem. Asi mám ale radšej hranie, pretože to som vyštudovala a venujem sa tomu niekoľko desiatok rokov. Moderovanie beriem ako výnimočný privýrobok a skôr taký koníček. Najradšej mám asi divadlo.

Čo napríklad na Vaše moderovanie vraveli Vaše deti?

Tá relácia bežala, keď boli v škole. Niekoľkokrát so mnou ale boli v rádiu a celkom ich to bavilo. Dcéra bola vtedy v puberte a syn veľmi malý.

Vy máte dcéru a syna. Dcéra sa nedávno vydala. Ako ste jej svadbu vnímali? Boli ste dojatá plačúca mamička?

Ja som si zaplakala hneď, ako mi to oznámila, a neprestala som plakať až do obradu – vrátane (smiech). Ja sa strašne dojímam.

So zaťom ste spokojná?

Som veľmi spokojná a myslím si, že to nemohlo byť lepšie.

Vaša dcéra je tiež herečka. Ako ste reagovali, keď ste ju videli prvýkrát hrať?

Prvýkrát som ju videla v traileri Nevinnosti. Pre mňa to bol šok. Tiež som plakala. (smiech)

Akú úlohu by ste dcére neschválili?

Dcéra je celkom vyberavá a snaží sa nevyberať si blbosti. So mnou to nekonzultuje, ale vôbec sa nebojím.

Kde Vás fanúšikovia môžu vidieť teraz?

Rada by som čitateľov pozvala na Monology vagíny do divadla Gong alebo po celej republike, kde ich hráme. Je to naozaj zážitok. Kto ich už videl, môže ísť znova, pretože je to vždy iné a zakaždým úžasné.

Už by som nešla do úlohy plytkej sekretárky, ktorá sa odhaľuje


Jitka Asterová (* 7. decembra 1959, herečka, moderátorka)

Jitka Asterová je česká herečka, známa predovšetkým svojimi komediálnymi úlohami. Vyštudovala DAMU, objavila sa napríklad vo filme Krvavý román alebo seriáli Chlapci a chlapi. Z jej divadelných úloh menujme napríklad Brook Ashton v hre Bez roucha. Deväť rokov tiež pôsobila ako moderátorka v rádiu Frekvence 1, kde mala reláciu Sexy život, dotýkajúcu sa sexuálnych tém. S podnikateľom Tomášom Linhartom má dve deti, dcéru Annu (23) a o šesť rokov mladšieho syna Adama. Dcéra sa nedávno vydala.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC