Rozhovor s spisovateľom a historikom Adamom Chroustom

Stinglov príbeh by vydal na desať filmov

Rozhovor so spisovateľom a historikom Adamom Chroustom

Už 9. septembra vstúpi do kín film Stingl – Malý velký Okima o cestovateľskej legende Miloslavovi Stinglovi, ktorý v druhej polovici minulého storočia precestoval vyše 150 krajín sveta a svoje poznatky zverejnil vo viac ako 40 knihách. O jeho dobrodružstvách, osobnom živote, ale aj samotnom filme a natáčaní sme hovorili so scenáristom filmu, mladým historikom Adamom Chroustom.

Do kín onedlho vstúpi nový film Stingl – Malý velký Okima, na ktorého scenári ste sa podieľali. Bude sa zaoberať skôr osobným životom slávneho cestovateľa, alebo jeho dobrodružnými výpravami?

Uvidíte v ňom oboje. Miloslav Stingl bol nielen etnograf, cestovateľ a spisovateľ, ale aj nesmierne múdry človek s farbistým osobným životom. Celovečerný film poodkryje veľa jeho tajomstiev, odhalí zložité vzťahy v osobnom živote a rodine, ktorá trpela jeho vedeckými a objaviteľskými cestami. Spoznáte aj tri osudové a úplne odlišné ženy, ktoré Stingla sprevádzali celý život a silno ho ovplyvnili. Rozhodne sa máte na čo tešiť.

Vy sám ste o Miloslavovi Stinglovi už napísali obsiahlu biografiu. Čo Vás na jeho postave zaujalo natoľko, že ste mu zasvätili knihu a najnovšie aj film?

Jeho osobný príbeh ma očaril už pred rokmi. V čase uzavretých hraníc a zúriacej studenej vojny precestoval sto päťdesiat krajín celého sveta. Zažil blokádu Kuby, objavil ruiny mayských miest, rodil eskimácke deti v Arktíde, ovládol sedemnásť svetových jazykov a dialektov… Jeho príbeh by vydal na niekoľko kníh a film je ideálnou cestou, ako ho rozprávať inou optikou.

A ako sa Vám spolupracovalo s takým zaslúžilým tvorcom, akým je Steve Lichtag?

So Steveom sme si rýchlo porozumeli a od momentu, kedy sa rozhodol film natočiť, sme spolu konzultovali nielen námet a filozofiu celého filmu, ale samozrejme aj scenár. Boli to stovky hodín rozhovorov, ako príbeh, ktorý by vydal na desaťdielny seriál, filmovo uchopiť. Bez Steveových skúseností a rozprávačského talentu by sa to nezaobišlo. 

Najväčším snom by bola expedícia do odľahlých oblastí Novej Guiney, kde sú stále izolované kmene žijúce na úrovni doby kamennej.
Ktorý zo zážitkov pána Stingla Vás osobne fascinuje najviac?
Samozrejme legendárny príbeh, ako sa stal indiánskym náčelníkom amerického kmeňa Kickapoo. Alebo keď v roku 1964 na Kube objavil a opísal neznámy indiánsky kmeň Yateras a spôsobil šok vedeckej obci naprieč svetom. Ako sa na takom malom ostrove podarilo etnografovi z komunistického Československa učiniť taký významný objav? 
Váš vzťah s pánom Stinglom tiež nebol čisto profesijný. Je to tak? Ako vzniklo Vaše priateľstvo?
V roku 2012 som hľadal tému pre svoju diplomovú prácu a keď som narazil na meno Miloslav Stingl, bolo jasno. Doktor Stingl súhlasil, že mi dá niekoľko rozhovorov, a z bezmála štyridsiatich hodín rozprávania som zostavil prvú os jeho života. Postupne sme sa pri tom stali priateľmi. Zlomovým okamihom bolo, keď som u neho doma náhodou objavil 280 nikdy nevybalených kufrov, ktoré si priviezol z ciest, a ďalšie debny plné archívnych dokumentov. Za ďalšie tri roky sa mi podarilo dokončiť jeho prvý ucelený životopis a ten poslúžil ako základ pre film. 

Nemožno nespomenúť, že počas natáčania, konkrétne 11. mája 2020, pán Stingl navždy odišiel. Aké boli Vaše posledné stretnutia?

Zhruba deväť mesiacov po tom, čo sme natočili prvé zábery do nášho filmu, dostihli doktora Stingla zdravotné problémy a takmer rok strávil v nemocnici. Posledné zábery do filmu sme s ním nakrúcali pred Vianocami u neho doma 19. decembra 2019, v deň jeho 89. narodenín. Bolo to nesmierne emotívne a dodnes mám husiu kožu, keď si na to spomeniem. Vtedy sme tušili, že premiéru filmu si spoločne už neužijeme. Do poslednej chvíle bol ale pozitívny a dúfal, že na premiéru dorazí aj Marilyn Monroe, inak vraj bude sklamaný. 

Vy sám ste študovali históriu a precestovali tiež značný kus sveta. Ako najradšej cestujete a čo sú Vaše vysnívané destinácie?

Cestujem za poznaním i oddychom. Vďaka rozprávaniu pána Stingla ma lákajú krajiny a teritóriá, kam som ešte nemal príležitosť sa pozrieť. Najväčším snom by bola expedícia do odľahlých oblastí Novej Guiney, kde sú stále izolované kmene žijúce na úrovni doby kamennej.

Na záver sa nedá nespýtať – máte nejakú historku z natáčania, ktorou by ste mohli pobaviť čitateľov?

Na predstavení v Národnom divadle som sa dal do reči s uvádzačkou a pochválil som jej krásnu saténovú šatku. Ona spomenula, že jej ju priviezol manžel z ciest po Ázii, kam jazdil už v 50. rokoch. Prehodil som, že poznám tiež jedného cestovateľa, ktorý v 50. rokoch precestoval časť Ázie. Ona sa zarazila a neveriacky povedala: „Stingl? No práve s ním môj manžel v roku 1959 odišiel na expedíciu do Číny. Ešte mám niekde na chalupe staré pásky, ktoré počas ciest natáčali!“ Takto sa nám dostali do rúk najstaršie videozábery na 8mm páskach, ktoré bude možné vo filme vôbec prvýkrát vidieť.

 


Adam Chroust (* 1. júna 1988, historik a spisovateľ)

Vyštudoval moderné dejiny na Masarykovej univerzite v Brne. V roku 2014 objavil vo vile Miloslava Stingla desiatky rokov utajovaný unikátny archív. Príbehom slávneho cestovateľa sa najprv zaoberal v rámci diplomovej práce a potom v rámci písania jeho biografie, ktorá obdržala cenu Magnesia Litera. 9. septembra potom bude do kín uvedený film Stingl – Malý velký Okima, na ktorom sa Chroust podieľal ako scenárista.

Rozhovor
Foto Václav Šilha

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC